Gratis rechtsbijstand bij vakbond CNV

Vakbond CNV met gratis rechtsbijstand.

Steuntje in de rug

Ben je in loondienst? Dan is een steuntje in de rug mooi meegenomen als het eens wat tegenzit. Met een steuntje in de rug bedoel ik de vakbond. Heb je een geschil op het werk, dan zit er niets anders op dan dat je zelf een advocaat in de arm moet nemen, indien je niet lid bent van een vakbond. Oftewel een heel duur geintje!

Rechtsbijstandverzekering

Heb je een rechtsbijstandverzekering, dan zou je daar natuurlijk ook gebruik van kunnen maken indien werk gerelateerde zaken in het pakket zitten. Maar zo'n verzekering is niet goedkoop. Nu is de dekking van een rechtsbijstandverzekering vaak wel uitgebreider dan die van een vakbond. Tenminste, dat zou je denken. 

Niet alleen werkgerelateerd

Nu is er een vakbond die naast werkgerelateerde hulp ook rechtsbijstand biedt voor het gehele gezin, namelijk de CNV. Bij de CNV krijg je naast de gebruikelijke hulp namelijk ook rechtsbijstand voor andere, niet werkgerelateerde zaken. Er is wel een kleine "maar", het te claimen bedrag moet minimaal €150 bedragen. Dat betekent dat schade onder dit bedrag niet wordt uitgekeerd. Aan de andere kant biedt deze verzekering best een complete dekking, zie onderaan dit artikel.

Rechtsbijstand uitbesteed

Het onderdeel rechtsbijstand wordt door de CNV uitbesteed aan de Anker Rechtshulp/SRK groep, maar een geschil meld je online aan door dit formulier van de CNV in te vullen, of je belt met 088 01 88 550 om direct een medewerker van de Anker Rechtshulp/SRK groep aan de lijn te krijgen.

Contributie

De maandelijkse contributie betaal je aan de hand van je werksituatie en inkomen. Zo kun je kiezen uit: Ik studeer, Ik werk, Ik ontvang een uitkering of Ik ben met pensioen. Vervolgens kun je kiezen uit vier opties wat betreft de hoogte van je maandinkomen: tot €1051, vanaf €1051 tot €1578, vanaf €1578 tot €2630 of vanaf €2630.  Zo betaal je €5,48 contributie per maand met een inkomen tot €1051 en €19,74 met een inkomen vanaf €2630. Als je het mij vraagt, is dit een eerlijk systeem.

Bereken contributie bij vakbond CNV

Korting op lidmaatschap

Wat een lidmaatschap bij de CNV nog interessanter maakt is de korting die je krijgt. Op het moment van schrijven is dit 50% over de eerste 6 maanden van de contributie. Naast deze korting krijg je als kers op de taart ook nog een cadeaubon van €25. Je kunt hierbij kiezen uit een cadeaubon die te besteden is bij Bol.com, een Huis & Tuin cadeaubon of een boekenbon. En dat is nog niet alles: het is namelijk ook mogelijk om tot €78 van het betaalde contributiegeld te declareren bij je werkgever - en dat ieder jaar weer. 

Eerste 6 maanden 50% korting op contributie CNV.

Contributie declareren

Je kunt als CNV-lid jaarlijks tot €78 declareren bij je werkgever. Dit is geen liefdadigheid, het staat in veel Cao’s vastgelegd. De werkgever kan de contributie namelijk van de belasting aftrekken. Verreken je deze declaratie met de maandelijkse contributie, dan krijg je op deze manier wel heel veel waar voor je geld. Zeker als je bedenkt dat hier ook een rechtsbijstandverzekering met goede dekking bij zit. Declareren is een kwestie van enkele minuten. In het najaar krijg je automatisch bericht van de CNV met de link naar het “Contributieteruggave-formulier”. Je kunt uiteraard ook gewoon inloggen op je account om dit formulier te downloaden.

Voordelen CNV

 

 • Invloed op je arbeidsvoorwaarden
 • CNV juristen voor hulp bij arbeidsconflicten
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • CNV Gezinsrechtshulp, oftewel rechtsbijstand
 • Check arbeidsovereenkomst en loonstrook
 • Persoonlijk advies op al jouw vragen over werk en inkomen

Voordelen Rechtsbijstand

 

 • Geschillen over consumentenkoop
 • Burengeschillen
 • Huurverhoging
 • Geschillen over dienstverlening
 • Letselschade
 • Letselschade bedrijfsongevallen
 • Rechtshulp bij onterechte verkeersboetes

Nog meer voordelen?

Naast bovengenoemde voordelen biedt CNV ook hulp aan bij belastingaangifte, zorg- en huurtoeslag. Maak je een afspraak voor het doen van belastingaangifte, dan worden de zorg- en huurtoeslag, indien van toepassing, vaak ook behandeld. Voor dit alles wordt wel een kleine vergoeding gevraagd:

 

 • Belastingaangifte: €10 voor 1 persoon, €14 voor jou en je partner
 • Voorlopige aangifte (van): €3
 • Gratis middeling als de aangifte door het CNV is ingevuld.
 • Gratis service op bijstandsniveau

Eigen ervaring

Gebruik rechtsbijstand

Zelf ben ik al zo'n 7 jaar een zeer tevreden lid van de CNV. Heb je een vraag dan wordt daar snel en professioneel op gereageerd. Daarnaast heb ik al een keer van de rechtsbijstand gebruik gemaakt, destijds werd dit uitbesteed aan Achmea. Het ging hierbij om een online aangekochte fiets die binnen een zeer kort tijdsbestek overal roestvorming begon te vertonen. Na eerst zelf actie te hebben ondernomen werd ik afgescheept met het excuus dat roestvorming niet binnen de garantie viel. Daar was Achmea het niet mee eens, zij boden mij uiteindelijk de nieuwprijs van de fiets aan. Dat kwam doordat de nieuwprijs niet hoog genoeg was om een rechtszaak tegen de webshop aan te spannen. De fiets mocht ik overigens gewoon houden.

Contributie declareren

Elk jaar declareer ik de contributie bij mijn werkgever. Voor mij is het een kwestie van het plaatsen van een handtekening, het invullen van mijn BSN en personeelsnummer om het vervolgens up te loaden naar mijn account. Een maand later is het verrekend men mijn salaris en staat het op mijn rekening. Heb je geen scanner, dan zou je de app ClearScanner kunnen gebruiken voor zowel Android als IOS. Deze app maakt een foto van je document, snijdt het uit en optimaliseert de weergave. Dit is trouwens één van mijn meest gebruikte apps.

Deel deze pagina:

Volg ons op: