Haal zelf de bioscoop in huis met Stremio

Problemen met Chromecast

Gratis films en series kijken op je Android telefoon kan zonder problemen door middel van de app Stremio. Stream je met Stremio naar een Chromecast of tv met Chromecast functie, dan kan het echter zijn dat niet elke film of serie correct wordt weergegeven terwijl er op je telefoon niets aan de hand is. Hoe kan dat nou? Dit heeft te maken met de ondersteuning van verschillende audio- en videoformaten door de Chromecast.

Oorzaak

Formaten

Als er video wordt gestreamd naar de Chromecast of tv wordt deze verwerkt door de Chromecast en niet door Stremio op je telefoon. Een film of serie bestaat uit twee delen, namelijk de video, oftewel de bewegende beelden en de audio, het geluid. Zowel de video als de audio worden apart gecomprimeerd, oftewel verkleind. Dit is nodig, anders zou het streamen van een film of serie veel te veel data kosten. Het comprimeren wordt gedaan door een programmatje, ook wel codec genoemd. Zo zijn er verschillende codecs om video te comprimeren, een voorbeeld hiervan is MPEG-4, datzelfde geldt ook voor het comprimeren van audio, een bekend voorbeeld hiervan is MP3. Maar dan ben je er nog niet, om de video en audio te verenigen heb je een zogenaamd video container formaat nodig waarin beide bestanden worden samengevoegd tot één geheel, de uiteindelijke video. Een voorbeeld van zo'n formaat is AVI, hierin zijn zowel de MPEG-4 video als MP3 audio verenigd.

Brede ondersteuning door Stremio

Aangezien Stremio niet alleen met veel meer videocontainer formaten overweg kan, ondersteunt het ook veel meer onderliggende video- en audioformaten dan de Chromecast. Zo kan het voorkomen dat de film of serie helemaal niet wordt afgespeeld, wat dus betekent dat het videocontainer formaat niet wordt ondersteund. Wordt alleen de video of audio weergegeven, dan wordt dat videocontainer formaat wel ondersteund, maar het onderliggende video- of audioformaat niet. Hiervoor is een simpele oplossing: Installeer Stremio op een apparaat met Android TV, zoals een stick, media player of tv. Op deze manier wordt de film of serie ook via Stremio verwerkt en zullen bovenstaande problemen tot het verleden behoren.

Oplossing

Reguliere apps

Ondanks dat Android TV een apart besturingssysteem is, kan het wel gewoon overweg met reguliere Android apps, dus met apps uit de Play Store op je telefoon. Helaas kun je deze reguliere apps niet zomaar installeren vanuit de Android TV app store, deze ondersteunt namelijk alleen apps die speciaal voor tv's ontwikkeld zijn. 

Omweg

Via een omweg kun je toch Android apps uit Google Play installeren. Daarvoor heb je het zogenaamde apk-bestand van de app in kwestie nodig, in dit geval Stremio, deze download je gewoon van de website van Stremio (ook wel sideloaden genoemd). Na het downloaden van het Stremio-apk-bestand moet deze op je apparaat met Android TV worden gezet. Hiervoor gebruik ik de app Solid Explorer, een bestandsverkenner, die zowel op de telefoon als het apparaat met Android TV wordt geïnstalleerd. In Solid Explorer maak je een verbinding met Google Drive, zowel op de telefoon als op het apparaat met Android TV. Vervolgens kopieer je het gedownloade apk-bestand vanaf je telefoon op Google Drive, waarna je dit apk-bestand vanuit Solid Explorer op je apparaat met Android TV installeert. Solid Explorer kun je namelijk zowel uit de reguliere als uit de Android TV Play store downloaden.

Geen Android TV?

Geen nood, want hier zijn goedkope oplossingen voor in de vorm van een stick of een box die je direct of met een hdmi-kabel kunt aansluiten. Een paar goedkope apparaten met Android TV van Xiaomi heb ik hieronder geplaatst. Als eerste de Xiaomi Mi TV Stick - 1080P Heb je een 4K-tv, zoals wij, dan wordt deze opgeschaald naar 4K. Als tweede de Xiaomi Mi TV Box S - 4K.

Xiaomi Mi TV Stick - 1080P

Xiaomi Mi TV Stick - 1080P

Eigenschap Waarde
Resoluitie 1080P
Werkgeheugen 1GB
Opslag 8 GB
Ondersteuning Chromecast Ja
Ondersteuning Google Assistent Ja
Android TV Ja, versie 9.0
Overige kenmerken Tweakers (Kenmerken)
Prijs Tweakers (Prijsvergelijking)

Xiaomi Mi TV Box S - 4K

Xiaomi Mi TV Box S - 4K

Kenmerken Waarde
Resoluitie 4K
Werkgeheugen 2 GB
Opslag 8 GB
Ondersteuning Chromecast Ja
Ondersteuning Google Assistent Ja
Android TV Ja, versie 8.1 (Firmware Update naar 9.0)
Overige kenmerken Tweakers (Kenmerken)
Prijs Tweakers (Prijsvergelijking)

Download Stremio:

Android

1

Maak een verbinding met Google Drive in Solid Explorer op je telefoon

Om Stremio op je apparaat met Android TV te kunnen installeren moet deze eerst daar naar toe worden gekopieerd vanaf je telefoon. Hiervoor gebruik je een omweg, namelijk via Google Drive. Na het downloaden van de Stremio app op je telefoon, kopieer je deze naar Google Drive om deze daarna op je apparaat met Android TV weer te openen vanuit Google Drive.

 

1

Om te beginnen download je de app Solid Explorer uit de Google Play Store op je telefoon.

2

Na de app te hebben geopend maak je een verbinding met Google Drive op je telefoon, dit staat verderop uitgelegd hoe je dit doet op je apparaat met Android TV, deze stappen zijn echter hetzelfde als voor Solid Explorer op je Android telefoon.

2

Downloaden van de Stremio-app

Vanuit de Play Store downloaden kan niet, want dan wordt de app immers gelijk geïnstalleerd op je telefoon. Dus download je het zogenaamde apk-bestand (te vergelijken met een exe-bestand van Windows) van Stremio van hun website op de telefoon. Vervolgens kopieer je dit bestand naar Google Drive zodat je het even later op je apparaat met Android TV kunt installeren.

1

Download Stremio vanaf hun website. Ik kies hier de Stremio 1.4.5 ARM 64 APK, je zou ook de Stremio 1.4.5 ARM APK kunnen kiezen als je niet zeker weet of het apparaat 64 bits ondersteund. 

2

Klik op de knop OK ondanks de melding dat het bestand schade kan toebrengen aan je apparaat. Deze melding krijg je op elk Android apparaat zodra je buiten de Google Play store om APK-bestanden, oftewel Android apps wilt downloaden. Hiermee word je gewaarschuwd voor eventuele malware (kwaadaardige apps), maar zolang je deze of andere apps van de originele website downloadt is er weinig aan de hand.

3

Klik op het X-symbool, je wilt immers het APK-bestand niet op je telefoon installeren.

4

De gedownloade Stremio-app bevindt zich in de map DOWNLOAD. Met Solid Explorer navigeer je hiernaartoe.

5

Houdt de bestandsnaam ingedrukt totdat het menu met Kopiëren verschijnt. Er verschijnt dan een balk met knoppen, zie volgende afbeelding.

6

Tik op de knop met de twee documenten, oftewel Kopiëren

7

Tik op het menu-icoontje met de drie streepjes, links bovenin het scherm (hier niet zichtbaar). Tik op de menu-optie Google Drive om Google Drive te openen.

8

Is Google Drive geopend dan zie je dat bovenin, in dit voorbeeld genaamd Mijn Schijf met daarin de map Android.

9

Tik op de knop Plakken om het apk-bestand naar Google Drive te kopiëren.

10

Het apk-bestand wordt gekopieerd. 

11

Nu Stremio op je Google Drive staat, kun je deze benaderen op je Android TV apparaat.

3

Maak een verbinding met Google Drive in Solid Explorer op je apparaat met Android TV

Ook op je apparaat met Android TV moet je Solid Explorer installeren, deze download je dan uit de Android TV store op je apparaat. Na installatie maak je een verbinding met Google Drive om zo het Stremio apk-bestand te kunnen installeren.

1

Klik op de + om het menu te openen.

2

Selecteer de optie Nieuwe cloud-verbinding.

3

Selecteer de optie Google Drive.

4

Klik op de knop Volgende.

5

Voer een naam voor de verbinding in, in dit geval heb ik gekozen voor Google Drive.

6

Klik op de knop Volgende.

7

Klik op de knop Inloggen bij Google Drive.

8

Klik op de knop Volgende.

9

Klik op de knop Volgende.

10

Klik op de blauwe knop Verbinden om de verbinding te testen.

11

Klik op de groene knop met om het venster te sluiten. De verbinding met Google Drive is nu gereed.

4

Installeer het gedownloade Stremio apk-bestand op je apparaat met Android TV

Nu de verbinding met Google Drive is gemaakt open je deze in Solid Explorer op je apparaat met Android TV om het Stremio apk-bestand te installeren.

1

Tik op Stremio 1.3.4.apk (het versienummer van het apk-bestand kan uiteraard afwijken indien je een nieuwere versie downloadt) om de installatie te starten.

2

Klik op de optie Pakket-installatie om de installatie van Stremio te starten.

3

Tik op de knop Installeren.

Solid Explorer, installeren Stremio app.

4

Tik op de knop Openen om Stremio te openen.

5

Installeer eerst de Add-ons om gratis films en series te kunnen kijken

Het standaard aanbod van Stremio omvat films en series van de standaard streamingdiensten, zoals Netflix, Amazon Video en Google Play Movies. Wil je een film van een van deze diensten bekijken, dan heb je dus een abonnement nodig met bijhorende app. Allemaal leuk en aardig, maar daarvoor ben je hier natuurlijk niet beland. Wat Stremio echt uniek maakt zijn de add-ons, dit zijn kleine hulpprogramma's die het aanbod vergroten met de nieuwste series en films. Hoe meer add-ons je installeert, hoe ruimer het aanbod zal zijn.

1

Klik op Allow om bij te dragen aan de stabiliteit van Stremio of Not now om dat niet te doen.

2

Het inlogscherm biedt verschillende smaken als het om inloggen gaat.

  • De eerste optie om met Facebook in te loggen is natuurlijk lekker makkelijk, maar zeker niet het veiligst.
  • De optie Sign up biedt je de mogelijkheid om direct een account aan te maken bij Stremio.
  • Klik je op optie Log In dan krijg je de mogelijkheid om in te loggen met je Stremio-account, indien je die al hebt, maar als Gast inloggen behoort ook tot de mogelijkheden.

3

Klik op het menu-pictogram met de drie horizontale streepjes.

4

Klik op de menu-optie Addons om de plug-ins te installeren waarmee de films en series kunnen worden afgespeeld.

5

Klik op de groene knop Install onder de addon die je wilt installeren,. Hoe meer add-ons er zijn geïnstalleerd, hoe ruimer het aanbod zal zijn.

6

Klik op de knop Install om de add-on te installeren, dit is overigens een kwestie van luttele seconden. 

Deel deze pagina:

Volg ons op: