Besparen op je databundel

Minder data verbruiken met je databundel.

Verschillende voordelen 

Thuis kun je net zoveel internetten als je zelf wilt zonder daarbij rekening te houden met een datalimiet. Dat is met de mobiel wel anders, tenzij je een onbeperkte databundel hebt natuurlijk, maar ook dan heb je vaak een fair use policy. Wil je zoveel mogelijk voordeel halen uit je bundel, dan is dat een kwestie van het installeren van de juiste apps en het configuren daarvan zodat je letterlijk Gigabytes minder kunt verbruiken. Bijkomend voordeel is dat wanneer je ergens bent waar het bereik niet al te best is het surfen toch lekker snel gaat en de video of muziek die je luistert zonder haperingen verloopt.

Veel verschillende manieren

Denk bij het besparen aan het offline beschikbaar stellen van webpagina's, muziek en video's, maar ook kaarten voor de navigatie app, door deze op voorhand te downloaden. Ook bij het versturen van afbeeldingen en video's kun je veel op dataverkeer besparen door deze bijvoorbeeld eerst te comprimeren (verkleinen) voordat deze worden verstuurd. Dit geldt overgens voor alle bestandstypen, waaronder tekst-, pdf- en audio-bestanden. Sla je je bestanden op in de cloud? Ook dan kun je hier je voordeel mee doen doordat je zo meer kunt opslaan.

Besparen met adblocker

Waar je in eerste instantie niet aan denkt als het om databesparing gaat is een addblocker, hiermee worden niet alleen advertenties geblokkeerd in de browser, zoals Chrome, maar ook in apps die verdienen aan het tonen van advertenties. De databesparing levert je al gauw enkele tientallen MB's per dag op. Bijkomend voordeel is dat je de hinderlijke advertenties niet meer hoeft af te kijken.

Browsers

Brave icoon

Brave

Download Brave:

Android IOS

Surf het www met de Brave-browser zodat advertenties niet worden gedownload en trackers je niet kunnen volgen. Deze browser blokkeert zelfs advertenties in YouTube video's. Wat Brave echt uniek maakt is dat je er geld mee kunt verdienen in de vorm van crypto, door advertenties te bekijken. Voor het bekijken van deze advertenties krijg je BAT-tokens (cryptovaluta) waarmee je advertenties kunt afkopen met je gespaarde munten. Uiteraard kun je je saldo ook op je eigen cryptowallet zetten en verkopen op een cryptobeurs.

Door het blokkeren van trackers en advertenties bespaar je letterlijk tientallen MB's per sessie

Per pagina kun je aangeven of de advertenties en trackers moeten worden geblokkeerd

Wat Brave uniek maakt is dat je er ook nog eens crypto (BAT) mee kunt verdienen

Chrome icoon

Chrome

Download Chrome:

Android IOS

Surf je graag via Chrome en weet je al welke pagina's je onderweg gaat lezen, download dan webpagina's met Chrome voordat je vertrekt. Webpagina's nemen tegenwoordig zo enkele MB's in beslag, helemaal als ze vol staan met afbeeldingen, video's en advertenties.

1

Tik op het Menu.

2

Tik op het Pijltje, om de pagina te downloaden.

3

De webpagina wordt gedownload, dit is toch nog even 1,19 MB. Dit bespaar je toch mooi weer op je bundel!

4

Tik op Downloads om alle gedownloade bestanden weer te geven.

5

Tik op de knop Pagina's om de gedownloade pagina's weer te geven.

Opera Mini icoon

Opera Mini

Download Opera Mini:

Opera Mini is een relatief onbekende speler voor de meesten onder ons, terwijl de Opera browser al 27 jaar bestaat, althans de Windows variant. Opera blinkt altijd al uit met extra opties, zoals een gratis vpn, een chat client en crypto wallet. Zo ook Opera Mini die voornamelijk uitblinkt in snelheid, zo kun je gemakkelijk pagina's opslaan voor onder weg, video's van pagina's downloaden, advertenties blokkeren en ga zo maar door.

Save for offline

Met de optie Save for offline sla je webpagina's in een handomdraai op voor later gebruik.

1

Data Savings geeft aan hoeveel data je hebt bespaard, in dit voorbeeld is de besparing 3,3 MB terwijl ik de browser maar enkele minuten heb uitgeprobeerd.

2

Ad Blocking geeft het aantal geblokkeerde advertenties weer. in deze korte sessie zijn er toch al 83 advertenties geblokkeerd.

3

Onder de knop Offline pages staan de pagina's die je in de vorige stap hebt opgeslagen.

4

Onder Downloads staat alles wat je hebt gedownload.

Opera Mini, Data Savings

1

Onder Settings kun je kiezen voor verschillende opties:

 • Automatic: Opera Mini bepaalt de meest gunstige instellingen aan de hand van de websites die je bezoekt.
 • Extreme: Zorgt ervoor dat de databesparing maximaal is, maar mogelijk werken sommige websites niet optimaal.
 • High: Bespaart data waarbij websites wel optimaal werken.
 • Off: Databespaar functie is uitgeschakeld.

2

Onder Data savings features vind je de volgende opties:

Images (Afbeeldingen)

 • Low quality: Afbeeldingen worden weergegeven in een lage kwaliteit.
 • Medium quality: Afbeeldingen worden weergegeven in een gemiddelde kwaliteit.
 • High quality: Afbeeldingen worden weergegeven in een hoge kwaliteit.

3

Met Ad blocking schakel je het blokkeren van advertenties in of uit

Bevat de webpagina video's dan worden ze door middel van een tik op het YouTube icoontje weergegeven in een lijst waarin deze kunnen worden gedownload.

Social Media

WhatsApp Messenger icoon

WhatsApp Messenger

Download WhatsApp Messenger:

Android IOS

WhatsApp is niet meer weg te denken in het arsenaal van apps op je telefoon. Deze app wordt naast het versturen van berichten voornamelijk gebruikt voor bellen, videochatten en het versturen van grappige foto's en filmpjes. Tekst levert weinig dataverbruik op, maar audio, afbeeldingen en video daarentegen slurpen je databundel leeg. Vandaar dat ook WhatsApp instellingen heeft om je dataverbruik te beperken.

1

Ben je met de laatste MB's bezig van je databundel of heb je slecht bereik, schakel dan deze functie in om te bellen of te videochatten.

2

Met de instelling Bij gebruik mobiel netwerk kun je aangeven wat er automatisch door WhatsApp gedownload mag worden indien je bent verbonden met een mobiel netwerk:

 • Afbeeldingen
 • Audio
 • Video's 
 • Documenten

3

Wanneer je verbinding maakt met een buitenlands mobiel netwerk buiten de EU kunnen de kosten veel hoger uitvallen per MB, dus vandaar dat je ook hier kunt aangeven wat je automatisch wilt downloaden:

 • Afbeeldingen
 • Audio
 • Video's 
 • Documenten

4

Ook het uploaden van data, in dit geval afbeeldingen, kosten veel data, daarom kun je hier de kwalieit instellen:

 • Automatisch (aanbevolen)
 • Beste kwaliteit
 • Databesparing

Adblockers

Blokada icoon

Blokada

Download Blokada:

Android IOS

Met Blokada blokkeer je naast advertenties ook trackers, niet alleen op websites, maar ook in apps. Heb je dus een gratis app gedownload met daarin advertenties dan zullen deze ook niet worden geladen, wat natuurlijk resulteert in fors minder dataverbruik en irritatie.

 

Blokkada heb je in twee smaken, de volledige versie of de light versie genaamd Blokada Slim, deze laatste is ook vanuit Google Play te downloaden. Wil je het echte werk, download dan de volledige versie vanaf de Blokada website. Heb je een Apple IPhone dan download je de app vanuit de App Store.

Simpeler dan dit kan het haast niet,  van een tik op de aan-/uitknop schakel je het blokkeren in of uit. Voor een volledig artikel over Blokada tik je hier.

In de linker screenshot is Blokada niet actief op de achtergrond waardoor de advertenties niet worden gebrokkeerd.

In het rechter screenshot is Blokada wel actief waardoor niet alleen de advertentie uit het linker screenshot niet wordt getoond, maar ook die in de app zelf.

Zonder dat Blokada actief is op de achtergrond worden er advertenties getoond

Nu Blokada actief is zijn de advertenties als sneeuw voor de zon verdwenen

Navigatie

Maps icoon

Google Maps

Download Maps:

Android IOS

De bekendste Navigatie app uit de Play Store maakt standaard gebruik van je dataverbinding, dit betekent dus dat de kaarten continue worden gedownload terwijl je navigeert. Maar wist je dat je heel gemakkelijk ook offline de weg kunt zoeken met Maps, namelijk door de kaart vooraf te downloaden. Het enige minpuntje is dat je de kaarten één keer per jaar moet updaten anders vervallen ze.

1

Tik op het Menu.

2

Tik op Offline Kaarten.

3

Tik op Selecteer Je Eigen Kaart.

4

Door binnen de markering met je vingers te spreiden zoom je in op de kaart waardoor de omvang in MB's kleiner wordt (1e kaart (20 MB)).

 

Door binnen de markering met je vingers te knijpen zoom je uit op de kaart waardoor de omvang in MB's groter wordt (2e kaart (280 MB)).

 

Door met je vinger te slepen binnen de markering verplaats je de kaart, ook dit heeft invloed op de omvang in MB's.

 

Tik op Downloaden om de kaart op te slaan.

 

Media

Spotify icoon

Spotify

Download Spotify:

Android IOS

Heb je een abonnement op Sporitfy, dan kun je zowel losse nummers als complete albums downloaden op je telefoon. Het is jammer genoeg niet zo dat wanneer je abonnement verlopen is je deze alsnog kunt afspelen, houd hier dus rekening mee. Ook zijn er heel veel instellingen mogelijk die voor een lager dataverbruik zorgen. 

1

Met een tik op het download icoon download je in dit voorbeeld het complete album "90s Dance Party". Dit geldt overigens ook voor playlists en podcasts.

 

Om de gedownloade muziek te behouden dien je eenmaal per 30 dagen de app te verbinden met internet.

Datasaver

Zet je de optie Audiokwaliteit aan, dan wordt de streaming kwaliteit verlaagd naar het laagste niveau en de achtergrondvideo die wordt weergegeven in de app tijdens het afspelen van muziek niet gestreamd.

Videopodcasts

1

Heb je onderweg genoeg aan alleen de audio van een videopodcast dan zou je deze instelling kunnen overwegen om opslagruimte te besparen.

2

Bekijk je vaak videopodcasts onderweg dan kan je door deze optie een lading data besparen door de video uit te schakelen onderweg.

Afspelen

Om er zeker van te zijn dat je niet per ongeluk muziek streamt vanaf de Spotify-server, maar van je telefoon zet je de optie Offline modus aan.

Audiokwaliteit

1

Met de optie Streaming via mobiel netwerk bepaal je de kwaliteit van de stream. Standaard staat deze op automatisch. 

 • Automatisch:  Houdt in dat aan de hand van de huidige netwerksnelheid de audiokwaliteit wordt bepaald. 
 • Laag: Weinig dataverbruik
 • Normaal: Gemiddeld dataverbruik
 • Hoog: Hoger dataverbruik
 • Zeer hoog: Veel dataverbruik

2

Laat Spotify de geluidskwaliteit aanpassen aan de snelheid van het netwerk. Is de snelheid zo laag dat de muziek begint te haperen, dan zou je ook kunnen overwegen om deze eerst te downloaden.

3

Stel hier de kwaliteit van de te downloaden muziek in, hoe hoger deze kwaliteit hoe meer ruimte deze in beslag neemt. Zit er een SD-kaart in de telefoon, sla hier dan de muziek op. Je interne opslag kun namelijk het beste gebruiken voor je apps. Het instellen van de SD-kaart kan onder Overig (hieronder besproken). Onderstaande kwaliteiten kunnen worden gekozen:

 • Laag: Weinig verbruik opslagruimte
 • Normaal: Gemiddeld verbruik opslagruimte
 • Hoog: Meer verbruik opslagruimte
 • Zeer hoog: Veel verbruik opslagruimte

4

Muziek downloaden om offline te beluisteren via je mobiele verbinding is natuurlijk niet handig, je wilt immers je databundel sparen.

Opslag

Tekort aan opslagruimte? Hier kun je je downloads verwijderen. Zoals je ziet is het alles of niets.

Overig

Onder Opslag geef je de opslaglocatie aan, hier kun je kiezen uit de interne opslag of de sd-kaart.

Kies voor de opslag voor gedownloade muziek het liefst voor de SD-kaart, aangezien het interne geheugen het beste voor het installeren van apps gebruikt kan worden.

NewPipe icoon

NewPipe

Download NewPipe:

Video's van tevoren downloaden van YouTube om ze onderweg, zonder verbruik van data, te kunnen bekijken? Alleen de muziek downloaden van een muziekclip? Alleen de audio streamen zonder de video? Dat kan met het Zwitsers zakmes onder de videospelers, genaamd NewPipe. Heb je op een gegeven moment problemen met het afspelen, controleer dan of er een update is. In bijna alle gevallen lost dit het probleem op.

In tegenstelling tot de orignele YouTube app kun je hier de streamingkwaliteit instellen, waarmee je uiteraard flink wat data kunt besparen.

1

Met de knop Achtergrond wordt alleen de audio gestreamd. Wil je bijvoorbeeld een videoclip of compleet album beluisteren op YouTube, dan gebruik je deze functie. Deze werkt ook wanneer je overschakelt op een andere app of als je je telefoon op stand-by zet. In tegenstelling tot de gewone YouTube app, die er dan mee stopt.

2

Met de knop Downloaden kun je naast het downloaden van de video ook alleen de audio downloaden, daarbij kun je ook nog aangeven in welke kwaliteit er moet worden gedownload.

NewPipe, Downloaden

2

Met de knop Downloaden kun je naast het downloaden van de video ook alleen de audio downloaden, daarbij kun je ook nog aangeven in welke kwaliteit er moet worden gedownload.

1

Met de optie Video download je de video in de kwaliteit die je instelt bij stap 3.

2

Met de optie Geluid download je alleen het geluid van de video in de kwaliteit die je instelt bij stap 3.

3

De ingestelde kwaliteit van de video is in dit voorbeeld MPEG4 720P waarbij MPEG4 staat voor het soort compressie dat wordt gebruikt en 720P de resolutie van de video aangeeft, dus het aantal beeldpunten. Rechts staat ook de grote in MB's die de video op je telefoon in beslag zal nemen.

4

Met het aantal Threads stel je het aantal gelijktijdige verbindingen in die worden gebruikt om te downloaden. Over het algemeen geldt, hoe meer verbindingen hoe sneller er wordt gedwonload.

Netflix icoon

Netflix

Download Netflix:

Android IOS

Met Netflix is het tegenwoordig ook mogelijk om eerst de film of serie te downloaden alvorens je gaat kijken. Niet elke film of serie kan worden gedownload. Indien mogelijk wordt dit aangegeven met een downloadsymbool. Hiernaast zijn er ook nog eens legio instellingen met betrekking tot de mobiele verbinding waarmee je flink wat data kunt besparen.

Afspelen

Met Mobiel Dataverbruik geef je aan hoeveel data de videostream mag verbruiken. Je kunt kiezen uit:

 • Automatisch
 • Alleen via WiFi
 • Data besparen
 • Maximale hoeveelheid data

Downloads

1

Het is wel zo verstandig om deze instelling geactiveerd te laten zodat je voor vertrek niet je hele databundel per ongeluk leeg trekt.

2

Ook de beeldkwaliteit van de downloads is in te stellen. Heb je haast of een tekort aan opslagruimte? Laat dan de instelling op Standaard staan. Wil je genieten in de hoogste kwaliteit? Kies dan Hoog.

 • Standaard
 • Hoog

3

Kies bij voorkeur de SD-kaart als opslaglocatie, zo houd je nog genoeg ruimte over voor je apps die het beste presteren in het interne geheugen van de smartphone.

4

Denk eraan dat je af en toe je gedownloade series en films verwijdert, deze nemen namelijk veel ruimte in beslag.

Diagnose

1

Met Controleer Netwerk check je of het mogelijk is om fatsoenlijk te kunnen streamen, zo wordt de verbinding met de Netflix-server en de internetverbinding gecheckt.

2

Ook hiermee krijg je een goede indicatie of je zonder onderbrekingen kunt streamen en welke kwaliteit je moet kiezen om vloeiend te Netflixen.

Prime Video icoon

Amazon Prime Video

Download Amazon Prime:

Android IOS

Amazon Prime is niet alleen een video streaming dienst, het omvat een reekst van diensten waaronder gratis bezorging, gratis onbeperkte opslag voor foto's in maximale resolutie, gratis games en in game content. En net als bij de concurrent is het ook bij Amazon Prime mogelijk om series en films te downloaden alvorens je deze bekijkt, even als het instellen van verschillende opties wat betreft de mobiele verbinding.

Streamen en downloaden

1

Niet van te voren je favoriete serie gedownload? Niet getreurd! Met deze instelling kun je heel wat data besparen door de kwaliteit aan te passen van de videostream. Zo kun je kiezen uit:

 • Best (1,82 GB per uur)
 • Beter (0,77 GB per uur)
 • Goed (0,27 GB per uur)
 • Data besparen (0,14 GB per uur)
 • Via WiFi automatisch hoogste kwaliteit gebruiken

2

Weinig ruimte op de telefoon? Of nog even snel je favoriete serie downloaden? Dan ben je bij deze instelling aan het juiste adres! Je kunt namelijk kiezen uit:

 • Best (1 uur video = 1,82 GB)
 • Beter (1 uur video = 0,77 GB)
 • Goed (1 uur video = 0,27 GB)
 • Data besparen (1 uur video = 0,14 GB)
 • Altijd vragen (Kwaliteit voor elke download selecteren)

3

Natuurlijk laat je deze instelling geactiveerd, je wilt immers niet dat de MB's je databundel uit vliegen.

4

Wil je er zeker van zijn dat je niet via je databundel streamt, maar bijvoorbeeld alleen gedownloade films en series kijkt dan laat je ook deze instelling geactiveerd.

WiFi-Map icoon

WiFi Map

Download WiFi Map:

Android IOS

Gebruik WiFi Map om WiFi hotspots te vinden met bijbehorende gebruikersnaam en wachtwoord. WiFi Map is naar mijn mening de meest uitgebreide en meest up to date hotspot app die er verkrijgbaar is. Waar ik mij aan erger zijn pop-up advertenties die het hele beeld in beslag nemen en die enkele seconden duren voordat je ze kunt wegklikken. Dat is helaas ook bij deze app van toepassing, daarna valt de advertentie terreur wel mee.

 

Wil je echter de gratis versie zonder hinderlijke advertenties bekijken, installeer dan de app Blokada, zoals ook besproken in dit artikel. Je kunt WiFi Map dan zonder reclame gebruiken. In de gratis versie van WiFi Map wordt het downloaden van Hotspots niet ondersteund zodat je de app ook offline kunt gebruiken.

Een WiFi-hotspot bij ons in de buurt.

1

De SSID van het netwerk is Gamma, oftwel de naam van het netwerk waarmee je kunt verbinden.

2

Aangezien dit een publiekelijk toegankelijke hotspot is heb je hier geen wachtwoord voor nodig.

3

Door op de knop How to connect te tikken kom je in onderstaand scherm met informatie over hoe je precies moet verbinden met deze hotspot.

4

Alle gegevens van deze hotspot, zoals wanneer de hotspot wordt gedeeld, wanneer iemand voor het laatst verbinding heeft gemaakt en hoeveel mensen er verbinding hebben gemaakt. Bij hotspots die niet publiekelijk toegankelijk zijn staan ook de downloadsnelheid, de uploadsnelheid en de reactietijd van de hotspot vermeld.

Een duidelijke, beknopte handleiding hoe je met bovenstaande hotspot verbinding moet maken. 

Compressie

Photo Compressor and Resizer icoon

Photo Compressor and Resizer

Download Photo Compressor and Resizer:

Tegenwoordig zijn mobiele telefoons uitgerust met camera's die in een zeer hoge resolutie kunnen fotograferen. Dat is allemaal leuk en aardig totdat je deze gaat versturen, want hoe hoger de resolutie hoe meer MB's deze in beslag neemt. Dat betekent al snel dat enkele foto's een aardige inbreuk doen op je databundel. Tenzij je ze van te voren kleiner maakt. Er zijn natuurlijk ook al wat apps die dit automatisch doen, maar dan heb je de kwaliteit niet zelf in de hand.

1

Door middel van het comprimeren van foto's wordt naast de kwaliteit ook de bestandsgrootte verkleind. Je kunt kiezen uit:

 • Auto
 • Compressed to the specified size

2

Met het schalen van foto's verlaag je de resolutie van de foto, dus het aantal pixels waaruit de foto is opgebouwd.

3

Wil je alleen een specifiek deel van de foto versturen snijd de foto dan bij met Crop Photo.

4

Je kunt foto's ook erg verkleinen door deze om te zetten in het juiste bestandsformaat, zo heeft elk bestandsformaat zijn specifieke eigenschappen.

Databeheer

My Data Manager

Download My Data Manager:

Android IOS

My Data Manager is een app waarmee je je databundel in de gaten kunt houden. Je geeft eerst de gegevens op van je bundel, zoals de grootte, voor welke periode de bundel geldt (normaal gesproken maandelijks) en of de bundel ongelimiteerd is. Vervolgens zie je in de notificaties een voortgangsbalk met verbruikte en nog te gebruiken data.

Het instellen van alarmen is een handige eigenschap, zo zijn er standaard alarmen waarmee je een alarm krijgt wanneer je databundel bijna of helemaal op is, maar het instellen van eigen alarmen behoort ook tot de mogelijkheden. Ook zie je welke app verantwoordelijk is voor welk dataverbruik.

1

Mobile registreert de verbruikte data die je met je mobiel in eigen land verbruikt. Hiervoor dien je eerst je bundel gegevens in te vullen onder Menu → MyPlans → Mobile.

2

Onder WiFi staat de verbruikte data die je op een WiFi-netwerk hebt verbruikt.

3

Ga je naar het buitenland buiten de EU? Dan kun je daar bij de meeste providers een aparte bundel voor afsluiten om zo hoge kosten te voorkomen.

 

In de EU zijn de tarieven namelijk hetzelfde als in Nederland. Ga je echter buiten de EU op vakantie, dan gelden daar wel andere tarieven. Het bellen of internetten buiten je eigen land wordt ook wel roaming genoemd, je maakt dan gebruik van buitenlandse providers waardoor de kosten hoog kunnen oplopen.

 

Hiervoor dien je eerst je bundel gegevens in te vullen onder de optie Menu → MyPlans → Roaming.

In een handig overzicht staan alle apps gerangschikt naar verbruik.

Mijn databundel van 5 GB waarvan ik tot nu toe 1,01 GB heb verbruikt.

Handig! De notificatie bovenin laat je weten hoeveel data je nog kunt consumeren.

Deel deze pagina:

Volg ons op: