Je energieverbruik drastisch verlagen met zonnepanelen

Hoe besluit je nou welke zonnepanlen bij jou passen?

Rendement

Altijd een leuk rendement willen hebben, maar dan zonder risico? Heb je dan wel eens zonnepanelen overwogen? Tegenwoordig brengt een spaarrekening nauwelijks nog rendement op, je kunt het weliswaar beleggen, maar daar zitten risico’s aan vast. Kijk maar naar het huidige beursklimaat, dankzij de coronacrisis zijn beurzen wereldwijd gekelderd. Ben je niet zo’n durfal, maar wil je toch een aardig rendement op je spaargeld zonder al te veel risico, dan is het investeren in zonnepanelen daar een mooie oplossing voor. En dat helemaal met zonnige het weer van de afgelopen jaren. Bereken hier het rendement in jouw situatie.

Aanschafprijs

Zonnepanelen zijn hoogstwaarschijnlijk de meest bekende energiebesparing van dit moment. Dat is niet voor niets, want hiermee kun je echt veel besparen op de energierekening zonder al te veel risico. De keerzijde is dat het een hoge investering vergt. Toch is dit waarschijnlijk niet zoveel als de meeste mensen denken. Zonnepanelen zijn de laatste jaren namelijk stukken goedkoper geworden. Bekijk de onderstaande tabel maar eens.

Aantal panelen Prijs per Wattpiek Vermogen systeem Totaalprijs* Totaalprijs na btw teruggave Opbrengst per jaar**
6 € 1,73 1.800 Wattpiek € 3.100 € 2.600 € 350
10 € 1,58 3.000 Wattpiek € 4.700 € 4.000 € 600
18 € 1,40 5.400 Wattpiek € 7.600 € 6.400 € 1.050

* Gemiddelde kosten inclusief installatie en btw.
** Bedrag voor 2020. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd en gaat het bedrag omlaag.

Bron: Milieu Centraal.

Aantal panelen?

De eerste logische vraag zal zijn: Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig in mijn situatie? Hiervoor is een simpele formule die een indicatie geeft van hoeveel panelen je nodig hebt:

Voorbeeld:

Een gezin verbruikt 2500 kWh per jaar. Ze willen zonnepanelen kopen, maar weten niet hoeveel er nodig zijn om in de totale energiebehoefte te voorzien. Nu komen zij een aanbieding tegen van zonnepanelen met een vermogen van 300 Wp per paneel. Maar hoe bereken je dit?

 

Jaarlijks stroomopbrengst 2500 kWh ÷ 0,85 Opbrengstfactor = 2941 Wp ÷ 300 Wp per Zonnepaneel = 10 Zonnepanelen

Jaarlijkse opbrengst (kWh) Aantal benodigde zonnepanelen
1000 4
2000 7
3000 11
4000 15
5000 18

Salderen

Overdag schijnt de zon, dus wordt er energie geproduceerd door de panelen. Een deel daarvan wordt direct verbruikt door de apparatuur in huis, maar het overgrote deel niet. Dit deel wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je een vergoeding van de energieleverancier die gelijk is aan het bedrag voor energie die je afneemt. 's Avonds leveren de panelen niets op. Je wilt dan uiteraard nog wel je favoriete programma op tv kunnen kijken of een wasje draaien, daarom is het noodzakelijk dat je ook energie weer kunt afnemen van het elektriciteitsnet. Hiervoor moet je dus weer betalen. Om een financiële rompslomp te voorkomen is de salderingsregeling ingevoerd. Salderen houdt namelijk in dat de stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet verrekend wordt tegen dezelfde prijs als de elektriciteit die je afneemt van het elektriciteitsnet. Elke maand staat op de factuur van de energieleverancier vermeld hoeveel je nog moet betalen c.q. ontvangen als de panelen meer hebben opgeleverd dan dat je hebt verbruikt. Pas op! Salderen tegen het volledige bedrag kan alleen als je niet meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt. Wek je meer op dan dat je jaarlijks verbruikt, dan krijg je een veel lagere vergoeding per kWh. Dit verschilt per energieleverancier en varieert van €0,03 tot €0,12 per kWh.

Salderen zonne-energie

Opbouw energieprijs

De energieprijs is opgebouwd uit verschillende delen, namelijk de stroomprijs, de energiebelasting, de ODE (Opslag Duurzame Energie) en de BTW. De kale energieprijs is ongeveer €0,04, de extra toeslagen zijn bij elkaar €0,18, in totaal dus €0,22. Wek je net zoveel energie op als dat je verbruikt dan krijg je de volle mep, namelijk €0,22 maar wek je meer op dan je verbruikt dan krijg je alleen de stroomprijs van €0,04 terug over dat deel dat je niet zelf verbruikt. Als je meer panelen op je dak laat plaatsen, die meer stroom opwekken dan je verbruikt, is de terugverdientijd dus ook veel langer.

Opbouw van de energieprijs

Voorbeeld:

Een gezin verbruikt per jaar totaal 2000 kWh aan stroom terwijl zij daarnaast 2500 kWh aan stroom opwekken met zonnepanelen. Ze leveren dus 500 kWh meer terug aan het stroomnetwerk dan zij verbruiken. Dat betekent dat over de 500 kWh, die extra wordt teruggeleverd, geen saldering plaatsvindt, zij ontvangen hierover dus alleen de kale stroomprijs.  Over die 500 kWh krijgen zij dus €0,03 tot €0,12 per kWh, afhankelijk van de energieleverancier. Ga je uit van het laagste bedrag per kWh, dus van €0,03, dan betekent dit dat je er €95 bij inschiet.

 

Verbruik 2000 kWh - Opgewekt zonnepanelen 2500 kWh = 500 kWh

 

(500 kWh X €0,22 Vergoeding per kWh) - (500 kWh X €0,03 Vergoeding per kWh) = €95

Salderen in de toekomst?

Onlangs is bekend geworden dat het salderen vanaf 2023 wordt afgebouwd met 9% per jaar tot 2031, waarin het helemaal wegvalt. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Eric Wiebes. Omdat het hierbij om een wetsvoorstel gaat is het dus ook nog niet helemaal zeker dat deze wet van kracht wordt. Zoals het er nu voor staat betekent het dat je nog 2 jaar maximaal kunt profiteren van de salderingsregeling. Schaf je nu panelen aan, dan is de terugverdienperiode uiteraard korter dan wanneer je ze later aanschaft.

 

Wil je vanaf 2023 toch meer rendement uit je zonnepanelen halen, dan kun je overdag meer apparaten op elektriciteit laten werken door bijvoorbeeld de wasmachine te laten draaien of je CV-ketel en gasfornuis te vervangen door een elektrische variant. Vanaf 2023 krijg je namelijk nog maar 91% van de totale energieprijs voor de teruggeleverde energie, maar betaal je wel de volledige mep als je bijvoorbeeld 's avonds energie vraagt van het elektriciteitsnetwerk, dat is een verschil van 9% (100% - 91%). Wanneer je echter zo veel mogelijk energie zelf verbruikt overdag, dan bespaar je daar dus 9% op.

Afbouw salderingsregeling

Kalenderjaar Percentage afbouw salderingsregeling
2023 91
2024 82
2025 73
2026 64
2027 55
2028 46
2029 37
2030 28
2031 0

Opslag in batterij

Wil je de opgewekte energie verbruiken als de zon achter de horizon is verdwenen, dan ben je al snel aangewezen op een thuisbatterij. Maar deze zijn tot vandaag de dag nog niet erg betaalbaar, bovendien kunnen ze maar voor hooguit een dag aan stroom opslaan. Een (gedeeltelijke) oplossing hiervoor is om zoveel mogelijk van je opgewekte stroom overdag zelf te verbruiken. Bijvoorbeeld door stroomvreters overdag hun werk te laten doen.

Apparaten overdag laten werken

Zo kun je apparaten die veel stroom verbruiken, zoals wasmachines en vaatwassers overdag laten draaien met behulp van de ingebouwde timer. Heb je nog een ouder model, dan zou je het apparaat in kwestie kunnen aansluiten op een slimme stekker, die je namelijk wel kunt programmeren. Ook apparatuur met een batterij zou je overdag kunnen opladen, denk hierbij aan elektrische auto's en fietsen, maar ook aan je telefoon, tablet, robotstofzuiger en powerbanks.

Spreiden op de dag

Let er op dat je het verbruik wel spreid over de dag zodat de apparaten niet meer verbruiken dan dat er wordt opgewekt. De energieslurpers zou je het beste in de middag kunnen laten werken aangezien de panelen dan de meeste energie opwekken. Een handig hulpmiddel hiervoor is de app die je bij de installatie van je zonnepanelen gekregen hebt, hiermee krijg je een aardig idee hoeveel energie er wordt opgewekt gedurende de dag. Met een slimme stekker met ingebouwde energiemeter kun je dan ook nog het verbruik van ieder individueel apparaat monitoren.

Monitoren via website

Ook kun je per dag monitoren hoeveel elektriciteit en gas je verbruikt met verschillende websites die de gegevens van je slimme meter in de meterkast kunnen uitlezen, zo kun je met SlimmeMeterPortal je slimme meter uitlezen, zo krijg je inzicht in wat je per jaar, maand, week, dag en zelfs per kwartier verbruikt en teruglevert. Als kers op de taart zie je ook het sluimerverbruik van alle apparaten en kun je jouw situatie vergelijken met die van anderen in je omgeving.

Nog meer details met HomeWizard

Wil je de gegevens van je slimme meter en eventueel je zonnepanelen in nog meer detail bekijken dan kan dat met de producten van HomeWizard, deze heeft namelijk een P1-meter waarmee je live je stroomverbruik en teruglevering in de gaten kunt houden, een slim stopcontact waarop je een apparaat kunt aansluiten en zo het verbruik per apparaat te weten komt en een WiFi-kWh meter die je in de meterkast kunt installeren om zo nog nauwkeuriger je verbruik en teruglevering te monitoren.

 

Apparaten die je overdag kunt laten werken:

 • Wasmachine
 • Vaatwasser
 • Droger
 • Elektrisch gereedschap (zaag-, boor-, schuurmachine)
 • Elektrisch tuingereedschap (grasmaaier, kantenmaaier, snoeischaar)

 

Alle apparaten met een batterij:

 • Elektrische fiets
 • Elektrische scooter
 • Elektrische auto
 • Elektrische tandenborstel
 • Elektrisch scheerapparaat
 • Mobiele Telefoon
 • Koptelefoon
 • Tablet
 • Power bank
 • Robotstofzuiger
 • Mobiele speaker
 • Oplaadbare batterijen
 • Elektrisch gereedschap

Informatie zonnepanelen

Zonatlas.nl

Wil je weten of je dak geschikt is voor zonnepanelen, dan zijn er verschillende websites waar je dit kunt controleren. Een onafhankelijke en volledige website is Zonatlas. Je hoeft enkel je postcode en huisnummer in te vullen en je krijgt alle relevante informatie te zien over hoeveel zon er op je dak valt, hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen etc. Voor een meer gedetailleerd overzicht klik je op Bekijk de berekening, hier kun je je persoonlijke informatie opgeven, zoals hoeveel energie je verbruikt, wanneer je energie verbruikt etc.

Zonnepanelen.net

Nog een goede website waar je veel informatie kunt weghalen is Zonnepanelen.net. Hier bereken je wat de terugverdientijd is, het rendement op de panelen, zie je wat de beste panelen en omvormers zijn, kom je te weten welk type panelen en omvormers er zijn, kun je offertes opvragen en nog veel meer.

Dak

Oppervlak

Het dakoppervlak bepaalt hoeveel panelen er kunnen worden geplaatst, maar de obstakels op het dak zijn mede bepalend.  Denk aan een lichtkoepel, een dakkapel, een schoorsteen etc. Panelen mogen niet te dicht bij de rand van het dak worden geplaatst i.v.m. het wegwaaien van het paneel, wat weer ruimte kost. De dakhoek, een plat dak, een schuin dak, de oriëntatie van het dak, dus in welke windrichting, het noorden, zuiden, westen of oosten, deze ligt, bepalen tevens de opbrengst van de panelen. 

Zuidelijke daken

Zuidelijke daken met een dakhoek van 35 graden zijn zeer geschikt voor zonnepanelen met een zonnepotentie van 100%. 

Zuidoostelijke of zuidwestelijke daken

Zuidoostelijke of zuidwestelijke daken met een dakhoek van 35 graden hebben een zonnepotentie van meer dan 95%.

Oostelijke of westelijke daken

Oostelijke of westelijke daken daken met een dakhoek van 35 graden hebben een zonnepotentie van 85 tot 90%.

Noordelijke daken

Noordelijke, noordoostelijke en noordwestelijke daken met een dakhoek van 35 graden hebben een zonnepotentie van minder dan 75%

Platte daken

Ondanks dat de 35 graden hellingshoek ook voor platte daken de meest ideale is, worden de panelen vaak onder een hoek van 15 tot 20 graden geplaatst. Dit heeft te maken met de schaduwwerking van de panelen: hoe kleiner de hellingshoek, hoe korter de schaduw, hoe minder ruimte er tussen de panelen moet zitten, hoe meer panelen er kunnen worden geplaatst. Een voordeel van een plat dak is dat je de panelen in de juiste windrichting kan plaatsen, bijvoorbeeld het zuiden, waardoor deze een maximale opbrengst genereren.

Duurzaam

Ook zonnepanelen zijn onderhevig aan slijtage, gemiddeld verliezen zij zo'n 0,6% per jaar aan capaciteit. Na 25 jaar is er dus nog 85% over van de oorspronkelijke opbrengst. Zoals je ziet, kun je lang van deze panelen blijven profiteren.

Serie of parallel geschakeld

Serie

Panelen kunnen op 2 manieren aan elkaar worden geschakeld, oftewel aan elkaar worden verbonden. Bij serie geschakelde panelen zijn deze doorgelust en vormen zij samen als het ware een groot paneel waarbij het eerste en laatste paneel aangesloten zijn op één centrale omvormer. Een omvormer maakt de stoom bruikbaar voor al je apparaten in huis. Een zonnepaneel levert namelijk gelijkstroom, terwijl je thuis wisselstroom gebruikt. Hier komt de omvormer om de hoek kijken, deze zet namelijk de gelijkstroom om in wisselstroom. Het grootse voordeel van dit systeem is de prijs, voor dit systeem zijn namelijk geen micro omvormers of optimizers benodigd, zoals dat voor een parallel systeem wel het geval is. Een nadeel is echter dat wanneer een paneel minder presteert, door bijvoorbeeld schaduw, alle panelen minder presteren.

Serie geschakelde panelen met één omvormer (Bron: Energiebespaarders.nl)

Parallel met micro omvormers

Bij parallel geschakelde systemen zijn de panelen niet doorgelust en vormen ze als het ware niet één zonnepaneel, maar zijn het losse panelen die afzonderlijk verbonden zijn met  micro omvormers. Elk paneel heeft dus zijn eigen omvormer. Een groot voordeel van dit systeem is dat als er schaduw op één paneel valt, dit geen invloed heeft op de rest. Dit kan je dus aardig wat meer energie opleveren als een paneel slecht presteert. Een nadeel is de prijs, aangezien elk paneel over een eigen omvormer beschikt. Hierdoor zijn deze systemen aanzienlijk duurder dan serie geschakelde systemen. Vergelijk je dit systeem echter met een parallel systeem met optimizers, dan is een systeem met micro omvormers een stuk goedkoper. Niet doordat losse micro omvormers goedkoper zijn dan optimizers, integendeel: deze zijn een stuk duurder, maar doordat je geen centrale omvormer meer nodig hebt wordt het totaalplaatje een stuk goedkoper.

Parallel geschakelde panelen met micro omvormers (Bron: Energiebespaarders.nl)

Parallel met optimizers 

Parallele systemen kunnen ook uitgerust worden met optimizers. Dit is een apparaat dat ervoor zorgt dat als een paneel minder presteert, bijvoorbeeld omdat deze in de schaduw ligt, de rest van de panelen wel op vol vermogen blijft presteren. Eigenlijk doen ze hetzelfde als de hiervoor besproken micro omvormers. Optimizers zijn, in tegenstelling tot een parallel systeem met micro omvormers, verbonden met een centrale omvormer, die de gelijkstroom omzet in wisselstroom (de stroom uit het stopcontact). Vergelijk je dit systeem met een systeem met micro omvormers, dan ben je in totaal vaak een stuk duurder uit vanwege de extra centrale omvormer.

Parallel geschakelde panelen met optimizers (Bron: Energiebespaarders.nl)

Zonnepanelen kopen: eigenaar of huurder woning

Kopen

Zonnepanelen koop je normaliter als een pakket, inclusief omvormer, accessoires en installatie. Er is tegenwoordig veel concurrentie op de markt voor zonnepanelen, dus het loont zeker om verschillende offertes van aanbieders te vergelijken. Qua garantie is er in de loop der tijd ook veel verbeterd, zo heb je op zonnepanelen vaak minimaal 10 jaar garantie en op omvormers minimaal 5 jaar.

Huurders en zonnepanelen

Ben je huurder? Ook dan kun je zonnepanelen nemen, hiervoor heb je uiteraard wel schriftelijke toestemming nodig van de verhuurder. Uiteraard kunnen huurders net zoals huiseigenaren ook salderen. Bijkomend voordeel is dat de woning een beter energielabel krijgt waar de verhuurder weer van profiteert. Hiervoor zou je een vergoeding kunnen vragen bij de verhuurder.

Plug and play zonnepanelen

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van zonnepanelen zijn de zogenaamde plug and play panelen. Het verschil met reguliere panelen is dat deze zonder enige technische kennis zijn te installeren. Ze hoeven namelijk niet op de meterkast te worden aangesloten, maar simpelweg met een stekker in het stopcontact. Vandaar ook de benaming “Plug and Play”. Voor de installatie van dit type paneel hoef je dus geen bedrijf in de arm te nemen en dit scheelt dus behoorlijk in de kosten. Deze panelen zijn voornamelijk bedoeld als aanvulling op je bestaande set zonnepanelen.

Ruimtegebrek

In 2019 wilden wij een set van tien panelen op ons dak, maar dat ging helaas niet door vanwege twee lichtkoepels. Daarnaast mogen de zonnepanelen niet te dicht bij de dakrand worden geïnstalleerd doordat ze dan vatbaarder zijn voor windvlagen. Al met al heeft ons dat dus twee zonnepanelen gekost, dat betekent dus zo'n 600 kWh minder opbrengst per jaar.

Schuur

Op de schuur zouden eventueel twee panelen gehuisvest kunnen worden, maar dat zou de installatie te duur maken met reguliere panelen. Met de komst van plug and play panelen echter vallen die kosten een stuk lager uit, waardoor het waarschijnlijk wel te realiseren is. 

Te koop als set

Complete sets zijn te koop, compleet met installatiemateriaal. Zo'n set bestaat uit twee zonnepanelen, micro omvormer,  montagemateriaal, bekabeling en een slimme stekker voor in het stopcontact, waarmee je kunt zien hoeveel energie je teruglevert aan je energieleverancier. 

Prijs

Sets van twee panelen, inclusief alle benodigde materialen, vind je tussen de €600 en €800. Staar je niet blind op de prijs, maar kijk ook of de webshop een goede support afdeling heeft. Loop je ergens mee vast, dan kun je daar nog een beroep op doen. Trouwens, van deze prijs gaat ook nog eens 21% af doordat je van de Belastingdienst de BTW op de panelen terug krijgt, net zoals bij reguliere panelen. Zo verdien je je panelen nog sneller terug. Zelf de btw terugvragen is redelijk eenvoudig met deze handleiding. Vergeet ook niet de panelen aan te melden op Energieleveren.nl.

Omvormer

Bij een standaard installatie van een set zonnepanelen op een woning wordt er in de woning een omvormer geïnstalleerd, die weer is aangesloten op een stroomgroep in de meterkast. Bij plug and play panelen heeft elk paneel of elke set panelen zijn eigen micro omvormer en zijn direct op een stopcontact aangesloten. 

Per paneel

Heeft elk paneel zijn eigen micro omvormer, dan beïnvloeden de panelen elkaar niet, elk paneel functioneert dus afzonderlijk van elkaar. Als er bijvoorbeeld schaduw op het ene paneel valt, dan heeft dat geen invloed op het andere paneel. Dat maakt de panelen natuurlijk wel een stukje duurder. 

Per set

Is er echter per set (bijvoorbeeld 2 of 4 zonnepanelen) één micro omvormer aanwezig met ondersteuning voor MPPT, dan functioneert elk paneel ook afzonderlijk van elkaar. Zo heb je dus niet alleen de voordelen van losse omvormers per paneel, maar ook nog eens een lagere aanschafprijs doordat per set maar één micro omvormer nodig is.

Controleren voor aanschaf

Controleer voordat je tot aanschaf overgaat natuurlijk eerst of je het beoogde aantal panelen kwijt kunt, of de dakconstructie de panelen, inclusief ballast kan dragen en of ze überhaupt wel genoeg zon vangen, dus niet in de schaduw komen van bijvoorbeeld een andere woning. Een indicatie of je schuur, garage of ander oppervlak geschikt is vind je op Zonnekaart.nl. Bij twijfel kun je uiteraard de winkel raadplegen, dat heb ik ook gedaan.

Energieverbruik

Is je verbruik hoger dan wat de huidige zonnepanelen opbrengen, dan zou je dit tekort kunnen aanvullen met een paar plug and play panelen. Gebruik de jaarafrekening van de energieleverancier om te bepalen wat het verbruik is en hoeveel energie in kWh je tekort komt per jaar. Houdt ook rekening met apparaten die nog eventueel aangeschaft of vervangen gaan worden. Deze zorgen ervoor dat of het verbruik toeneemt of afneemt in het geval van het vervangen van een oud apparaat door een zuinige versie. Zorg er ook voor dat het totaal aantal panelen niet meer opbrengt dan dat je werkelijk verbruikt. Voor teveel geproduceerde energie krijg je namelijk niet de volledige terugleververgoeding.

Zonnepanelen aanschaffen

Ga bij de aanschaf van zonnepanelen niet over een nacht ijs. Er zijn immers veel verschillende configuraties mogelijk die moeten aansluiten bij hoeveel je wilt uitgeven, hoeveel de panelen moeten opbrengen en hoeveel ruimte je op het dak hebt. Ook is er veel concurrentie tussen bedrijven die zonnepanelen installeren, dus doe daar je voordeel mee door zoveel mogelijk offertes aan te vragen. Zonnepanelen koop je niet alleen, maar als pakket met daarbij de installatie inbegrepen. Ook kan korting worden bedongen door gezamenlijk panelen aan te schaffen, bijvoorbeeld met de gehele straat. Een goede website voor het vergelijken van offertes is CompareMySolar.com.

CompareMySolar

Wil je gelijk een indicatie van hoeveel panelen er op jouw dak kunnen worden geplaatst, dan kun je dat zelf uitrekenen met onderstaande calculator en vergelijker van CompareMySolar.com. Mocht het om de om één of andere reden niet werken, klik dan op deze link. Na het invullen van de gegevens rolt er een lijst met de goedkoopste, lokale installateurs uit. Neem maar eens een kijkje, ikzelf ben verrast door de prijsverschillen.

Gebruik je Safari, klik dan hier voor de zonnepanelen calculator & vergelijker.

Geen zin om alles zelf uit te zoeken? Neem dan rechtstreeks contact op met CompareMySolar. Je krijgt dan gratis 5 minuten zonnepanelenadvies per telefoon?

Na de aanschaf

Vergeet na de aanschaf niet de zonnepanelen te registreren bij Energieleveren.nl, dit is namelijk wettelijk verplicht. Dit kan je zelf doen of laten doen door de installateur, indien die dit aanbiedt. Registreren is noodzakelijk, omdat je zo een juiste terugleververgoeding krijgt en zodat je netbeheerder kan beoordelen of je de juiste meter hebt. Is de meter niet geschikt voor het terugleveren van energie, dan zul je bericht krijgen voor het gratis plaatsen van een geschikte meter.

Teruggave BTW

En dat is nog niet alles! Bij de aanschaf van zonnepanelen krijg je ook nog eens de BTW terug die je hebt betaald. Dit doe je door je achteraf aan te melden bij de Belastingdienst als ondernemer en daar het formulier “Opgaaf zonnepanelen” in te vullen. De reden dat je je moet aanmelden als ondernemer, heeft te maken met dat je niet alle zonne-energie die je opwekt zelf gebruikt, maar ook een deel daarvan teruggeleverd wordt aan het stroomnet. Je verkoopt als het ware het overschot aan opgewekte energie aan je energieleverancier. Na aanschaf van de zonnepanelen kun je de BTW terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kun je vaak laten doen bij het bedrijf waar je de panelen van koopt, maar hiervoor wordt vaak een vergoeding gevraagd. Check dus eerst even of je hiervoor moet betalen of niet. Het is namelijk makkelijk zelf te doen via deze handleiding van Zonnemarkt. Zo kun je toch weer zo’n €75 tot €100 extra verdienen.

Garantie

Garantie bij zonnepaneelsystemen is onder te verdelen in vier categorieën.

Productgarantie

De gemiddelde garantie op zonnepanelen ligt tegenwoordig op 10 jaar en op de omvormer 5 jaar. Hieronder vallen productiefouten die zijn ontstaan in de fabriek. Je aanspreekpunt voor deze garantie ligt bij de verkoper of het installatiebedrijf. Is deze niet meer ter verantwoording te roepen, dan kun je verhaal bij de leverancier van de panelen halen. Is dit ook niet meer mogelijk, dan kun je aankloppen bij de fabrikant.

Installatiegarantie

Installatiegarantie wordt gegeven door het bedrijf dat de panelen installeert en is van toepassing op de plaatsing van de panelen tot aan het aansluiten in de meterkast. Hiervoor wordt doorgaans minimaal 2 jaar garantie op gegeven.

Vermogensgarantie

Zonnepanelen slijten, net als ieder ander product dat wordt gebruikt. Elk jaar wordt de opbrengst dus een klein beetje minder. Als een bedrijf garandeert dat de opbrengst na 10 jaar nog zo'n 90% is en na 25 jaar zo'n 80%, maar dit blijkt niet het geval te zijn, dan zal deze nieuwe panelen moeten plaatsen of de gederfde opbrengst moeten compenseren.

Opbrengstgarantie

Sommige leveranciers van zonnepanelen geven een opbrengstgarantie. Hiermee belooft de leverancier dat er een minimale opbrengst met de panelen behaald kan worden, dit wordt o.a. berekend door rekening te houden met het aantal zonnepanelen, het te verwachten aantal zonuren, de windrichting van het dak enz. Wordt de gegarandeerde opbrengst niet gehaald, dan legt de leverancier het verschil bij. Vaak betaal je hiervoor wel een maandelijks bedrag. Indien voor deze garantie betaald moet worden is de vraag of het wel geld oplevert in plaats van kost.

Toekomst

Vanaf 2023 wordt de saldeerregeling langzaam afgebouwd tot 2031, dan krijg je enkel nog de kale energieprijs, en dat is dus veel minder dan nu het geval is. Een oplossing voor het wegvallen van de saldeerregeling is het plaatsen van een accu, zodat je in je eigen energiebehoefte kunt voorzien. Zo kun je ook je eigen energie verbruiken wanneer er geen energie wordt opgewekt door de panelen, bijvoorbeeld ‘s avonds tijdens het tv kijken. Nu zijn accu’s nog erg prijzig, variërend van enkele duizenden Euro’s tot wel zevenduizend Euro, maar de verwachting is dat deze steeds goedkoper worden. Verwacht niet dat je voor maanden aan stroom kunt opslaan in een accu, je praat eerder over dagen dan maanden.

Tesla accu voor het opslaan van zonne energie

Verzekering

Bij het verzekeren van zonnepanelen wordt er onderscheid gemaakt tussen huiseigenaren en huurders. Bij huiseigenaren met zonnepanelen vallen zonnepanelen meestal onder de opstalverzekering. Huurders moeten wel een aparte verzekering afsluiten i.v.m. het feit dat zij geen opstalverzekering hebben, die heeft de verhuurder namelijk afgesloten.

Huiseigenaar

Controleer altijd bij de verzekeraar van je opstalverzekering of je zonnepanelen inderdaad verzekerd zijn. Sommige verzekeraars maken verschil tussen de panelen die vast aan het huis zitten of niet. Bij schuine daken zitten ze vast gemonteerd, op vlakke daken zijn ze vaak geïnstalleerd door middel van ballast, dus niet nagelvast. Vallen zonnepanelen, die niet nagelvast zijn niet onder de opstalverzekering dan zou je kunnen informeren of deze onder de inboedelverzekering vallen. Vaak gelden hierbij wel beperkte voorwaarden omdat de panelen niet in, maar buiten de woning liggen. Controleer ook welke schade wordt gedekt, zoals stormschade, dit wordt niet altijd gedekt. Meestal geldt een eigen risico bij stormschade. Informeer ook de verzekeraar over de aanschaf van de panelen, dit om onderverzekering te voorkomen. Is het niet mogelijk om de zonnepanelen te verzekeren via de opstal- of inboedelverzekering dan kun je nog overwegen om een aparte zonnepanelen-verzekering af te sluiten. Deze dekken wel alles, maar daar is de prijs dan ook weer naar.

Huurder

Als huurder heb je geen opstalverzekering die de schade aan zonnepanelen dekt. De inboedelverzekering van de huurder daarentegen zou de schade aan de panelen wel kunnen dekken, maar hiervoor moeten de panelen wel nagelvast (niet te verwijderen zonder schade aan de woning) aan de woning zijn gemonteerd. Het zou dan onder het huurdersbelang gedeelte van de inboedelverzekering kunnen vallen. Onder huurdersbelang vallen alle zaken die je zelf aanbrengt en nagelvast aan de woning vastzitten, zoals zonnepanelen, een keuken etc. Vraag dit uiteraard na bij je verzekeraar. Is dit niet het geval dan kun je bij een aparte zonnepanelen verzekering terecht.

Overstappen van energieleverancier, met zonnepanelen

Overstap moment

Ben je ook zo'n bespaar-goeroe, net zoals wij? Dan stap je waarschijnlijk ook jaarlijks over op een andere energieleverancier met behulp van een energievergelijker. Dit levert je zo enkele honderden eurootjes op, voor letterlijk enkele minuten werk. Ben je in bezit van zonnepanelen op het dak, dan moet je echter wel letten op het moment van overstappen. Stap je over op het moment dat je contract afloopt, dan is er niets aan de hand. Maar wil je overstappen op een ander moment, dan moet je wel rekening houden met het overstap moment. In de lente en zomer wekken je panelen namelijk het grootste deel van de jaarlijkse opbrengst op, terwijl de opbrengst in de herfst en winter in een dipje zit.

Voorbeeldje!

Voorbeeld:

Loopt je energiecontract af op 30 juni, maar stap je pas over op 1 oktober, dan ontvang je de jaarrekening op 30 juni. Hierin is alles wat je het afgelopen jaar hebt verbruikt, verrekend met alles wat je hebt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, ook wel salderen genoemd. Hierbij ontvang je dus de volledige energieprijs, zo'n €0,22 over je teruggeleverde energie. Wanneer je dus op 1 oktober pas overstapt is alles tot en met 30 juni met elkaar verrekend, de maanden na 30 juni, drie maanden dus, heb je hoogstwaarschijnlijk meer energie geleverd aan het elektriciteitsnet dan dat je hebt afgenomen. In deze maanden is het namelijk over het algemeen het zonnigst en zijn de dagen lang, wat betekent dat de panelen veel energie terugleveren. Daarnaast verbruik je minder energie doordat je vaker de hort op bent, langer buiten zit etc, waardoor je weer veel minder energie verbruikt. Hierdoor kan niet alle zelf opgewekte energie worden verrekend met wat je hebt afgenomen. Je hebt dus een overschot aan zelf opgewekte energie, hier krijg je uiteraard wel een vergoeding voor, zo'n €0,05, de kale energieprijs. Deze is lang niet zo hoog als de vergoeding die je ontvangt bij het salderen, namelijk zo'n €0,22. Bij het overschot schiet je er dus zo'n €0,17 bij in per kWh.

Woning met zonnepanelen verkopen

Naast een lagere energierekening verhogen zonnepanelen de waarde van je woning. Gemiddeld ongeveer 2,56% op de waarde van je woning, daarbij maakt het niet uit in wat voor woning je woont, een rijtjeshuis, twee-onder-een kap of alleenstaand. Ook het energielabel van de woning stijgt mee, vaak wel enkele stappen. Een energielabel loopt van A t/m F, waarbij A het hoogst haalbare is. Een koper kan, als die een woning koopt met zonnepanelen, vaak tot wel €10.000 meer aan hypotheek lenen van de bank. Wanneer er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt, kan het voordeel zelfs tot €25.000 oplopen.

Onderhoud

Je hoort vaak dat zonnepanelen zelfreinigend zijn, er zit een speciale coating op die er voor zorgt dat het vuil er gemakkelijk vanaf glijdt. Tot op zekere hoogte, je zult namelijk altijd hardnekkig vuil hebben dat er niet afspoelt tijdens een regenbui. Je kunt daarvoor een bedrijf inhuren, maar dat gaat ten koste van je rendement. Zelf kun je het ook makkelijk doen. Controleer daarom zo nu en dan, het liefst aan het begin van elke lente, de panelen op vervuiling, want dan begint het hoogseizoen van het vergaren van zonnestralen. Kijk daarbij ook naar de weersomstandigheden, bijvoorbeeld bij een lange periode van droogte regenen de panelen natuurlijk niet schoon. 

Reinigen zonnepanelen

 1. Reinig de panelen op een bewolkte dag.
 2. Verwijder eerst het grove vuil, zoals bijvoorbeeld bladeren.
 3. Reinig met ontkalkt (demi) water, zodat vuil zich minder kan hechten. Gebruik geen reinigingsmiddel, dit zou de coating op de panelen kunnen aantasten.
 4. Reinig met een zachte borstel, spons of zachte doek of met een telescoop wisser indien het dak niet makkelijk bereikbaar is.
 5. Laat de panelen door de lucht drogen, zo voorkom je vlekken en krassen.

Horizontaal & verticaal geplaatste panelen

Is een paneel smerig, dan zal het vuil naar beneden spoelen en ophopen op de rand. Dit beïnvloedt dan de onderste rij zonnecellen van het paneel. Een paneel is opgedeeld in delen, oftewel strings, elke string is op zijn beurt weer opgedeeld in zonnecellen. Elke zonnecel in een string levert net zoveel energie als de slechtst presterende zonnecel in die string. Dus wordt één string bedekt door vuil, dan zal deze slechter presteren dan wanneer deze schoon is en dat zorgt er dus voor dat de rest van de zonnecellen in die string op hetzelfde lagere vermogen presteren. Hoeveel invloed dit heeft op de prestaties van het zonnepaneel is afhankelijk hoe deze is geplaatst. Deze kan namelijk horizontaal of verticaal zijn gepositioneerd. 

Horizontaal

Bij een horizontaal paneel spoelt het vuil naar beneden, richting de onderste string. Als de onderste cellen bedekt zijn met vuil (aangegeven met de bruine omlijning), dan zal alleen string 3 niet optimaal presteren.

Horizontaal zonnepaneel onderverdeeld in strings

Verticaal

Bij een verticaal paneel spoelt het vuil ook naar beneden, richting de onderste zonnecellen. Ondanks dat er onderaan een verticaal paneel minder oppervlak bevuild kan raken, onderaan zitten immers minder cellen, hebben bevuilde cellen een grotere negatieve invloed op de prestaties van het paneel. Als de onderste cellen bedekt zijn met vuil (aangegeven met de bruine omlijning), dan zullen alledrie de strings niet optimaal presteren doordat de cellen in al deze strings volgens het vermogen van de slechtst presterende zonnecel energie opwekken.

Verticaal zonnepaneel onderverdeeld in strings.

Eigen ervaring

Van 10 naar 8 panelen

Sinds vorig jaar, juni 2019, hebben wij 8 panelen op het dak, geïnstalleerd door Enie. Via een buurtbijeenkomst hebben wij met meerdere buurtgenoten een collectiviteitsdeal kunnen sluiten met hen. In eerste instantie zouden dit er tien zijn, maar bij het installeren van de panelen kwam de monteur er achter dat dat net niet ging passen. Dit kwam doordat het schouwen van het dak niet fysiek plaatsvond, maar virtueel via satelliet foto's. Zo worden er minder kosten gemaakt en het milieu gespaard, maar deze methode is natuurlijk wel gevoeliger voor fouten. 

Virtuele schouwing

Doordat de schouwing virtueel is, dus via de laptop en telefoon, moesten wij van tevoren foto's van bijvoorbeeld de meterkast en het washok maken en gegevens over o.a. het dak en de groepen in de meterkast overhandigen voor een zo goed mogelijke beoordeling van onze situatie. Tijdens de schouwing wordt via de laptop getoond hoeveel en hoe de panelen worden geplaatst. Ook is er ruimte voor vragen over en weer.

Zo snel mogelijk plaatsen

Na alles te hebben besproken, zijn we zo snel mogelijk tot plaatsing van de panelen overgegaan. Dit kon al snel, in juni 2019. Zo konden we toch nog mooi de zomer meepakken, waardoor de panelen natuurlijk weer sneller worden terugverdiend. Vanaf 2023 wordt namelijk de salderingsregeling jaarlijks teruggeschroefd. 

Plaatsen panelen

Eerst arriveerde de vrachtwagen met de zonnepanelen, deze komen namelijk direct van de leverancier. Daarna arriveerde er een busje met de installateurs. Achter in de tuin werd eerst een steiger geplaatst waarmee de panelen naar het dak werden getransporteerd. Aangezien wij een lessenaarsdak hebben (schuin aflopend dak) werden de panelen niet bevestigd aan het dak, maar met speciale constructies op het dak geplaatst. Deze constructie beschikt over een bak waar kiezelstenen in worden gedaan om het geheel te verzwaren. De stroomkabel van de zonnepanelen werd door de afvoerpijp op het dak de woning binnengeleid naar het washok, waar de omvormer hangt. Vanuit de omvormer richting de meterkast. Als laatste stap moest de omvormer met het thuisnetwerk worden verbonden zodat je de opgewekte stroom door middel van de SolarEdge app kunt uitlezen.

SolarEdge app

Via de SolarEdge app kunnen wij de opgewekte energie aflezen per dag, week, maand of jaar in kWh of als grafiek. Vanaf juni 2019 tot en met augustus 2020 hebben wij in totaal al 2,87 MWh opgewekt aan zonnestroom met 8 panelen met een piekvermogen van 2,36 kWp. 

Panelen reinigen

Verschillende meningen

Als je met Google zoekt op het reinigen van zonnepanelen kom je verschillende meningen tegen: de één zegt dat zonnepanelen niet hoeven te worden schoongemaakt, dus dat de regen en wind het voor hun rekening nemen. De ander vindt juist wel dat de panelen gereinigd moeten worden. Kortom, hier word je niet veel wijzer van!

Regelmatig controleren

Mijn ervaring is dat je gewoon eens per jaar moet controleren of ze vervuild zijn en zo ja of het daadwerkelijk door het weer gereinigd kan worden of dat je zelf moet ingrijpen. Los vuil, zoals stof en bladeren zullen wel wegspoelen door een regenbui. Maar groene aanslag, zoals bij ons op de panelen, regent natuurlijk niet schoon. Dat zie je ook in het filmpje van onze panelen, er zit behoorlijk wat groene aanslag op, net boven de opstaande rand.

Reiniging panelen

Op een bewolkte dag heb ik ze daarom gereinigd. Met osmose water (duur woord voor ontkalkt water) en zonnepaneel reiniger ben ik aan de slag gegaan. Hoewel er op de verpakking staat aangegeven dat de reiniger streeploos opdroogd, deed ie dat verre van niet. Maar met de eerste de beste regenbui (een paar uur daarna) verdwenen ook de strepen. De panelen heb ik overigens gewoon laten drogen door de wind, zoals dat ook gebeurd na een regenbui.

Vervuilde zonnepanelen die niet meer schoon regenen

Deel deze pagina:

E-Mail Facebook Instagram Twitter

Volg ons op: