Oude telefoon als Beveiligingscamera 

 

Oude telefoon als goedkope beveiligingscamera.

Standaard beveiligingscamera

Je kent ze wel, security cams, oftewel beveiligingscamera's. Je wordt er tegenwoordig mee doodgegooid. Zo heeft Google de Google Nest Cam Indoor en Outdoor, Ring de Indoor Cam en Stick Up Cam en Eufy de Eufycam 2K Indoor Pan & Tilt en de Eufycam 2. Je bent zo €100 of meer kwijt voor een goede camera, wil je echter nog meer ruimtes beveiligen of gewoon in de gaten houden, dan loopt dit al snel in de honderden Euro’s. Kortom, een dure grap!

Oude telefoon of tablet

Het kan natuurlijk goedkoper, anders was je niet op deze site beland. De meeste mensen hebben namelijk nog wel ergens een goede beveiligingscamera liggen. Nu hoor ik je denken: “Waar dan?”. Het antwoord is eigenlijk niet zo voor de hand liggend: het is je oude telefoon, die waarschijnlijk ergens op de kast stof ligt te happen. Het kan natuurlijk ook een tablet of een defecte telefoon met een gebarsten scherm zijn, voor het filmen is dat niet noodzakelijk.

Telefoon of tablet als beveiligingscamera

Het is namelijk heel simpel om je oude smartphone in te zetten als beveiligingscamera, gewoon door er een beveiligingscamera app op te installeren, die je gewoon in de Play Store kunt vinden. Een smartphone is uitermate geschikt als beveiligingscamera doordat deze o.a. over kwalitatieve camera's beschikt, namelijk de camera aan de voor- en achterzijde.

WardenCam

Naast bovengenoemde voordelen heeft een telefoon nog een groot voordeel, je kunt er naar hartenlust apps op installeren, zoals in dit geval een beveiliging camera app of apps. Bevalt een app niet, dan installeer je gewoon een andere of zelfs meerdere naast elkaar, zodat ze elkaar aanvullen. Installeer je de hieronder besproken WardenCam dan betaal je eenmalig €5,99. Dan is natuurlijk een schijntje vergeleken met een echte camera, helemaal als je de app op meerdere oude telefoons installeert, je mag de app namelijk op zoveel telefoons of tablets installeren als je zelf wilt (zolang je maar hetzelfde account gebruikt).

Rondleiding door de WardenCam app met live video.

Geen abonnement

In deze tutorial gebruik ik de app WardenCam. Waarom? Laat ik met het belangrijkste argument beginnen, je hebt hiervoor geen abonnement nodig. Je kunt de app eerst 48 uur proberen alvorens je hem aanschaft, de kosten vallen met €5,99 reuze mee. Vergeet niet dat je met de app meerdere telefoons om kunt toveren tot beveiligingscamera’s, zolang je hetzelfde Google account gebruikt. Je hoeft de app dus maar één keer aan te schaffen.

Android & IOS

Nog een groot voordeel is dat de app voor zowel Android als IOS beschikbaar is en op écht oude telefoons geïnstalleerd kan worden. De telefoon moet voldoen aan de volgende minimum specificaties:

  • iOS: iOS7 and above. iPhone4 or later
  • Android: 1GHz CPU + 512MB RAM, OS 2.3+.

Proefperiode

Blijkt de app op jouw telefoon toch niet goed te werken, dan is er geen man overboord vanwege de gratis proefperiode. Ben je toch al in het bezit van de pro versie, dan heb je 48 uur om de aanschafprijs terug te krijgen via de Play Store.

Google account

Het aanmaken van een account is niet nodig, WardenCam gebruikt je Google account om verbinding te maken. Je hoeft op beide telefoons alleen maar de app te installeren, aan te geven of je de telefoon als beveiligingscamera gebruikt of dat je hem gebruikt voor de weergave van videobeelden en in te loggen met je Google account.

Opslag op Google Drive, Dropbox en SD-kaart

Bij de aanschaf van een echte beveiligingscamera moet je vaak betalen voor een abonnement om je beelden op te slaan op de server van de fabrikant van de beveiligingscamera. Dit, terwijl veel mensen al gratis cloudopslag hebben in de vorm van Google Drive of DropBox. Bij WardenCam kun je hier gewoon gebruik van maken. Live streamen behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Mocht je dat niet willen, dan is er geen man overboord. De beelden kun je ook lokaal op de sd-kaart van de beveiligingscamera opslaan.

Uitgebreid

Ruilen van telefoon

Wil je in plaats van je oude telefoon je huidige telefoon gebruiken om mee te bespieden? Dan kan dat ook met de optie To camera mode of To viewer mode.

Meerdere camera's

Deze app zit vol met handigheden, zo kun je van beide camera's gebruik maken terwijl je de woonkamer in de gaten houdt. Zorg er dan voor wel dat je de camera aan de achterzijde niet afdekt met de klem waartussen deze vastzit. Is het te donker? Ook dat is geen probleem met de flashlight knop. Vanaf afstand kun je namelijk de interne flitser activeren. Is de ruimte te groot om uitgelicht te worden, dan schakel je natuurlijk gewoon de nachtmodus in.

Van bewegingsdetectie tot communicatie

Zoals het een echte beveiligingscamera betaamt zit er bewegingsdetectie op. Wil je hiervan een notificatie, dan stel je dat even in. Zelfs de live videobeelden kun je delen met anderen, mocht je dat willen. 24/7, oftewel dag en nacht opnemen behoort ook tot de mogelijkheden, evenals het communiceren met iemand aan de andere kant van de camera door middel van spraak.

Installeren en configureren WardenCam

Installeer op beide telefoons de WardenCam app. Op je huidige telefoon bekijk je de beelden en met je oude telefoon stream je de beelden.

Zo sterk als de zwakste schakel

Houd bij het plaatsen van de beveiligingscamera natuurlijk wel rekening met het WiFi-signaal, dit moet namelijk wel sterk genoeg zijn om videobeelden te versturen. Is het signaal niet zo sterk, dan kun je natuurlijk de camera verplaatsen of de resolutie van de video naar beneden schroeven, de kwaliteit van de video gaat dan wel achteruit. Heb je geen goede WiFi-dekking op de plaats van de beveiligingscamera? Dan zou je powerline adapters met WiFi kunnen overwegen. Met een powerline adapter breid je je WiFi-netwerk uit. Een powerline adapter gebruikt de elektriciteitsbedrading in je woning, de één sluit je aan op de router, meestal in de meterkast, de ander met ingebouwde WiFi plug je in het stopcontact in de buurt van de beveiligingscamera.

Benodigdheden:

  • Smartphone
  • App
  • Oplader
  • Statief

Download WardenCam:

Android IOS

Oude telefoon

Sluit de telefoon, die als beveiligingscamera fungeert, aan op de lader van de telefoon, zodat deze niet uitvalt tijdens het filmen. Is de standaard usb-kabel van de lader te kort, dan zou je een langere kabel kunnen kopen om de afstand te overbruggen. Heb je een telefoon met Micro USB neem dan hier eens een kijkje. Is de telefoon wat nieuwer, dan heeft deze waarschijnlijk een USB C aansluiting. Om de beveiligingscamera te positioneren voldoet een goedkoop AliExpress statief, zoals je hieronder ziet. Deze kun je zowel horizontaal als verticaal verstellen. Ook zijn er houders voor telefoons, die je op een normaal statief kunt plaatsen.

Een verticaal verstelbaar statief voor een paar Euro op AliExpress

Een horizontaal verstelbaar statief voor een paar Euro op Aliexpress

Telefoonklem voor statief

Uitschuifbaar en roteerbaar telefoon statief

1

Stel de oude telefoon in als beveiligingscamera door de knop Camera te selecteren.

2

Tik op de knop Inloggen met Google

3

Selecteer je Google account, dit account moet op beide telefoons worden geselecteerd.

4

Hierna geef je WardenCam toestemming om een koppeling met je Google account te maken door op de knop Toestaan te tikken.

5

Tik op de knop Upgrade om te upgraden naar WardenCam Premium, dit kost eenmalig €5,99.

6

Tik op de knop Pro Upgrade om te betalen.

7

Door op Kopen te tikken koop je de WardenCam app. Leuke bijkomstigheid: Tegenwoordig krijg je Play Points bij de aanschaf van een app uit Google Play.

8

Gefeliciteerd met je nieuwe beveiligingscamera!

Nieuwe telefoon

1

Stel de oude telefoon in als beveiligingscamera door de knop Viewer te selecteren.

2

Tik op de knop Inloggen met Google.

3

Selecteer je Google account, dit account moet op beide telefoons worden geselecteerd.

4

Hierna geef je WardenCam toestemming om een koppeling met je Google account te maken door op de knop Toestaan te tikken.

Deel deze pagina:

Volg ons op: