Leven Met Korting » Energie besparen » €200 besparen op het energielabel voor 2021

€200 besparen op het energielabel voor 2021

€200 korting op je energielabel voor 2021

Wat is nou een energielabel?

Wat is een energielabel? Nou, dat zal ik eens haarfijn uitleggen! Een energielabel is een letter die aangeeft hoe energiezuinig jouw woning is. Dit wordt aangeduid met de letters A t/m G, waarbij A (groen) het meest energiezuinig is en G (rood) het minst. In 2015 is het energielabel in het leven geroepen door de rijksoverheid om een goede keuze te kunnen maken bij de aanschaf van een woning. Want hoe energiezuiniger een woning is, hoe goedkoper je er kunt wonen, en hoe beter het is voor het milieu.

Verkopen of verhuren

Elke huiseigenaar heeft destijds een voorlopig energielabel gekregen, deze is o.a. gebaseerd op het bouwjaar, grootte en type van de woning en op gegevens van vergelijkbare woningen. Daarom is dit label een schatting van hoe energiezuinig jouw woning is. Wil je weten welk voorlopig energielabel jouw woning heeft, neem dan eens een kijkje op deze website.

Wil je je woning verkopen of verhuren, dan moet je dit label omzetten naar een definitief label. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van €170 tot €340 voor rechtspersonen (organisatie met rechten en plichten).

Definitief energielabel aanvragen

Wil je zelf een definitief energielabel aanvragen, dan kan dit online op de website van de Rijksoverheid voor 2021. Je krijgt dan een aantal vragen die je moet beantwoorden, en waar je ook bewijs voor moet leveren, zoals facturen, foto's en andere documenten. Een definitief energielabel is 10 jaar geldig. Bekijk onze handleiding over het aanvragen van het energielabel.

Van €7,50 naar €190

Een definitief energielabel aanvragen kan je tot 2021 nog zelf regelen op de website van de Rijksoverheid. Gemiddeld ben je hier zo'n €7,50 voor kwijt.  Maar: vanaf 1 januari 2021 gaat dit veranderen, je moet dan een energieadviseur in de arm nemen. Je raadt het al, dit kost natuurlijk heel wat meer dan wanneer je het zelf regelt, gemiddeld €190. Het nieuwe energielabel is evenals zijn voorganger 10 jaar geldig. Uiteraard blijft het oude energielabel van voor 2021 geldig.

Eigen ervaring

Aanvragen

Vanochtend, zondag 16 augustus, heb ik mijn definitieve energielabel aangevraagd. Het ging eigenlijk makkelijker dan ik had verwacht. Je logt in met je DigiD en dan spreekt alles voor zich. Zo moet je op een gegeven moment aangeven of je dubbel of HR++-glas hebt. Maar ja, hoe kom je hier achter? Je zou de documentatie van je woning kunnen raadplegen, maar je kunt natuurlijk ook het bijbehorende filmpje kijken, waarin héle handige tips worden gegeven om hier achter te komen. Zo kun je bijvoorbeeld naar de vermelding "HR" zoeken op de aluminium strip van het raam om er achter te komen of het dubbel of HR++-glas is. Aan het einde moest ik nog wel een factuur en/of een brochure uploaden van onze HR-ketel en zonnepanelen. Als laatste stap moet er een deskundige worden gekozen, de prijzen variëren van 5 tot 30 op het moment van schrijven. Deze betaal je via iDEAL.

Ontbrekende documenten

Zijn er zaken niet goed ingevuld of ontbreken er documenten, dan krijg je bericht van de deskundige om dit aan te passen. Zo bleek bij mij het aantal vierkante meters aan zonnepanelen niet helemaal te kloppen. Dit kwam doordat ik was uitgegaan van het gemiddelde aantal vierkante meter van een zonnepaneel en niet was uitgegaan van wat in de brochure van onze eigen zonnepanelen was vermeld. Ik moest dit verbeteren, dat mocht wel in mijn voordeel, ongeveer 1 vierkante meter extra. 

Definitief energielabel

Nu, een dag later, heb ik mijn energielabel ontvangen. We zijn van een voorlopig energielabel B naar een definitief energielabel A gegaan, het hoogst haalbare.

Zonnepanelen

Wil je een beter energielabel voor je woning, dan kunnen zonnepanelen daar flink aan bijdragen. Maar je wilt natuurlijk wel voor een dubbeltje op de eerste rij. Daarom hieronder een goede zonnepanelen vergelijker voor de beste prijzen.

CompareMySolar

Wil je gelijk een indicatie van hoeveel panelen er op jouw dak kunnen worden geplaatst, dan kun je dat zelf uitrekenen met onderstaande calculator en vergelijker van CompareMySolar.com. Mocht het om de om één of andere reden niet werken, klik dan op deze link. Na het invullen van de gegevens rolt er een lijst met de goedkoopste, lokale installateurs uit. Neem maar eens een kijkje, ikzelf ben verrast door de prijsverschillen.

Gebruik je Safari, klik dan hier voor de zonnepanelen calculator & vergelijker.

Energielabel A - 1

Energielabel A - 2

Energielabel A - 3

Deel deze pagina:

Volg ons op: