Simpel besparen op een reparatie

Gepubliceerd op 8 augustus 2021 om 16:38

Onderkant vaatwasser met teil, spons en theedoek.

Het nadeel van het kopen van een apparaat is dat het wel eens defect raakt. Dit gebeurt vaak net buiten de garantie, zo ook met onze vaatwasser, waar wij 5 jaar garantie op hadden. Nu, 2 jaar buiten de garantie geeft ie opeens de geest. Wat blijkt? Na wat googelen op de foutcode E15 kwam ik er al snel achter wat het probleem was: In de vaatwasser zit een bodemplaat met daaronder een rubberen ring tegen het lekken, nu dicht deze niet meer goed af en is er water onderin de machine gekomen, waar zich dus alle elektronica bevindt. Gelukkig heeft Siemens daarvoor een veiligheid ingebouwd, namelijk een bak die het water opvangt en een sensor in de vorm van een vlotter, die bij een te hoog waterniveau zegt: "Tot hier en niet verder!". 

Uitgeruimde vaatwasser

Plinten van de keuken alvast verwijderd

Verwijderde plinten en vaatwasrekken

Nu heb ik al zat filmpjes gevonden van enthousiaste YouTubers waarin wordt uitgelegd hoe je dit euvel kunt fixen. Maar het ziet er nogal ingewikkeld uit voor een leek en voor je het weet maak je het alleen maar erger. Dus heb ik een monteur uit de buurt gebeld, die zijn toch vaak goedkoper dan de monteur van de fabrikant van het apparaat, in dit geval Siemens, die het halve land moeten doorkruisen. Natuurlijk heb ik eerst gekeken naar de recensies en van te voren een prijsindicatie gevraagd. Maar goed ook, want tussen de eerste zoekresultaten zat een bedrijf dat er betrouwbaar uitzag, maar na nader onderzoek kreeg deze 2 van de 5 sterren van enkele tientallen gebruikers. Naast dat er recensies direct bij de Google zoekresultaten staan kun je ook terecht bij Trustpilot, hier worden zo'n beetje alle bedrijven beoordeeld door gebruikers.

 

Vervolgens heb ik wat simpel voorwerk verricht, zoals: de vaatwasser leeghalen (niet alleen de potten en pannen, maar ook de rekken en sproeiarmen). Ik heb de plinten van de keuken verwijderd, het gaat immers om een inbouw vaatwasser. Als laatste heb ik een teil met sponsen en theedoek klaargelegd om het water eruit te soppen. Normaal gesproken zorg ik er ook voor dat de werkplek zoveel mogelijk is opgeruimd, maar dat was hier niet nodig. Maar als de reparateur in, bijvoorbeeld het washok, de cv-ketel met repareren dan is het wel zo handig om het hok even leeg te halen. Zo bespaart YouTube mij toch weer een aardige duit op de reparatiekosten, immers: hoe minder werk de reparateur moet verzetten, hoe goedkoper het wordt. Toch? 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.