Alternatieven Google Play: F-Droid & APKPure

Optionele app stores, F-Droid & APKPure.

F-Droid

Alternatieve app store

Iedereen is bekend met Google Play, de app winkel van Google. Maar wist je dat er ook andere app winkels bestaan? Eén daarvan is F-Droid. In deze app winkel vind je alleen open source apps, oftewel apps die geen reclame en verborgen kosten bevatten, zoals in-app aankopen en die je privacy niet schenden. F-Droid is alleen beschikbaar als app, dus downloaden van apps via de website van F-Droid is niet mogelijk.

Verborgen kosten

Niets is zo vervelend als je denkt de perfecte app te hebben gevonden, en dat je er na installatie achterkomt dat je een abonnement moet afsluiten of voor bepaalde functies moet betalen. Met apps op F-Droid behoort dit tot het verleden. Het automatisch updaten van apps wordt ook ondersteund, net zoals in de Play Store. Wil je terug in de geschiedenis, bijvoorbeeld omdat de huidige versie van een gedownloade app niet goed werkt, dan is het zelfs mogelijk om vorige versies te downloaden.

Variëteit aan apps

Qua aantal apps blinkt F-Droid niet uit, er staan er zo'n 2600 op. Dit wordt wel weer goed gemaakt door de kwaliteit van de apps en bovenstaande punten. Enkele juweeltjes, die hier te vinden zijn, zijn Blokada en NewPipe, de eerste blokkeert advertenties, trackers en malware, zoals geen andere app dat doet. Met NewPipe struin je door de database van YouTube video's, net even anders dan de officiële app. Maar dat is niet alles, je kunt net zoals in YouTube Premium (met abonnement) video's op de achtergrond laten afspelen, bijvoorbeeld voor het luisteren naar muziek terwijl je een brief typt in Google Docs. Nog een leuke optie is het opslaan van de video's in verschillende kwaliteiten, in de officiële YouTube app ook een Premium functie.

Net als in de Play Store heeft elke app zijn eigen pagina waarop de app wordt omschreven. Zo zijn er knoppen om de app te installeren, de app te verwijderen of te openen indien deze is geïnstalleerd, en natuurlijk ook de screenshots. Ook zie je de machtigingen waarom deze app vraagt met daaronder de versies waarnaar je kunt degraderen, oftewel kunt terug keren.

Download & Installatie

  1. Download F-Droid, kijk eventueel in deze korte handleiding hoe dit in zijn werk gaat. 
  2. Is F-Droid eenmaal geïnstalleerd en download je een app uit deze store, dan zal je eenmalig toestemming moeten geven voor de installatie van apps uit F-Droid. Kijk hiervoor nogmaals in de voorgaande handleiding, maar begin dan bij stap 4.

F-Droid - Nieuwste apps

F-Droid  -Categorieën 

F-Droid - Updaten

APKPure

Apps uit verschillende regio's

APKPure is net zoals F-Droid een alternatieve app winkel, met het verschil dat je hier alle apps vindt die gebruikers uploaden. Dat betekent dat apps uit de Google Play Store uit verschillende regio's hier te vinden zijn. Google Play is namelijk wereldwijd onderverdeeld in verschillende regio's. Het kan dus zijn dat een bepaalde app bijvoorbeeld alleen in de Amerikaanse Play Store te verkrijgen is, maar niet in de Europese. Naast apps uit de Play Store zijn er uiteraard ook eigen ontwikkelde apps te vinden, zoals de eerder genoemde open source apps.

Automatische updates & vorige versies

APKPure is, in tegenstelling tot F-Droid, ook beschikbaar als website, je hoeft hiervoor dus niet eerst de app te installeren om apps te kunnen downloaden. Het voordeel van een installatie is wel dat je geniet van automatische updates van de geïnstalleerde apps. Wat ontbreekt in de Play Store is dat je niet terug kunt grijpen naar vorige versies van een app, wat in APKPure wel kan. Draait een app bijvoorbeeld niet meer op je telefoon vanwege een te oude Android versie of bevat een nieuwe update een irritante bug, dan kun je terug keren naar een vorige versie. Handig, toch?

Talen

Apps worden, nadat deze zijn geüpload, aan een grondige inspectie onderworpen door het team van APKPure. Een leuke handigheid is het kunnen pauzeren van een download, mocht je per ongeluk via je databundel downloaden. Ben je het Engels niet machtig, dan kun je kiezen uit verschillende talen, zoals Engels, Vietnamees, Frans, Spaans, Duits, Russisch, Nederlands, Japans, Turks en Pools. De pagina van elke app is onderverdeeld in drie tabbladen, namelijk Details, Reviews en Opmerkingen. Op het tabblad Omschrijving vind je de beschrijving van de betreffende app, aangevuld met de bijhorende screenshots. Net als in Google Play zijn ook hier reviews van gebruikers, te vinden op het tabblad Reviews. Altijd handig om te bepalen of de app downloadwaardig is of niet. Onder het tabblad Opmerkingen kunnen gebruikers van de app hun gal spuwen of juist complimenten geven.

Download & Installatie

  1. Download APKPure, kijk eventueel in deze korte handleiding hoe dit in zijn werk gaat. 
  2. Is APKPure eenmaal geïnstalleerd en download je een app uit deze store, dan zal je eenmalig toestemming moeten geven voor de installatie van apps uit APKPure. Kijk hiervoor nogmaals in de voorgaande handleiding, maar begin dan bij stap 4.

APKPure - Aanbevolen apps

APKPure - App management - Updaten

APK Pure - App Mangement - Deïnstalleren

Deel deze pagina:

Volg ons op: