
Enkele maanden geleden kreeg ons plasmascherm uit 2011 kuren; regelmatig begon een strook linksboven in beeld te knipperen. Nu had ie hetzelfde probleem vier jaar geleden ook al en was het opgelost met een relatief goedkope reparatie van nog geen €100. Aangezien dit destijds een topmodel van Panasonic was zou die een soortgelijke reparatie nog wel waard zijn, ware het niet vanwege het overmatige energieverbruik van meer dan 400 kWh per jaar.
Daarom ging ik op zoek naar een nieuwetelevisie, mijn oog viel gelijk op een oled-tv die zo'n 300 kWh per jaar zuiniger is. Oled is niet het meest zuinige beeldscherm op de markt, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Ondanks dat mijn oude tv geüpgraded is van een 55 inch Full HD naar een 65 inch 4K tv, verbruikt deze toch zo'n 3/4 minder energie dan mijn oude plasma, ondanks het verschil in grootte en beeldpixels.
Bijkomend voordeel is dat ons energieverbruik nu bijna gelijk ligt aan wat de acht zonnepanelen op ons dak opbrengen. Vanwege twee lichtkoepels op het dak waren tien panelen helaas niet mogelijk. Om toch helemaal zelfvoorzienend te worden is het plan om in de loop der jaren oude apparaten te vervangen door energiezuiniger apparatuur. Daarbij kun je denken aan apparaten die veel vermogen verbruiken, zoals een wasmachine, droger en afwasmachine, maar ook gloeilampen, spaarlampen en apparatuur die minder energie verbruikt.
Door ruimtegebrek op onze woning ben ik ook aan het kijken of de energieopwekking uitgebreid kan worden door middel van plug-and-play-panelen op onze schuur. Eigenlijk overal waar een stopcontact in de buurt is. Deze panelen kun je simpel zelf installeren door simpelweg de stekker in het stopcontact te steken. Deze energie kun jezelf verbruiken of terugleveren aan het net, net zoals reguliere panelen. Ook is de btw-teruggave van toepassing op plug-and-play-panelen.
Reactie plaatsen
Reacties