Kopen van je eerste Bitcoin, moeilijk? Niet met Coinbase!

Kopen van je eerste crypto, moeilijk? Niet met Coinbase!

Twee soorten mensen

Bitcoin, wie heeft er tegenwoordig niet van gehoord. Er zijn twee soorten mensen die Bitcoin kopen, namelijk diegenen die streven naar een beter financieel klimaat of die het puur uit winstbejag doen (veruit de meesten onder ons). Maar weet je dat er naast Bitcoin (BTC) nog enkele duizenden soortgelijke munten zijn, zoals Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Litecoin (LTC) en noem maar op. Deze staan allemaal vermeld op de website CoinmarketCap, hierop vind je alle cryptomunten die er vandaag de dag in omloop zijn met bijbehorende informatie, zoals de koers, de historie en grafieken van de munt. De koersen zijn een gemiddelde van alle koersen op verschillende cryptobeurzen, wereldwijd. In de wereld zijn er namelijk honderden beurzen waarop cryptovaluta worden verhandeld, zoals Coinbase, Binance en Kraken, met elk hun eigen koers voor een bepaalde cryptovaluta zoals bijvoorbeeld Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP) en Litecoin (LTC). 

Crypto broker of beurs

Wil je Bitcoin of één van de duizenden andere cryptomunten kopen? Dan ben je aangewezen op een crypto broker of beurs. Een broker is een bedrijf bij wie je vaak de meest gangbare munten kunt kopen en verkopen, maar niet kunt bewaren of er actief in kunt handelen. Bij een beurs daarentegen kan dat allemaal wel en vaak nog tegen lagere transactiekosten. Zo heeft een beurs een grote verzameling munten waarin gehandeld kan worden met bijbehorende wallets voor de opslag van deze munten. Coinbase is zo'n beurs, niet de goedkoopste maar wel de meest gebruiksvriendelijke. En dat is helemaal in het begin erg belangrijk, want we kunnen ons geen dure fouten permitteren.

Wallets in de Coinbase app

Wallet

Een wallet is eigenlijk niet meer dan een digitale portemonnee, maar in tegenstelling tot een normale portemonnee (geschikt voor elke soort valuta), heb je voor elke crypto munt een aparte portemonnee, oftewel wallet nodig. Zo heb je er een voor Bitcoin (BTC), Ripple (XRP), Litecoin (LTC) etc. Koop je bijvoorbeeld Bitcoin bij een broker, dan leveren zij de gevraagde Bitcoin. Maar die moet uiteraard ergens worden opgeslagen, in dit geval een Bitcoin wallet. Deze moet je eerst downloaden op je pc of telefoon, alvorens je überhaupt Bitcoin kunt kopen. Net als bij het overmaken van Euro's op een bankrekening heb je bij het overmaken van Bitcoin ook een soort rekeningnummer nodig, oftewel de public key, bijvoorbeeld: 11GHHa6Q5Jz2dhsNExL567mF43ikXhwF5fKLp. De public key vind je in je wallet en wordt automatisch gegenereerd. Deze key (sleutel) geef je op bij de kooptransactie, zodat de broker jouw gekochte Bitcoin daarnaartoe kan versturen. Het gevaar schuilt er echter in dat je bijvoorbeeld de public key niet goed invult en zo je Bitcoin verliest. Er is namelijk geen bank die je even belt om deze fout op te lossen.

Private & public key

De Bitcoins die in je wallet worden weergegeven staan niet daadwerkelijk in je wallet, deze blijven te allen tijde op de Bitcoin blockchain (Bitcoin netwerk) opgeslagen. In je wallet bevinden zich in plaats van de fysieke Bitcoins de private keys, deze unieke keys (sleutels) bewijzen dat jij de eigenaar bent van deze Bitcoins. Het is dus, zeg maar, de sleutel tot de kluis met jouw Bitcoins, te vergelijken met de pincode van je bankrekening. Voorbeeld van een private key: "83KHGFGsHeMpn854w5kJNzGWng87GDcd3VjLK5qHFXj5hF" Een public key wordt gegenereerd vanuit je private key, met deze public key worden vervolgens weer wallet-adressen gegenereerd om je Bitcoins op te kunnen storten. Een wallet-adres is te vergelijken met een bankrekeningnummer. De private key is uit veiligheidsoverwegingen niet zichtbaar in je wallet. Laat dit zo! Is iemand anders in het bezit van je private key, dan is dat hetzelfde als dat je je Bitcoins aan diegene overhandigt. Je wallet-adres kan je daarentegen wel overhandigen, hier kunnen namelijk alleen Bitcoins naar worden verzonden.

Beveiliging

Aangezien de private key gelijk staat aan jouw Bitcoins is het dus van belang dat je een sterk wachtwoord gebruikt voor je wallet  i.c.m. 2FA, oftewel "Two Factor Authentication". Dit houdt in dat als je je hebt aangemeld met je inloggegevens er nog een code wordt toegestuurd via sms of e-mail. Deze code vul je in, waarna je toegang krijgt tot je wallet of account. 

De blokkenketting

Bij elke transactie die wordt gedaan, zoals het kopen, verkopen, verzenden van de ene naar de andere wallet worden er transactiekosten in rekening gebracht. Deze kosten betaal je voor het valideren (oftewel controleren of de transactie echt is) van de transactie door zogenaamde miners. Een Bitcoin transactie wordt normaal gesproken als geldig bestempeld als 6 miners, zeg maar controleurs, de transactie hebben goedgekeurd, pas dan is de transactie afgerond. Zo worden er elke 10 minuten een x-aantal transacties wereldwijd goedgekeurd en in een blok geplaatst. Dit blok wordt vervolgens gekoppeld aan het voorgaande blok, namelijk die van 10 minuten geleden. En zo gaat het terug tot 2009, toen Bitcoin net bestond. Je kunt dus alle transacties die de afgelopen 11 jaar zijn gedaan terugkijken op de blockchain (de blokkenketting). De blockchain is het geheel van aan elkaar gekoppelde blokken vanaf 2009 t/m nu.

Minen van Bitcoins

Voor elk blok dat wordt toegevoegd krijgt de miner naast transactiekosten ook Bitcoins, alleen indien hij een soort van crypto grafische puzzel oplost, deze puzzel is te vergelijken met het meedoen aan een loterij. Ongeveer elke 10 minuten wordt er een nieuw transactieblok toegevoegd aan de blockchain, dus elke 10 minuten verdient ergens ter wereld een miner Bitcoins. De grootte van de beloning is van tevoren bekend en halveert ongeveer elke 4 jaar, zo begon het 11 jaar geleden met 50 Bitcoins in 2009, 3 jaar later waren dat er nog 25 in 2012, vervolgens 12,5 in 2016 en vanaf 2020 is de beloning 6,25 Bitcoins. Deze beloning is het enige middel dat ervoor zorgt dat er Bitcoins ontstaan, deze worden dan door de miners in omloop gebracht door ze te verkopen op verschillende beurzen wereldwijd. Uiteindelijk zullen er 22 miljoen Bitcoins worden gecreëerd. 

Deel van een Bitcoin

De meeste mensen die net beginnen zullen geen $15.500 dollar willen investeren voor een enkele Bitcoin. De Bitcoin is op het moment van schrijven weer eens duizenden dollars gestegen. Maar, geen nood. Gelukkig kun je ook een deel kopen, een Bitcoin is namelijk opgedeeld in 100 miljoen Satoshi, oftewel 0.00000001 BTC. Je kunt daarom ook instappen voor bijvoorbeeld een tientje of 100 Euro. 

Adoptie

Bitcoin is nog jong, d.w.z. 11 jaar oud, de markt begint langzaam volwassen te worden. Zo worden er steeds meer regels opgelegd door overheden, waar crypto beurzen aan moeten voldoen, zie je dat de grote jongens ook in Bitcoin beginnen te investeren, zoals grote investeringsmaatschappijen als Grayscale en kun je via PayPal binnenkort ook Bitcoin kopen, verkopen en ermee betalen. Dat betekent dat de vraag naar Bitcoin steeds groter wordt. Aan de andere kant neemt het aanbod af doordat er ongeveer elke 4 jaar de helft minder Bitcoins worden gemined, het begon namelijk met 50, 10 jaar geleden en is nu op 6,25 Bitcoin aanbeland. Naar schatting zijn er ongeveer 3 miljoen Bitcoins onbereikbaar, bijvoorbeeld door verlies van het wachtwoord van de wallet, wat de schaarste ook ten goede komt.

De blokkenketting

Bij elke transactie die wordt gedaan, zoals het kopen, verkopen, verzenden van de ene naar de andere wallet worden er transactiekosten in rekening gebracht. Deze kosten betaal je voor het valideren (oftewel controleren of de transactie echt is) van de transactie door zogenaamde miners. Een Bitcoin transactie wordt normaal gesproken als geldig bestempeld als 6 miners, zeg maar controleurs, de transactie hebben goedgekeurd, pas dan is de transactie afgerond. Zo worden er elke 10 minuten een x-aantal transacties wereldwijd goedgekeurd en in een blok geplaatst. Dit blok wordt vervolgens gekoppeld aan het voorgaande blok, namelijk die van 10 minuten geleden. En zo gaat het terug tot 2009, toen Bitcoin net bestond. Je kunt dus alle transacties die de afgelopen 11 jaar zijn gedaan terugkijken op de blockchain (de blokkenketting). De blockchain is het geheel van aan elkaar gekoppelde blokken vanaf 2009 t/m nu.

Coinbase

Zoals eerder gezegd is Coinbase de meest makkelijke en veilige optie, met zijn geïntegreerde wallets en iDEAL betaling. Daarnaast zijn je muntjes verzekerd tegen bijvoorbeeld een hack. Op Coinbase kun je naast de app ook via de website handelen. Ben je het beginnersstadium ontgroeid dan kies je voor Coinbase Pro, waarmee je met lagere transactiekosten kunt handelen, aan- en verkopen kunt plannen etc. 

Gratis crypto met Coinbase Earn

Wil je als beginner eerst even aftasten hoe alles werkt, maar zonder eigen geld, dan kan dat via Coinbase Earn. Coinbase Earn is een programma van Coinbase waarmee je gratis verschillende cryptomunten kunt verdienen door het beantwoorden van simpele vragen aan de hand van een videofragment. Voor elk goed antwoord krijg je dan een x-aantal cryptomunten, die je vervolgens bijvoorbeeld kunt inwisselen voor Bitcoin of gewoon voor Euro's. Zo zijn er op het moment van schrijven verschillende munten die je kunt verdienen, zoals $9 aan Compound (COMP), $10 aan Stellar Lumens (XLM), $6 aan Zcash (ZEC) en nog vele anderen. Bij elk goed antwoord krijg je een deel van het bedrag, zo krijg je bij Compound (COMP) voor elk goed antwoord $3 op je Compound-wallet gestort, de waarde wordt overigens omgerekend naar Euro's. Kijk hier voor een volledig artikel over Coinbase Earn, trouwens met bijbehorende antwoorden op de vragen.

Zoals je ziet valt er aardig wat te verdienen met Coinbase Earn

Veiligheid

Beleg je bij Coinbase in cryptovaluta, bijvoorbeeld Bitcoin (BTC), dan wordt deze online opgeslagen in de bijbehorende Bitcoin wallet. Coinbase beheert dus je Bitcoin, dus je private keys. Zorg daarom ook bij Coinbase voor een sterk wachtwoord en 2FA, oftewel tweefactorauthenticatie. Laat dit wachtwoord bij voorkeur genereren en opslaan door een wachtwoord manager.  Wat natuurlijk ook een veilig idee is, is dat er hier wel een helpdesk is mocht er iets misgaan, dit in tegenstelling tot een wallet die je in eigen beheer hebt. Natuurlijk ontbreekt in de app inloggen via de vingerafdruk niet.

Soorten orders

Met Coinbase heb je de keuze uit twee verschillende kooporders, namelijk een eenmalige kooporder, die dus direct wordt uitgevoerd of een periodieke kooporder, die elke ingestelde periode wordt uitgevoerd. Zo kan je kiezen uit Elke dag, Elke week, 1e en 15e van de maand of Elke maand.

Coinbase transactiekosten

Coinbase blinkt niet uit als het gaat om transactiekosten, deze zijn iets hoger dan elders het geval is. Daar staat wel tegenover dat je alles kunt beheren vanuit Coinbase en de kans op fouten maken veel kleiner is. Ben je het beginnersstadium ontgroeid dan zou je Coinbase Pro kunnen overwegen, hiermee kun je niet alleen handelen tegen lagere transactiekosten, je kunt ook meer geavanceerde orders opgeven.

A. Standaard kosten crypto kopen & verkopen - Coinbase

Bedrag Kosten
Ongeacht het koop- of verkoopbedrag worden er 0,5% transactiekosten gerekend + de kosten uit onderstaande tabel B Rond de 0,5%

B. Transactiekosten Coinbase - Koop & Verkoop - Coinbase

Bedrag Kosten
≤ €10 €0,99
> €10 ≤ €25 €1,49
> €25 ≤ €50 €1,99
> €50 ≤ €200 €2,99
> €200 1,49%

De kosten van 0,5% uit tabel A zijn de kosten die je altijd betaald + de kosten in tabel B.

 

Voorbeeld 1:

Wil je dus voor 20 BTC (Bitcoin) kopen, dan betaal je (0,5% x €20 = €0,10) + €1,49 = €1,59 aan kosten.

 

Voorbeeld 2:

Wil je dus voor €200 BTC (Bitcoin) kopen, dan betaal je (0,5% x €200 = €1) + (1,49% x = €200) = €2,98 aan kosten.

C. Transactiekosten crypto converteren - Coinbase

Bedrag Kosten
Ongeacht het bedrag 2%

Coinbase wallets

Zoals eerder is besproken heb je voor elke crypto valuta een eigen wallet nodig, oftewel een digitale portemonnee. Dus elke cryptomunt heeft een eigen wallet, zo heeft Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en Litecoin (LTC) een eigen wallet, maar ook de Euro. Alle Euro's die je overmaakt naar Coinbase via bijvoorbeeld iDEAL komen in deze Euro-wallet, waarna je hiermee cryptomunten kunt aanschaffen. Heb je een munt gekocht, bijvoorbeeld Bitcoin (BTC), dan komt deze in de corresponderende wallet terecht. Naast de wallet staat vermeld wat de betreffende munt, in dit geval Bitcoin waard is in Euro's. Tik je op de wallet, dan zie je naast de huidige waarde in Euro's ook de fluctuatie in een percentage en een grafiek. Daarnaast zijn al je transacties, zoals de aan- en verkopen van deze munt ook in te zien.

Ticker symbool

Zoals je eerder in dit artikel hebt gelezen staat achter elke benaming van een cryptovaluta een afkorting, dit noem je het ticker symbool en wordt ook in de effectenwereld gebruikt om bijvoorbeeld aandelen mee aan te duiden, zoals Aegon: AGN, Philips: PHIA enz. Bitcoin heeft als ticker BTC, Ethereum: ETH, Litecoin: LTC en zo heeft elke valuta zijn eigen unieke symbool. Doordat een ticker uniek is voorkomt het verwarring en kunnen orders sneller worden afgehandeld. Hieronder vindt je een lijst van alle valuta die je op Coinbase kunt verhandelen en bewaren in wallets.

Cryptovaluta, Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Dash en Monero.

Verhandelbare cryptovaluta op Coinbase EU - 20-12-2021

Een rondleiding door de Coinbase app en korte instructievideo's die uitleggen hoe het storten van Euro's op je Euro-wallet in zijn werk gaat, hoe je nou Bitcoin (BTC) koopt, hoe je van de ene cryptomunt converteert naar een andere (met de ene soort cryptovaluta een andere koopt).

Hoe stort je nou geld op je Coinbase Euro wallet om Bitcoin te kunnen kopen?

Hoe koop je nou Bitcoin op Coinbase?

Hoe converteer je nou de ene in de andere cryptovalua op Coinbase?

Een rondleiding door de Coinbase app.

Gratis crypto met Coinbase Earn

Coinbase app

Android IOS

Coinbase Pro

Wil je uiteindelijk handelen op Coinbase Pro, dan kun je met je bestaande Coinbase account inloggen. iDeal wordt op Coinbase Pro niet ondersteund, maar hiervoor is er een simpele workaround. Je stort het bedrag via iDEAL eerst op je Euro-wallet bij Coinbase, waarna je inlogt op Coinbase Pro en gratis je tegoed over kunt maken van Coinbase naar Coinbase Pro, je tegoed is dan overigens direct beschikbaar. Zoals eerder al vermeld heb je naast de orders, die je op Coinbase kunt gebruiken, de beschikking over meer geavanceerde ordertypes:

Een grafiek waarop de waarde van Ethereum (ETH) in Bitcoin (BTC) wordt uitgedrukt (bovenaan staat namelijk ETH-BTC)

Market order: een order die na het opgeven gelijk wordt uitgevoerd tegen de beste huidige koers. Deze wordt altijd uitgevoerd.

 

Voorbeeld kopen:

Plaats je een kooporder van 1 BTC (Bitcoin) dan wordt deze order direct tegen de huidige koers uitgevoerd.

Voorbeeld verkopen:

Plaats je een verkooporder van 1 BTC (Bitcoin) van dan wordt deze order direct tegen de huidige koers uitgevoerd.


Limiet order: een order waarbij je van te voren een bepaalde maximum koop- of minimum verkoopprijs opgeeft, de limiet. Deze orders worden dan op de ingestelde limiet uitgevoerd. Deze wordt alleen uitgevoerd als de limiet wordt bereikt.

 

Voorbeeld kopen:

Wil je 1 BTC (Bitcoin) kopen voor € 14.500, maar is de koers op het moment € 15.000, dan kun je een limiet opgeven van € 14.500. Als de koers van de BTC dan daalt naar € 14.500 dan wordt de kooporder uitgevoerd op € 14.500. Je wilt immers zo goedkoop mogelijk inkopen.

Voorbeeld verkopen:

Wil je 1 BTC (Bitcoin) verkopen voor € 15.000, maar is de koers op het moment € 14.500, dan kun je een limiet opgeven van € 15.000. Als de koers van de BTC dan stijgt naar € 15.000 dan wordt de verkooporder uitgevoerd op € 15.000. Bij een stijgende markt zou je deze order in kunnen geven om de stijging veilig te stellen.


Stop order (Stop limiet order): Bij een stop order geef je naast een limiet ook een stop niveau op, komt de koers op het stop niveau, dan wordt er alleen gekocht of verkocht indien de koers zich op of tussen het stop niveau en de limiet zit. Deze wordt alleen uitgevoerd als het stopniveau wordt bereikt.

 

Voorbeeld kopen:

Is de koers op het moment €15.000, maar wil je 1 BTC (Bitcoin) kopen voor €15.200 maar niet meer dan €15.400,  dan geef je een stop order op met een stop niveau van €15.200 met een limiet van €15.400. Op het moment dat de koers stijgt tot €15.200 of daarboven, dan wordt de limiet ingesteld op €15.400 en wordt uitgevoerd wanneer de koers zich op of tussen de €15.200 tot €15.400 bevindt. Het lijkt misschien raar om hoger in te kopen dan de huidige koers, maar wanneer de koers alleen maar daalt in een wispelturige markt kun je ervoor kiezen in te kopen wanneer de markt weer stijgende is.

Voorbeeld verkopen:

Is de koers op het moment €15.000,  maar wil je 1 BTC (Bitcoin) verkopen voor €14.800 maar niet lager dan €14.600 , dan geef je een stop order op met een stop niveau van €14.800 met een limiet van €14.600. Op het moment dat de koers daalt tot €14.800 of daaronder, dan wordt de limiet ingesteld op €14.600 en wordt uitgevoerd wanneer de koers zich op of tussen de €14.800 tot €14.600 bevindt. Met deze order kun je je verlies beperken.

Mijn portfolio, oftewel de wallets met de verschillende cryptomunten

Transactiekosten Koop & Verkoop - Coinbase Pro

Prijs Kosten - Deel order direct uitvoerbaar (Taker) Kosten - Deel order later uitvoerbaar (Maker)
<$10K 0.50% 0.50%
$10 - 50K 0.35% 0.35%
$50 - 100K 0.25% 0.15%
$100K - 1M 0.20% 0.10%
$1- 10M 0.18% 0.08%
$10 -50M 0.15% 0.05%
$50 - 100M 0.10% 0.00%
$100 - 300M 0.07% 0.00%
$300 - 500M 0.06% 0.00%
$500M - 1B 0.05% 0.00%
$1B+ 0.04% 0.00%

Verschil tussen maker & taker

Maker

Elke beurs werkt met een orderboek, hierin staan zowel de koop- als de verkooporders. De koop- en verkooporders worden razendsnel met elkaar vergeleken, zodra de prijs van een koop- en verkooporder overeenkomen vind er enerzijds een koop- en anderzijds een verkooptransactie plaats. Plaats je nu een limiet order , stop loss of een stop limiet order, dan wordt deze in het orderboek geplaatst. Je draagt dus bij aan het vullen van het orderboek, oftewel je maakt (maker) het orderboek, dit komt dus de verhandelbaarheid ten goede en hiervoor wordt je beloont in de vorm van lagere transactiekosten (0,50% tot 10.000).

Taker

Je raadt het al, waar een maker is, is er natuurlijk ook een taker. Je bent een taker wanneer je een markt order opgeeft. Waarom?  De markt order wordt namelijk direct uitgevoerd zonder in het orderboek terecht te komen, er wordt dus een order uit het orderboek genomen (taker). Je draagt dus niet bij aan het vullen van het orderboek en dus de verhandelbaarheid. Daarom zijn de kosten voor een taker order iets hoger, namelijk (0,50% tot 10.000).

Markt order als taker & maker

Geef je een markt order in, dit kan zowel een koop- als verkooporder zijn, dan kan deze in zijn geheel of gedeeltelijk direct worden uitgevoerd. Wordt de order in zijn geheel direct uitgevoerd, dan betaal je alleen de Taker-kosten, kan de order niet direct in zijn geheel worden uitgevoerd, dan betaal je over het gedeelte wat direct uitgevoerd kan worden de Taker-kosten en voor het later uitgevoerde gedeelte de Maker-kosten.

 

Voorbeeld:

Wil je 0,5 Bitcoin (BTC) kopen met een koers van $15.000 per Bitcoin (BTC), maar is het aanbod op dat moment maar 0,25 BTC (Bitcoin), dan wordt de 0,25 BTC uitgevoerd tegen 0,50% (<$10K - Taker) en even later, als er genoeg aanbod is, het restant van 0,25 BTC uitgevoerd tegen 0,50% (<$10K - Maker).

Coinbase Pro app

Android IOS

Eigen ervaring

Enkele jaren geleden, oftewel in 2017, begon het allemaal met BTCDirect, daar deed ik mijn allereerste aankoop van Bitcoin (BTC) t.w.v. van €100, eigenlijk een deel daarvan. Destijds stond de koers nog op €1.670, een schijntje voor wat je nu betaalt. Daarna begon ie pas echt met stijgen, binnen de kortste keren stond de koers op €8298 ($10.000) , een stijging van bijna 400%. Toen dacht ik: "Dit is de magische grens, hierna kan het alleen nog maar bergafwaarts.". Dus ik besloot mijn gekochte Bitcoin te verzilveren voor Euro's. Echter, de koers ging niet bergafwaarts maar opwaarts. De koers verdubbelde bijna (iets minder dan $20.000), maar ik had in ieder geval de buit binnen.

Ups and downs

In datzelfde jaar en de jaren die daarop volgden kocht ik tijdens de verschillende dips wat bij, niet alleen Bitcoin, maar ook de zogenaamde altcoins, zoals Ethereum (ETH) en Litecoin (LTC). Na de piek ging het de jaren erna eigenlijk alleen maar naar beneden. Tot vorig jaar, na de Corona crash, toen begon het echte werk. Binnen no time schoot de koers naar $40.000 en dus schoot mijn crypto portfolio ook als een raket omhoog. 

Volwassen markt

Toen ik in 2017 begon met een schamele €100 leek het handelen in cryptovaluta een beetje op het Wilde Westen. Maar tegenwoordig komen overheden met steeds meer regelgeving, waardoor grote partijen ook het speelveld durven te betreden. Voorbeelden hiervan zijn GrayScale (een groot Amerikaans investeringsfonds), PayPal  en CME Group, een beurs in Chicago waarin je in Bitcoin en Ethereum futures kunt handelen. Kortom crypto wordt met de jaren steeds volwassener.

Deel deze pagina:

Volg ons op: