Leven Met Korting » Internet » Apps » Écht alles blokkeren met adblocker Blokada

Écht alles blokkeren met adblocker Blokada

Advertenties blokkeren met Blokada.

Advertenties, trackers en malware

Download je wel eens een app of bezoek je wel eens een website op je mobiel? Dan is het je vast opgevallen hoeveel reclame je te zien krijgt. Advertenties variëren van stukken tekst, video's tot pop ups, die vaak ook nog eens het hele scherm in beslag nemen. Op de achtergrond gebeurt er ook van alles, zo kunnen er trackers worden gebruikt om je online gedrag te volgen en malware om je persoonlijke gegevens afhandig te maken. Dit alles gaat uiteraard ten koste van de gebruikservaring, vandaar dat Blokada in het leven is geroepen.

Blokada

Blokada is zowel voor Android als IOS beschikbaar. Het is niet zomaar een adblocker, met Blokada kun je namelijk niet alleen advertenties blokkeren die in de browser worden weergegeven, maar ook advertenties in andere apps. Daarnaast beschermt Blokada je tegen trackers en malware. De app is niet in de Playstore te vinden, deze is alleen van de website van Blokada te downloaden, ook wel sideloaden genoemd. De reden hiervoor is dat heel veel gratis apps gebruik maken van een verdienmodel op basis van advertenties. Google zal apps die in strijd zijn met het beleid van de Play Store dus niet toelaten, zo ook Blokada.

Niet rooten of jailbreaken

Wat ook belangrijk is om te vermelden: Blokada vereist geen root of jailbreak van je telefoon. Voor diegenen die hier geen kaas van hebben gegeten: Rooten of jailbreaken is het verkrijgen van alle rechten van je besturingssysteem, Android of IOS, van je telefoon. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld voorgeïnstalleerde apps kunt verwijderen of apps met vergaande functies kunt installeren, wat normaliter niet mogelijk is.

VPN- en DNS

Blokada blokkeert advertenties, trackers en malware op twee verschillende manieren: door het gebruik van een VPN (Virtual Private Network) en een DNS-server (Dynamic Name Server). Elk verzoek dat op de achtergrond wordt gedaan door een app of website wordt verstuurd naar de VPN-- en DNS-server, die door middel van een filterlijst de advertenties blokkeert.

Instellen van Blokada

Blokada werkt zonder verdere instellingen te verrichten, het enige wat je hoeft te doen is deze te activeren via de aan/uit-schakelaar. Hieronder vind je de belangrijkste instellingen uitgelegd, die van toepassing kunnen zijn bij het beter inregelen van deze app en het voorkomen dat een app incidenteel niet goed werkt. Lees eerst in deze korte handleiding hoe je Blokada van de website downloadt.

Download Blokada:

Android IOS

1

De eerste keer dat je Blokada inschakelt via de aan- en uitknop wordt de Advertentieblokkering ingeschakeld.

2

De eerste keer dat je Blokada inschakelt is DNS nog niet ingeschakeld.

3

De eerste keer dat je Blokada inschakelt is de Tunnel (VPN) nog niet ingeschakeld.

4

Tik hierop om in de Instellingen te geraken. Hierin bevindt zich o.a. de functie Apps, waarmee apps kunnen worden geblokkeerd of juist niet, indien de blokkade problemen geeft. Sommige apps werken namelijk niet naar behoren wanneer deze worden geblokkeerd.

1 Advertentieblokkering

Tik op de schakelaar om de advertentieblokkering in te schakelen, indien dit nog niet is gebeurd via de aan- uit knop.

b

Hier zie je welke webadressen zijn geblokkeerd en welke zijn toegelaten door Blokada.

c

Hier kunnen lijsten met geblokkeerde webadressen worden geselecteerd. Zo is standaard de lijst StevenBlack Unified geslecteerd, waarmee een balans wordt gevonden tussen het effectief blokkeren van advertenties etc. en de impact op de batterij.

2

a

Deze schakelaar wordt ingeschakeld door één van de DNS-servers uit de lijst te kiezen. Standaard staat Default geselecteerd in de lijst, maar dan is de hoofdschakelaar niet ingeschakeld.

b

Hier is de AdGuard DNS-server geselecteerd. Zoals je ziet biedt deze DNS-server bescherming tegen advertenties, diefstal van persoonlijke gegevens en ouderlijk toezicht.

3

a

Wil je je eigen Tunnel, oftewel VPN-server kiezen, dan schakel je deze functie in.  Standaard gebruikt Blokada de standaard VPN-server. Echter, zonder het kiezen van een VPN-server werkt Blokada net zo goed. (Abonnement benodigd.)

b

Je persoonlijke VPN-account. (Abonnement benodigd.)

c

Kies een VPN-server waarmee verbonden moet worden. Het voordeel van het kiezen van een VPN-server, oftewel Gateway is dat je op deze manier diensten kunt afnemen in het land waar de VPN-server zich bevindt. Wil je bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix bekijken, dan verbind je met een Amerikaanse VPN-server. (Abonnement benodigd.)

d

Selecteer het apparaat dat verbonden moet worden met de VPN-server, indien er op meerdere apparaten Blokada is geïnstalleerd. (Abonnement benodigd.)

4

a

Tik op Apps om apps te blokkeren of te deblokkeren. Indien een app niet naar behoren werkt is het mogelijk om deze uit te sluiten van blokkering.

b

Tik hierop om de geïnstalleerde, oftewel de gedownloade apps, te blokkeren of te deblokkeren.

c

Tik hierop om de systeem apps, oftewel de voorgeïnstalleerde apps, te blokkeren of te deblokkeren. Wees voorzichtig met het blokkeren van systeem apps, aangezien zij Android instabiel kunnen maken.

d

Dit zijn de gedeblokkeerde (omzeilde) apps, deze apps worden niet gecontroleerd door Blokada.

e

Dit zijn de geblokkeerde (niet omzeilde) apps, deze apps worden wel gecontroleerd door Blokada.

Deel deze pagina:

Volg ons op: