Vervanger Google Foto's?

Amazon Prime!

In plaats van Google Foto's? Amazon Prime!

Einde onbeperkte opslag Google Foto's

Google Foto's bood tot 1 juni 2021 onbeperkte opslag van foto's en video's in hoge kwaliteit aan, dit is helaas voorbij. Maar er gloort hoop aan de horizon in de vorm van Amazon Prime als vervanger. Jarenlang kon je bij Google terecht voor onbeperkte opslag van foto's en video's in hoge kwaliteit, maximaal 16 MP voor een foto en Full HD (1080P) voor video's. Foto's met een hogere resolutie werden verkleind tot 16 MP en video's met een hogere resolutie dan 1080P werden eveneens verkleind tot 1080P. Voor foto's en video's in de originele kwaliteit gold de grens van 15 GB, die van je gratis Google Drive.

Na 21 juni 2021

Tot 1 juni 2021 kon je gebruik blijven maken van Google Foto's met alle voordelen, zoals het onbeperkt opslaan van foto's in hoge kwaliteit. Na deze datum is het onbeperkte opslag voorbij en geldt de limiet van 15 GB voor alle media-bestanden (foto’s en video’s), maar datgene wat voor deze datum erop is gezet blijft gewoon staan.

Google Foto's logo.

Ondersteunde fotoformaten Google Foto's

Google Foto's (Onbeperkte opslag foto's) Fotoformaat
Foto's JPG
PNG
WEBP
GIF
Foto's iPhone & iPad Live foto's
RAW-foto's DNG
Andere RAW-bestaden

Ondersteunde videoformaten Google Foto's

Google Foto's (Onbeperkte opslag video's) Videoformaten
Video's MPG
MOD
MMV
TOD
WMV
ASF
AVI
DIVX
MOV
M4V
3GP
3G2
MP4
M2T
M2TS
MTS
MKV

Amazon Prime

Voor onbeperkte gratis opslag van foto's is er helaas geen goed alternatief. Je zou Degoo kunnen overwegen, deze Zweedse clouddienst biedt namelijk 100 GB gratis aan, maar onbeperkt is het niet. Maar geen paniek, er is altijd nog Amazon Prime. Amazon Prime is een dienst van Amazon waarmee je naast gratis verzending ook Prime Video, Prime Twitch en Prime Foto's krijgt. Deze dienst is met €2,99 per maand helaas niet gratis, maar wel heel goedkoop als je ziet wat je er allemaal voor krijgt.

Amazon Prime logo.

Onbeperkte opslag voor foto's in originele kwaliteit

Amazon Foto's is waar het in dit artikel om gaat, dus hier behandel ik alleen deze dienst. Kijk voor een uitgebreid artikel over alle diensten die onder de Amazon Prime paraplu vallen op deze pagina. Amazon foto's biedt in tegenstelling tot Google Foto's onbeperkte opslag voor foto's in de originele resolutie in veel verschillende formaten, zelfs verschillende RAW-formaten (soort van digitaal negatief waarbij de eigenschappen als belichting, witbalans etc. achteraf nog kunnen worden aangepast) worden ondersteund. Kijk hieronder voor de ondersteunde formaten. Er is ook gedacht aan de opslag van video, maar in vergelijking met de opslag voor foto's is dit een schijntje, je krijgt hier namelijk 5 GB voor.

Website & Apps

Naast een app voor Android en IOS is er ook een applicatie voor Windows. Hiermee kun je niet alleen foto's van jezelf opslaan, maar ook van andere familieleden (in totaal vijf) in de family vault (familie kluis). Natuurlijk is er ook een website waar je je foto's kunt uploaden en beheren mocht je je telefoon of laptop niet bij de hand hebben. Hieronder bespreek ik de Windows applicatie en Android app die qua functionaliteit overeenkomen met de web versie.

Windows applicatie

In de Windows applicatie kunnen mappen die moeten worden geback-upt aangegeven worden, deze worden vervolgens automatisch geback-upt naar de Amazon servers. De back-up kan eventueel ook gepauzeerd worden. Ben je om wat voor reden dan ook foto's kwijtgeraakt, dan kun je ze via deze applicatie ook weer downloaden naar je desk- of laptop. Naast back-uppen kun je er ook voor kiezen om de inhoud van lap- of desktop te synchroniseren. Het verschil met back-uppen is dat de inhoud van de opgegeven mappen op je lap- of desktop gelijk wordt gehouden met die op de server van Amazon. Dus voeg je een foto toe in een van de lokale mappen dan wordt deze gekopieerd naar de Amazon server, maar wis je een foto dan wordt deze ook op de server gewist.

Rondleiding door de Amazon Backup app voor Windows

App

Naast de Windows app is er natuurlijk ook een app voor Android en IOS, deze lijkt in veel opzichten op de Foto's app van Google. De foto's, maar ook de video's op je smartphone worden automatisch geback-upt op de Amazon servers. Net zoals in de Windows app kun je vanaf je mobiel ook opslaan in de Family Vault. En uiteraard ontbreekt de Album optie niet. Op het tabblad More vind je de optie Device Photos & Videos waarmee je de foto's per map kunt raadplegen, zo kun je o.a. zien welke foto's afkomstig zijn uit WhatsApp. Onder Instellingen kun je o.a. kiezen wat automatisch moet worden geback-upt, foto's en/of video's of je geeft welk map moet worden veiliggesteld (Amazon Photos detecteert namelijk automatisch alle mappen met foto's op je telefoon), met Image Recognition personen, plaatsen en dingen automatisch labelen.

Zoals je ziet krijg je ongelimiteerde opslag voor foto's in de orginele kwaliteit en maximaal 5 GB voor video's.

Eventueel kun je de opslag voor foto's en video's, maar natuurlijk ook allerlei andere bestanden, uitbreiden.

Rondleiding door de Amazon Photos app

Ondersteunde fotoformaten Amazon Prime Foto's

Amazon Foto's (Onbeperkte opslag) Fotoformaat
Foto's JPEG
BMP
PNG
GIF
meeste TIFF-formaten
HEIF
HEVC
HEIC
RAW foto's Nikon (NEF files)
Canon (CR2 Files)
ARW (Sony)
CRW (Canon RAW CIFF image)
ORF (Olympus) files
DNG files
Amazon Video (5 GB opslag) Videoformaat
Video MP4
QuickTime
AVI
MTS
MPG
ASF
WMV
Flash
HEIF
HEVC
OGG

Download hieronder de Amazon Foto's app voor Android, IOS & Windows:

Android IOS Windows

Deel deze pagina:

Volg ons op: