Gratis repareren? Repair Café!

Laten maken zonder dat het je geld kost? Dat kan met het RepairCafé!

Initiatief

Heb je defecte apparatuur, zoals bijvoorbeeld een scheerapparaat, stofzuiger, koffiezetter of kapotte kleding, dan kun je een beroep doen op het Repair Café. Dit is een organisatie die zich richt op het gratis onderzoeken en repareren van defecte producten. Dit van oorsprong Nederlandse initiatief is in 2009 ontstaan en vandaag de dag beschikbaar in 35 verschillende landen.

Idee

Het idee achter dit initiatief is dat spullen vaak nog gerepareerd kunnen worden i.p.v. ze weg te gooien. Je bespaart dus niet alleen geld, maar je spaart ook het milieu. Vrijwilligers met ieder hun eigen vakgebied repareren je product en geven eventueel aanwijzingen over hoe je het zelf kunt doen. Heb jij enige technische kennis? Dan kan ook jij een Repair Café beginnen door het digitale startpakket te bestellen voor een vrijwillige bijdrage van €49 (richtprijs).

Website

Via de website van het Repair Café kun je zoeken naar een Repair Café bij jou in de buurt. Eenmaal gevonden worden de openingstijden met bijbehorende locatie getoond. Eventuele vragen kun je direct aan de vestiging bij jou in de buurt stellen via e-mail of via Facebook.

Werking

Wil je een product ter reparatie aanbieden, dan ga je naar een locatie bij jou in de buurt. Eenmaal aangekomen moet je een formulier invullen met je persoonlijke gegevens, de productgegevens zoals het merk en type en een omschrijving van de klacht. Vervolgens zul je waarschijnlijk een poosje moeten wachten aangezien het idee aan populariteit heeft gewonnen. Ben je aan de beurt dan word je verwezen naar een reparateur met specifieke kennis over jouw product. Je kunt zelf deelnemen aan het reparatieproces, maar je mag ook aan de zijlijn toekijken zodat je kennis opdoet van zaken. Is er een onderdeel benodigd dat niet voorhanden is, dan krijg je advies over welk onderdeel er nodig is en waar je deze kunt verkrijgen. Even later of tijdens een volgende afspraak kan je het product alsnog laten repareren. Kan het niet ter plekke gerepareerd worden, dan word je doorverwezen naar een professioneel reparateur. Is er helemaal niets meer aan de doen, dan ben je in ieder geval geen onderzoekskosten kwijt.

Eigen Ervaring

Onlangs ben ik met een robotstofzuiger naar een Repair Café bij ons in Zwolle geweest. Eigenlijk wist ik niet precies wat ik moest verwachten, maar het viel mij 100% mee. Eenmaal binnen moest ik een formulier invullen met mijn persoonlijke gegevens, de gegevens van het apparaat en wat er aan mankeerde. Door de foutmelding die het apparaat gaf, wist ik al welk onderdeel de boosdoener was, namelijk een van de wielen, maar niet welk wiel. Na een poosje te hebben gewacht ging ik met het apparaat naar diegene die gespecialiseerd is in het repareren van stofzuigers. Na te hebben verteld wat er aan mankeerde schroefde hij de onderplaat los, verwijderde de wielen en mat de sensoren van beide wielen door. Al snel was het probleem gevonden, de sensor van het linker wiel deed het de ene keer wel, maar de andere keer niet. Met deze informatie heb ik uiteindelijk een nieuw wiel besteld op AliExpress, die ik zelf ga inbouwen. Tijdens de reparatie heb ik namelijk goed opgelet en foto’s gemaakt.

Repair Café

Deel deze pagina:

Volg ons op: