Beheren van je crypto portfolio met Delta

Administreren van crypto met de Delta app.

Administratie

Heb je je eerste Bitcoin of andere crypto gekocht, dan is het tijd om je portfolio te gaan beheren. Doe je dit niet, dan zul je in de toekomst waarschijnlijk niet meer weten voor welke prijs je Bitcoin hebt gekocht en dus ook niet weten of en hoeveel je winst maakt. En geloof me, het begon bij mij met een aankoop van 100 aan BTC in 2017, gewoon om het eens te proberen. Maar toen de koers eenmaal begon te stijgen was er voor mij geen houden aan en volgde er al snel meer. Heb je ondertussen al verschillende aankopen gedaan, maar niet bijgehouden, dan kun je deze gegevens makkelijk achterhalen door in te loggen op de website van de broker of beurs waar je je cryptovaluta hebt gekocht of verkocht.

Van aankoop tot overboeking

Een app waarmee je alle transacties bij kunt houden is dan een uitkomst. Met transacties bedoel ik aankopen, verkopen, airdrops (gratis munten t.b.v. promotie van de munt) en overboekingen van de ene naar de andere wallet. Naast de cryptovaluta die je administreert moeten natuurlijk ook de kosten worden bijgehouden die je betaalt voor het aan- en verkopen. Als laatste wil je waarschijnlijk ook het overzicht behouden voor het versturen van cryptovaluta van de ene naar de andere wallet, bijvoorbeeld de gekochte crypto in de wallet op de beurs naar je eigen privé wallet op je pc of telefoon.

Kosten

Transactiekosten

Kosten worden gemaakt bij de aan- en verkoop van cryptovaluta, dit zijn de transactiekosten die de beurs of broker rekent. Dit is een percentage van het aan- of verkoopbedrag. De kosten voor aan- en verkoop op de beurs worden getoond wanneer je alle gegevens over de aan- of verkooporder hebt opgegeven, zoals de soort munt, de hoeveelheid, de prijs etc. De voltooide orders met daarbij de kosten zijn achteraf nog in te zien in de geschiedenis, maar je kunt deze ook downloaden voor je eigen administratie.

Miner fee

Daarnaast zijn er ook kosten die worden gemaakt bij het verzenden van crypto van de ene naar de andere wallet, bijvoorbeeld van de wallet van een beurs naar je privé wallet op je telefoon of laptop. Hiervoor worden ook kosten in rekening gebracht, de zogenaamde miner fee. Een miner is een soort controleur die elke overdracht van Bitcoins, maar ook andere cryptovaluta, controleert op echtheid. Hiervoor betaal je dus een kleine bijdrage: de miner fee. Deze kosten fluctueren nogal voor bepaalde munten, zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Is er veel handel in de betreffende munt, dus bij een grote stijging of daling, dan kan de fee behoorlijk hoog uitpakken. Het loont dan zeker om even te wachten op rustig vaarwater. De miner fee wordt overigens in de wallet getoond wanneer je de transactie hebt aangemaakt, vlak voor het verzenden van de munten.

Verzameling crypto munten, o.a. Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple en Dash.

Delta app

Overzicht houden

Dit alles kan je met een Excel sheetje bewerkstelligen, maar het is natuurlijk makkelijker om daarvoor een app te gebruiken. Een uiterst handige app hiervoor is Delta. Hiermee kun je alle bovenstaande transacties bijhouden zodat je later in ieder geval weet hoeveel je van elke cryptovaluta hebt, of je winst maakt en hoeveel en waar het opgeslagen is, bijvoorbeeld op je telefoon, laptop of beurs. Want geloof me, als je eenmaal het cryptovirus te pakken hebt groeit je portfolio snel en raak je gauw het overzicht kwijt.

Gratis of pro

Delta is er in twee smaken: de gratis en de pro versie. Met de gratis versie kan zowel de beginnende als gevorderde gebruiker aan de slag. Een groot voordeel van Delta is dat de app heel compleet is. Sinds kort kun je naast crypto ook andere effecten bijhouden, zoals aandelen. Er kan tussen twee apparaten worden gesynchroniseerd. Waar veel soortgelijke apps het laten afweten qua het kunnen registreren van transactiekosten en airdrops wordt dit allemaal wel ondersteund in Delta.

Koppelingen

Heb je geen zin in een  administratieve rompslomp, dan is het mogelijk om verschillende beurzen, zoals Coinbase, Binance en Poloniex (10% korting op je eerste transactie) en wallets te koppelen met de app. De gegevens van de transacties worden dan automatisch opgehaald en verwerkt in Delta. Met de gratis versie geldt een maximum van twee gekoppelde beurzen en twee gekoppelde wallets.

Snapshot

Nog een ongelooflijk handige functie is het maken van een snapshot. Met deze functie maak je een momentopname van je gehele portfolio, er wordt dan een qr-code gegenereerd waarmee je later je portfolio kunt herstellen, bijvoorbeeld op een nieuwe telefoon.

Een rondleiding door de Delta app

Eigen ervaring

Na een poos op zoek te zijn geweest naar een app waarmee ik niet alleen de transacties kon bijhouden, maar ook de transactiekosten, airdrops en overschrijvingen van de ene naar de andere wallet vond ik enkele jaren geleden de Delta app. Nu is er ondertussen veel veranderd qua aanbod, maar de ontwikkeling van Delta heeft ook niet stilgestaan. Zo heeft de app ondersteuning gekregen voor het maken van koppelingen met wallets en beurzen, kun je er ook je aandelen mee bijhouden en kun je je gehele portfolio herstellen met een QR-code. Niet geheel onbelangrijk, de servicedesk helpt je snel uit de brand.

Van het downloaden van de transactiegeschiedenis tot het vermelden van de transacties in de Delta app lees je hieronder:

Download Delta:

Android IOS

Deel deze pagina:

Volg ons op: