Zelf repareren met IFixIt

Maak het zelf met IFixIt.

Zelf repareren?

Heb je wel eens je telefoon laten vallen of een scheur in je broek gehad? Had je geen idee hoe je dit zelf moest repareren? Dan ben je bij IFixit aan het juiste adres. IFixIt is namelijk een website met handleidingen om een grote verzameling aan spullen zelf te kunnen repareren. Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een handleiding te vinden voor jouw apparaat. Het varieert van mobiele telefoons, tablets, digitale camera's en kleding tot auto's. 

Van gebruikers, door gebruikers

IFixit is van gebruikers, voor gebruikers. Zo kun je, mits je een beetje technisch bent onderlegd, handleidingen schrijven of verbeteren. Ben je het tegenovergestelde hiervan? Dan kun je deze raadplegen om van alles en nog wat te kunnen repareren. Daarbij kun je in het Antwoordenforum vragen stellen of juist beantwoorden, in Gemeenschap kun je een bijdrage leveren door het schrijven van handleidingen en het beantwoorden van vragen en in Demontage wordt een beschrijving geven van de interne componenten.  

Opbouw

Tekst & Video

De website is netjes ingericht in categorieën en subcategorieën met bijbehorende foto's. Eenmaal op de productreparatie-pagina aanbeland staan bovenaan o.a. de moeilijkheidsgraad, het aantal stappen en de duur van de reparatie vermeld. Handig is, dat ook het gebruikte gereedschap en onderdelen zijn opgesomd. Handleidingen zijn er in de vorm van tekst met afbeeldingen of video's. De tekstuele handleidingen worden per stap ondersteund met zeer gedetailleerde foto’s die stap voor stap de handelingen duidelijk laten zien. Per stap zijn er vaak meerdere foto’s die als een soort animatie de te verrichten handeling tot in detail beschrijven. 

Bovenaan elke handleiding staat een opsomming over de inhoud

Foto 1 van het vervangen van een batterij van de Samsung Galaxy A10

Foto 2 van het vervangen van een batterij van de Samsung Galaxy A10

Talen

In de handleiding worden informatie, waarschuwingen en verwijzingen naar gerelateerde handleidingen duidelijk weergegeven met icoontjes. Het gros van de handleidingen is in het Engels, maar uiteraard zijn andere talen ook vertegenwoordigd, zoals het Nederlands. Tip! Gebruik eventueel Google Translate om de pagina te vertalen aangezien er toch wel wat termen de revue passeren waar je waarschijnlijk geen kaas van hebt gegeten. Ontbreekt een handleiding voor jouw toestel, neem dan eens een kijkje op YouTube en zoek op merk en type i.c.m. het soort reparatie. 

Opties

Rechts bovenin, in het menu Opties …, vindt je verschillende keuzes, waaronder de mogelijkheid om de handleiding als pdf te downloaden, in te sluiten op je eigen webpagina of geïnformeerd te worden over wijzigingen van de betreffende handleiding.

Opties, o.a. toevoegen aan favorieten en het downloaden van een pdf

Waarom repareren?

Op de website van IFixIt kun je lezen over waarom repareren zo goed is. Het gaat namelijk niet alleen om het besparen op de aanschaf van een nieuw product of de reparatie daarvan, maar ook over het besparen van het milieu. Denk alleen al eens aan hoe de afvalberg zou slinken, grondstoffen worden bespaard, milieuvervuiling wordt tegengegaan door producten niet te vernietigen, maar te hergebruiken.

Wegwerpcultuur & geplande veroudering

Tegenwoordig hebben spullen een veel kortere levensduur dan vroeger. Dat komt voornamelijk doordat bedrijven een wegwerpcultuur hebben gecreëerd door producten zo te maken dat ze gepland verouderen en maar één of enkele keren zijn te gebruiken. Gepland verouderen houdt in dat apparaten zo worden gefabriceerd dat ze maar een bepaalde periode meegaan. Dit zie je vandaag de dag veel bij smartphones en laptops. Updates van bijvoorbeeld Android en IOS worden vaak maar voor een bepaalde periode ondersteund en batterijen kunnen niet meer worden verwisseld zonder de smartphone eerst op te sturen naar de fabrikant. Bij laptops gaat het niet zozeer om de software, maar om de hardware. Zo was vroeger een batterij verwisselen kinderspel en kon er makkelijk extra geheugen of een harde schijf worden vervangen. Tegenwoordig is de behuizing vaak in elkaar geklikt en verlijmd, wat demonteren uiterst riskant maakt.

Gereedschap

Bij een reparatie hoort natuurlijk wel het juiste gereedschap, ook dat is op IFixtIt verkrijgbaar. Vind je dit te duur, dan kun je natuurlijk ook op AliExpress een kijkje nemen, waar ze niet alleen gereedschap, maar ook onderdelen verkopen. Zoek je naar onderdelen op AliExpress? Zoek dan op merk, type en het soort onderdeel. Bijvoorbeeld Samsung S10 accu. Vaak wordt op AliExpress bij de onderdelen ook het bijbehorende gereedschap geleverd, dat scheelt dus weer. Kijk ook even naar de reviews van de klanten over de kwaliteit van het betreffende gereedschap of onderdeel. Op 123Acu.nl vind je naast accu's voor verschillende apparaten, zoals telefoons, laptops en camera's ook gereedschap voor apparatuur.

Ook gereedschap koop je op IFixIt

Deel deze pagina:

Volg ons op: