Bespaar met de slimme stopcontacten van de Action

Home domotica van de Action.

Assortiment

Van plan om van je woning een smart home te maken? Dat kan, hoewel je dan moet vaak diep in de buidel moet tasten. Zo ben je voor een Philips hue-lamp al snel enkele tientjes kwijt en voor een slim stopcontact idem dito. Laat de Action nou een complete smart home collectie in de schappen hebben staan. Zo bestaat het aanbod o.a. uit verschillende slimme lampen, voor binnen en buiten, een camera en een video deurbel.

En de kwaliteit?

En dat alles voor een fractie van wat je er normaal voor betaalt. Je eerste gedachte is waarschijnlijk: "Maar hoe zit het met de kwaliteit?". Na het lezen van verschillende reviews blijkt dat de slimme producten van de Action hoog scoren. Nu heb ik onlangs de "LSC Smart Connect Slim Stopcontact" voor binnen en "LSC Smart Connect WiFi Duo-stopcontact" voor buiten gekocht voor een schamele €7,45 en €14,95.

Denk aan de verbinding

Op het eerste gezicht ziet en voelt het allemaal degelijk aan, de installatie is een kwestie van de stekker in het stopcontact steken, de app openen en het slimme stopcontact toevoegen. Uiteraard is een goede Wifi-verbinding een pre, is de verbinding te zwak dan wordt dat in de app aangegeven. Je zou eventueel eerst de signaalsterkte kunnen controleren door middel van een app, een goede app hiervoor is Wifi Analyzer voor Android of Network Analyzer voor IOS.

Via wifi

Een groot voordeel van deze stekkers is dat ze direct via wifi te bedienen zijn door middel van de app, dus zonder tussenkomst van een hub. Dit is een soort van centrale die de aangesloten slimme apparaten aanstuurt. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten, zeker als het maar om enkele apparaten gaat. Beide producten maken gebruik van de 2.4 GHz band van je router, deze band wordt door vrijwel alle routers ondersteund.

Tuya 

Alle slimme apparaten van de Action zijn van het merk LSC en werken via het Tuya platform. Dit is een Chinees-Amerikaans bedrijf dat de achterliggende techniek verzorgt voor slimme apparaten. Zo zijn er nog veel meer merken die via dit platform werken, zoals Woox, Marmitek en Archos. Koop je slimme apparatuur via AliExpress, dan is de kans eveneens groot dat deze met Tuya werkt. 

Tuya logo.

Compatibel met andere apparaten

Werkt een apparaat met Tuya dan wordt dit met het Tuya-logo aangegeven op de webpagina van de webshop en op de verpakking van het apparaat. Alle apparatuur met het Tuya logo is compatibel met elkaar, waardoor je niet alleen de app van de fabrikant kunt gebruiken, maar ook de app van Tuya zelf, Tuya Smart voor Android of Tuya Smart voor IOS. Handig indien je slimme apparaten in je bezit hebt van meerdere merken, zo hoef je niet steeds een nieuwe app te installeren.

Praten tegen een speaker

Beide slimme stopcontacten zijn te bedienen via de Google Assistent (app of Google Home), Alexa (app of Amazon Dot). Siri Shortcuts (app of Apple Homepod) wordt echter alleen ondersteund door de "LSC Smart Connect Slim Stopcontact". Zo bedien ik beide stopcontacten met de Google Home door: "Hey Google" te roepen gevolgd door: "Schakel Kerstverlichting Voortuin in". "Kerstverlichting Voortuin" is trouwens de benaming die ik gegeven heb aan het stopcontact waar ik de verlichting in de voortuin mee bedien.

Andere apparaten?

Uiteraard zijn deze stopcontacten ook te gebruiken met legio andere apparaten, zoals tv's, luidsprekers, koffiezetters en waterkokers. Zolang er maar een aan / uit schakelaar op zit. Op deze manier maak je van een dom apparaat een slim apparaat.

De eigenschappen

LSC Smart Connect WiFi Duo-stopcontact

Het LSC Smart Connect WiFi Duo-stopcontact is IP44 gecertificeerd, wat inhoudt dat het spatwaterdicht is en dus geschikt voor buiten in weer en wind. Handig is dat je het stopcontact kunt neerzetten met de bijgeleverde vlakke voet, eventueel kun je de voet ook vastschroeven. Ben je van plan om het stopcontact in de tuin de plaatsen? Dan kan de grondspies van pas komen. Het LSC Smart Connect WiFi Duo-stopcontact beschikt, zoals de naam al doet vermoeden, over twee stopcontacten die in de app afzonderlijk te bedienen zijn. Heb je je telefoon niet bij de hand, dan is ie ook nog gewoon old school te bedienen met een aan / uit knop.

LSC Smart Connect WiFi Duo-stopcontact

Specificatie Waarde
Bestemming Buiten
Beschermingsklasse IP44 (Spatwaterdicht)
Keurmerk TÜV, GS
Netwerk 2,4 GHz
Bediening LSC app, Google Assistent (app of Google Home), Alexa (app of Amazon Dot)
Afmetingen (l x b x h) 54 x 54 x 80 mm

De "LSC Smart Connect WiFi Duo-stopcontact" met vastgeschroefde voet en bijbehorende grondspies

""LSC Smart Connect WiFi Duo-stopcontact" ingesteld voor gebruik, blauwe wifi-lampje brandt

LSC Smart Connect Slim Stopcontact

Dit stopcontact is bedoeld voor gebruik binnenshuis, het is gewoon een kwestie van de stekker in het stopcontact drukken, de app installeren en het apparaat toevoegen. Ondanks dat het geen log apparaat is kan het zijn dat er geen geaarde stekker naast geplaatst kan worden, zoals bij ons thuis het geval is, het scheelde maar enkele millimeters. Een smalle, niet geaarde stekker vormt sowieso geen probleem. Ook dit stopcontact beschikt over een aan / uit knop in geval van nood.

LSC Smart Connect Slim Stopcontact

Specificatie Waarde
Bestemming Binnen
Beschermingsklasse IP20 (Stofdicht)
Netwerk 2,4 GHz
Bediening LSC app, Google Assistent (app of Google Home), Alexa (app of Amazon Dot), Siri Shortcuts (app of Apple Homepod)
Afmetingen (l x b x h) 54 x 54 x 80 mm
Voorzijde van de ""LSC Smart Connect Slim Stopcontact".

Voorzijde van de ""LSC Smart Connect Slim Stopcontact"

""LSC Smart Connect Slim Stopcontact" ingesteld voor gebruik, blauwe wifi-lampje brand

Achterzijde van de ""LSC Smart Connect Slim Stopcontact".

Achterzijde van de ""LSC Smart Connect Slim Stopcontact"

Zijkant van de ""LSC Smart Connect Slim Stopcontact".

Zijkant van de ""LSC Smart Connect Slim Stopcontact"

App

Je kunt de app van LSC gebruiken, maar ook de app van Tuya volstaat. Het installeren is een eitje, je houdt de knop bovenop de stekker 5 seconden ingedrukt totdat deze blauw knippert, daarna vindt de app automatisch het stopcontact of je moet deze eerst laten zoeken. Eenmaal gevonden moet het wachtwoord worden opgegeven voor de WiFi-verbinding, dit moet trouwens de 2.4 GhZ verbinding zijn. Hierna volgt er een voortgangsindicator die aangeeft dat het stopcontact aan de app wordt toegevoegd, dit kan even duren. De laatste stap bestaat uit het benoemen van het stopcontact en het toekennen van een ruimte.

Toevoegen van de Action LSC Smart Connect Duo Stopcontact

Google Home

Het slimme stopcontact kan ofwel handmatig via een knop worden in- en uitgeschakeld of automatisch door middel van een ingesteld schema. Wil je de stopcontacten bedienen via Google Home dan zorg je er eerst voor dat alle slimme apparaten zijn toegevoegd aan de LSC of Tuya app alvorens deze aan de Google Home toe te voegen. Je hoeft gelukkig niet elk apparaat afzonderlijk toe te voegen aan de Home app, het toevoegen van je Tuya-account volstaat, waarna alle apparaten worden toegevoegd. Hierna zijn alle apparaten die in de Tuya-app staan beschikbaar in de Google Home app, dus ook te besturen met stemcommando's via bijvoorbeeld de Google Home.

Op de verpakking staat aangegeven welke slimme assistenten worden ondersteund

Eigen ervaring

Enkele weken geleden heb ik besloten om de kerstverlichting te automatiseren, net zoals zo'n beetje alles bij ons in huis. Slimme stopcontacten heb je van veel verschillende merken en prijzen, maar nergens zo goedkoop als bij Action. Naast deze lage prijzen mag ook de kwaliteit van het slimme Action assortiment er wezen, zo zijn er vele reviews te vinden waar deze apparaten van het merk LSC goed uit de bus komen. Vandaar dat ik de gok durfde te wagen.

 

Samen met de twee slimme stopcontacten voor binnen, een in de gang en in de schuur, heb ik ook nog een slim duo stopcontact voor buiten in de achtertuin. Alle drie heb ik ze aan de Google Home app gekoppeld zodat we ze overal in huis kunnen bedienen, niet alleen met de telefoon, maar ook met de Google Home's die door het hele huis staan verspreid. En tot nu toe mag ik niet klagen, niet alleen het ingestelde schema werkt perfect, zo heb ik de stopcontacten ingesteld dat de verlichting in de ochtend even brandt maar dat ook in de avond de verlichting aanspringt. Ook de bediening via de LSC app en Google Home werken zeker naar behoren, elke keer als ik "Hey Google, schakel Kerstverlichting voortuin in." roep, verandert de voortuin in een oase van licht.

Deel deze pagina:

Volg ons op: