YouTube Premium, maar dan gratis!

Gratis Premium functies van YouTube.

Vervanger YouTube app

Niet alle, maar zeker wel de belangrijkste functies van YouTube Premium worden ondersteund door de apps die ik hieronder uitgebreid aan de tand zal voelen. En, het allermooiste is dat ze niet alleen vrij zijn van advertenties, maar ook nog eens gratis zijn. De apps zijn uiteraard niet te verkrijgen in de Play store, het zijn natuurlijk directe concurrenten van YouTube Premium. De apps waarover ik het heb zijn NewPipe en YouTube Vanced. Ze vullen elkaar niet alleen aan, maar bieden naast de functies in YouTube Premium, ook extra functies, die niet in de premium versie van YouTube voorkomen.

YouTube Vanced

Allereerst, YouTube Vanced. Te verkrijgen via hun website of in de alternatieve app store F-Droid. YouTube Vanced is eigenlijk een kopie van de standaard YouTube app met als verschil dat het allerlei geavanceerde functies herbergt, die in de standaard YouTube app alleen aanwezig zijn indien je een Premium abonnement hebt.

Extra functie zonder advertenties

Zo kun je met YouTube Vanced video's in een pop-up venster weergeven en muziekvideo's beluisteren, terwijl je andere apps gebruikt. Een leuke bijkomstigheid is dat je de helderheid en het volume kunt verhogen en verlagen door links op de video omhoog, dan wel omlaag te vegen voor de helderheid en rechts voor je volume. Met de instelling HDR, oftewel High Dynamic Range, wordt ook nog eens de beeldkwaliteit verbeterd. Ook ondersteunt deze app de Chromecast functie. En een groot bijkomend voordeel is dat voorgaande zonder advertenties wordt weergegeven, dus geen hinderlijke onderbrekingen meer.

Een rondleiding door de YouTube Vanced app

YouTube Vanced pop-up

YouTube Vanced Chromecast.

YouTube Vanced Chromecast

  1. Download en installeer YouTube Vanced vanaf deze website. Kijk hier hoe het downloaden en installeren van apps vanaf websites in zijn werk gaat.

Download YouTube Vanced

NewPipe

Manusje van alles

Nog een YouTube app, maar dan met een eigen uiterlijk. Maar dat is niet alles, naast YouTube ondersteunt NewPipe ook SoundCloud, MediaCC en FramaTube. (Dit zijn ook diensten die te vergelijken zijn met YouTube.)

NewPipe diensten

Zonder advertenties, in alle kwaliteiten kijken

NewPipe is niet, zoals YouTube Vanced, een kloon van de orginele app, maar een app met een geheel eigen uiterlijk. Je kunt hiermee ongestoord, dus zonder advertenties, video's bekijken. Met Newpipe kun je uit alle resoluties kiezen die er voor een bepaalde video beschikbaar zijn. Dit in tegenstelling tot de orginele YouTube app. Hier wordt aan de hand van de eigenschappen van de telefoon bepaald in welke kwaliteit de video wordt weergegeven, dus in welke resolutie, bijvoorbeeld Full HD of 4K. Ondersteunt je scherm een bepaalde resolutie niet, dan kan je deze ook niet weergeven.

Pop-up

Ben jij iemand die van multitasken houdt? Dan ben je bij NewPipe aan het juiste adres. Met deze app kun je namelijk een video in een pop-up weergeven bovenop een andere app, daarnaast is deze ook schaalbaar, door je vingers te spreiden wordt het venster vergroot, door je vingers te knijpen verkleind.

NewPipe pop-up

Muziek luisteren tijdens multitasken

Audio van een video op de achtergrond beluisteren met de originele YouTube app is niet mogelijk. Maar met NewPipe wél. Dat houdt in dat je tijdens het schrijven van een verhaal in Google Docs naar muziek kunt luisteren. Tijdens het afspelen in de achtergrond modus wordt alleen de audio afgespeeld, dat scheelt aanzienlijk in de data die wordt verbruikt.

Downloaden van video en audio

En nu is het tijd voor mijn favoriete optie: het downloaden van video's. Niet alleen video's, maar ook audio kan worden gedownload. Bij de video kan ook de ondertiteling, in de app het onderschrift genoemd, worden gedownload. Zowel bij het downloaden van de video als de audio kan de kwaliteit en het bestandsformaat worden ingesteld. Zo kun je zelf bepalen of je de media in een hoge kwaliteit, wat veel opslagruimte kost, of in een lage, wat uiteraard weinig opslagruimte kost, wilt bewaren. Heb je haast, dan kun je het aantal threads, oftewel het aantal verbindingen, verhogen waarmee de video wordt gedownload. Normaal gesproken zal dit resulteren in een snellere download.

NewPipe downloaden

Verschillende beeldmodi

Speel je eenmaal een video af, dan heb je de keuze om het beeld passend te maken, dus de normale afspeelmodus, het veld op te vullen, dus de volledige schermgrootte te gebruiken (ook in portret stand), inzoomen, een gedeelte van de video vergroot weergeven (ook in portret stand). Nog een unieke optie is Afspeelsnelheid besturing, waarmee je de video en / of audio langzamer of sneller kunt afspelen.

Een rondleiding door de NewPipe app

NewPipe volledig scherm, maar dan in potret modus

Downloaden NewPipe

Twee smaken

NewPipe is er sinds kort in twee smaken, NewPipe en NewPipe Legacy. Het zijn allebei dezelfde apps, alleen NewPipe is beschikbaar vanaf Android 4.4 en hoger terwijl NewPipe Legacy beschikbaar is vanaf Android 4.1 en hoger. De Legacy versie is dus geschikt voor de wat oudere smartphone.

Download locaties

NewPipe kun je vanaf meerdere bronnen downloaden, via de website van NewPipe zelf, via GitHub of via de alternatieve PlayStore F-Droid. Het makkelijkste is om deze app vanaf de website zelf te downloaden. Via GitHub is het nogal omslachtig, maar kun je wel oudere versies downloaden indien er problemen zijn met de nieuwste versie. Als laatste zou je de app ook kunnen downloaden via F-droid, dit is een alternatieve Play Store met alleen open source apps, groot voordeel is dat je alle apps die je gedownload hebt via F-droid hiermee automatisch kunt updaten.

Download NewPipe vanaf de website:

Downoad NewPipe vanuit F-droid:

  1. Download en installeer F-droid vanaf hun website. Kijk hier hoe het downloaden en installeren van apps vanaf websites in zijn werk gaat.
  1. Zoek op NewPipe in de F-droid app. Het logo is rood met een wit driehoekje.
  2. Installeer NewPipe, dit gaat op dezelfde manier als in de Play Store app. Waar ik aan moest wennen, was dat de app na het installeren terug te vinden is in het menu, je krijgt dus geen melding dat de app gedownload is. 

Download NewPipe vanaf GitHub:

Je kunt de nieuwste versie van NewPipe trouwens ook direct downloaden vanaf GitHub. Download dan wel het apk-bestand, deze kun je vervolgens installeren vanuit de Downloadmap. Verwijder eerst de oude versie van NewPipe alvorens je de nieuwe installeert.

Deel deze pagina:

Volg ons op: