Leven Met Korting » Cryptocurrency » Transactiekosten Ethereum (Ethers & Tokens) uitgelegd

Transactiekosten Ethereum (Ethers & Tokens) uitgelegd

Uitleg transactiekosten Ethereum (Ethers & Tokens)

Bitcoin en de altcoins

Naast Bitcoin zijn er duizenden andere munten te koop, de zogenaamde altcoins (alternatieve munten). Populaire altcoins hebben een grote marketcap, oftewel de totale waarde van een specifieke munt, die wordt berekend door alle munten die in omloop zijn x de huidige koers. Deze staan hoog in de ranking van CoinmarketCap. CoinmarketCap is een website waarop je de gemiddelde koersen van alle cryptomunten, die genoteerd zijn aan crypto beurzen wereldwijd, kunt bekijken. Zo ook de op een na grootste, Ethereum (ETH). Eigenlijk is Ethereum niet de munt, maar het platform waarop de munt, de Ether wordt verhandeld.

Ether

De Ether is de standaard cryptovaluta die wordt gebruikt op de Ethereum blockchain. Net zoals reguliere valuta, zoals de Euro of Dollar, die opgedeeld wordt in centen, dubbeltjes en kwartjes kun je ook de Ether weer onderverdelen in kleinere eenheden: Wei, KWei, MWei en GWei. Het verschil met reguliere valuta is wel dat de eenheden waarin de Ether wordt opgedeeld véél kleiner zijn. Dat moet ook wel, de waarde van cryptovaluta is nogal volatiel (bewegelijk). Zo was de Ether in de beginjaren nog maar enkele Euro's waard terwijl hij vandaag de dag een waarde van €2010 vertegenwoordigt.

Ether-centen

Om toch een deel te kunnen kopen zonder je spaargeld aan te breken is de Ether onderverdeeld in Wei, zeg maar de Ether cent. Een Wei is gelijk aan 1.000.000.000.000.000.000 (triljoen) delen Ether. Ter vergelijking met Bitcoin, deze wordt onderverdeeld in 100.000.000 (honderd miljoen) Satoshi, de Bitcoin cent. 1000 Wei noem je een Kwei, 1.000.000 Wei een Mwei en 1.000.000.000 een Gwei en ga zo maar door.

Klein instappen

Ondanks dat de koers van een Ether op het moment van schrijven ongeveer 2010 is, is het toch mogelijk om van eventuele koersstijgingen te profiteren door bijvoorbeeld een deel te kopen, een Ether is immers onder te verdelen in Wei. Voor het aankopen van Ether betaal je doorgaans een kleine fee van 0,2 tot 1,5% van de orderwaarde aan de beurs of broker. Koop je je Ether op een beurs dan belanden je gekochte Ethers in de Ether wallet van de beurs, maar zodra je deze van de beurs naar je eigen wallet verstuurt, bijvoorbeeld op je telefoon, dan krijg je te maken met de transactiekosten op de Ethereum blockchain. Deze zijn op dit moment aan de hoge kant, namelijk 151 Gwei, oftewel 0,003171 ETH ($7,70) per transactie. Deze transactiekosten fluctueren nogal, dus het loont zeker de moeite om de kosten in de gaten te houden op BitInfoCharts.

Tokens

Het revolutionaire aan Ethereum is niet alleen dat Ethers op de blockchain bestaan, maar dat er ook zogenaamde slimme contracten op staan. Het woord slim verwijst naar het feit dat deze contracten programmeerbaar zijn. Een slim contract genereert tokens, dit kan van alles voorstellen: een aandeel, een contract, maar ook cryptovaluta. Iedereen met een beetje ervaring in programmeren kan dus zijn eigen cryptovaluta programmeren op de blockchain van Ethereum. Er zijn dus twee verschillende type munten op de Ethereum blockchain: de standaard munt Ether, die ook wel een coin genoemd wordt, en de munten die door slimme contracten worden gegenereerd, ook wel tokens genoemd. Tokens worden ook wel omschreven als ERC20-tokens. ERC20 is een protocol, oftewel een verzameling regels waaraan elke token moet voldoen. Zo staat hierin vermeld hoe de token kan worden verstuurd, hoe transacties worden goedgekeurd en hoeveel er in omloop zullen zijn.

Voorbeelden

Enkele bekende voorbeelden zijn Uniswap (UNI), Chainlink (LINK) en Chillz (CHZ), deze staan overigens gewoon genoteerd op de cryptobeurzen wereldwijd. Deze tokens worden opgeslagen in hun gelijknamige wallet, maar doordat deze tokens op de blockchain van Ethereum staan kunnen ze ook gewoon in een Ether wallet worden bewaard. Hieronder zie je een overzicht van mijn tokens op het Ether adres 0x3Da2fbA7bfB95b57f9baCFfFF14D460fb84dCf8c. Elke wallet genereert namelijk een adres, (te vergelijken met een bankrekening) waarop de Ethers, maar ook de tokens gestort kunnen worden. Door het Ether adres in te vullen op de website EtherScan zie je niet alleen al je Ether transacties die je ooit hebt gedaan, maar ook de tokens die naar dit adres zijn gestuurd.

1

Het adres van waarvandaan de token is verzonden.

2

Het Ethereum adres waar de Funder Smart Token (FST) naartoe is verzonden, in dit voorbeeld is dit mijn Ethereum adres.

3

Het aantal tokens dat is ontvangen.

4

Het soort token dat is ontvangen, in dit geval de Funder Smart Token (FST) token.

Tokens op mijn Ether adres

Hogere transactiekosten

Een nadeel van deze tokens is dat bij het versturen hiervan hogere transactiekosten worden gerekend dan voor het versturen van Ethers. Dit heeft te maken met de GAS-limiet, die doorgaans een stuk hoger ligt dan die van de Ether. Zo wordt over het algemeen een GAS-limiet van maximaal 21.000 GAS gerekend voor de Ether terwijl dit voor tokens meerdere malen hoger kan liggen. Dat deze limiet hoger ligt komt doordat een token doorgaans meer rekenkracht, dus meer GAS vergt om te valideren. Tussen de transactiekosten van de verschillende tokens zit vaak ook verschil, dat heeft te maken met voorgaande reden, maar ook met het feit dat de ene token populairder is dan de ander. Daardoor kunnen de miners (diegenen die de transacties valideren) de transactiekosten laten stijgen, het is immers een kwestie van vraag en aanbod. 

Niet uitgevoerde transacties

Voor zowel de transactiekosten van de Ether als voor de tokens geldt dat te lage transactiekosten kunnen resulteren in een niet uitgevoerde transactie, de Ethers of tokens worden dan niet verzonden en blijven in de wallet. Echter, de transactiekosten ben je wel kwijt. Let dus goed op! Bij het verzenden van de Ether en tokens berekenen de meeste wallets automatisch de transactiekosten voor je. Een goede software wallet voor je pc is Exodus, deze berekent automatisch de transactiekosten en heeft een ingebouwde functie om de ondersteunde crypto's te converteren.

GasNow

Op de website GasNow vind je de meest actuele transactiekosten voor zowel de Ether als de verschillende tokens. Zo kun je makkelijker een beslissing nemen wanneer je je crypto's gaat versturen.

 

1

De GAS-prijs op de blockchain van Ethereum, zoals je ziet van links naar rechts, begint met Rapid, gevolgd door Fast , Standard en Slow. De prijs omgerekend in Dollars en de tijd die het kost om de transactie te voltooien staat onder de GAS-prijs.

2

Op de eerste regel staat de Ether (ETH) met daarbij het aantal GAS dat is gebruikt, namelijk 21.000, en de snelheid van de transactie: Rapid $9.94 (21.000 x 222) en Fast $7.46 (21.000 x 166).

3

Op de tweede regel staat de USDT/USDC, een token op de Ethereum blockchain. Zoals je ziet is het aantal GAS dat is gebruikt een stuk hoger, deze is  namelijk 56.185 GAS met een prijs van $26,58 (56.185 GAS x 222) voor een hele snelle transactie (Rapid) en de prijs van $19.97 (56.185 GAS x 166) voor een snelle transactie (Fast).

GasNow.org: Hoge transactiekosten voor Ethers & tokens

GasNow.org: Lage transactiekosten voor Ethers & tokens. Ongeveer een week later zijn de transactiekosten meer dan twee keer goedkopen geworden.

Onderverdeling Ether

Eenheid Waarde in Wei Waarde in Ether
Wei 1 0,000000000000000001
Kwei 1000 0,000000000000001
Mwei 1.000.000 0,000000000001
Gwei 1.000.000.000 0,000000001
Ether 1.000.000.000.000.000.000 1

Berekenen transactiekosten

GAS

GAS is een eenheid die de rekenkracht uitdrukt die nodig is om een transactie te valideren (keuren) op de Ethereum blockchain. Zodra je Ethers of tokens verstuurt naar iemand anders zijn wallet, je eigen wallet of naar de wallet van een beurs vergt dat een bepaalde hoeveelheid aan rekenkracht, uitgedrukt in eenheden GAS. Om de transactiekosten te berekenen vermenigvuldig je het aantal GAS wat benodigd is voor het versturen van Ether of een bepaalde token met de GAS prijs en geef je hierbij een GAS limiet op zodat niet al je Ethers kunnen worden verbruikt voor de transactie. Overigens geven de meeste wallets een voorstel van deze kosten om het niet al te ingewikkeld te maken. 

GAS price

De GAS prijs is de prijs die de gebruiker per eenheid GAS wil betalen voor de transactie. Doordat de koers van de Ether nogal kan fluctueren heeft dat direct effect op de GAS prijs, deze wordt immers uitgedrukt in GWei (0,000000001 Ether). Enkele jaren geleden, toen de koers een stuk lager lag dan in 2021, betaalde je nog geen halve Dollar voor een transactie. Dat is nu wel anders met transactiekosten variërend van $6 tot $10.

GAS limit

Na het instellen van de GAS prijs moet de limiet van het aantal GAS eenheden worden bepaald. Doe je dit niet dan zou je wel eens thuis kunnen komen van een koude kermis. De GAS limiet bepaalt namelijk hoeveel GAS er maximaal verbruikt kan worden, doordat het aantal eenheden GAS x GAS prijs de transactiekosten vormt, voorkom je door het instellen van deze limiet dat de kosten niet de pan uit rijzen.

 

Een handig hulpmiddel voor het omrekenen van Wei naar Ether en andersom is deze calculator.  

Voorbeeld:

Je wilt 1.33 Ether (4) van je Ledger Nano S wallet (hardware wallet) naar de crypto beurs Coinbase versturen. Doordat dit een transactie is moeten ook hier transactiekosten voor worden betaald.

 

1

a
Het aantal GAS dat daadwerkelijk is gebruikt voor de transactie bedraagt op het moment van versturen 21.000 GAS (1a). De ingestelde limiet van 21.000 GAS (1b) is dus helemaal verbruikt. In dit voorbeeld is GAS Limit (1b) gelijk aan de GAS used by transaction (1a), dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. De GAS die gebruikt is voor de transactie kan ook lager uitvallen, maar nooit hoger vanwege de GAS limiet.

b

Het aantal GAS dat als limiet is ingesteld is 21.000 GAS.

2

De GAS prijs bedraagt op het moment van versturen: 105 Gwei, oftewel 0.000000105 ETH.

3

21.000 (1a) x 105 Gwei (2) = 2.205.000 GWei = 0,002205 Ether (3)

Overzicht van een Ether transactie van mij op de website EtherScan

Deel deze pagina:

Volg ons op: