Opgeladen op reis

Opgeladen onderweg.

Alles met een batterij

Ga je op vakantie? Dan neem je mee ... Juist ja, je telefoon, tablet en bluetooth speaker, eigenlijk alles met een batterij. Het grote nadeel aan batterijen is dat ze uiteindelijk leeg raken, de een sneller dan de ander. Daarom is het zaak dat je goed bent voorbereid. Na het lezen van dit artikel ben je dat ook! Niet alleen goed voorbereid, maar ook nog eens goedkoop voorbereid. Want bij Action hebben ze bijna alles op het gebied van opladers, usb-kabels en powerbanks.

Steeds groter

De laatste jaren worden de batterijen van smartphones steeds groter, dat is natuurlijk mooi meegenomen. De keerzijde is wel dat het opladen ook langer duurt. Gelukkig bieden steeds meer telefoons een snellaadfunctie aan. Deze zijn er in verschillende soorten en maten, maar de meest gebruikte zijn toch wel Quickcharge van Qualcomm en PowerDelivery. Dit zijn universele protocollen, in tegenstelling tot Samsung Adaptive Fast Charge en OnePlus Warp Charge die merk-afhankelijk zijn. Nu speelt Samsung eigenlijk een beetje vals, want de snellaadtechnieken Adaptive Fast Charging en Super Fast Charging zijn gebaseerd op enerzijds Quickcharge en anderzijds op Power Delivery, waardoor je ook laders van een ander merk met deze technologie kunt gebruiken.

Snellaadprotocol

Welk snellaadprotocol je telefoon ondersteunt, vind je terug op de bijgeleverde lader. Op de lader staat het logo van het laadprotocol vermeld. In onderstaande afbeelding is dat Quick Charge van Qualcomm versie 3. Ook lees je hier de laadsnelheid af. Op onderstaande afbeelding van de snellader van mijn telefoon staan maar liefst vijf verschillende laadsnelheden vermeld die worden ondersteund. Door simpelweg het aantal Volt te vermenigvuldigen met het aantal Ampère krijg je het totale vermogen in Watt.  Kijk hiervoor naast de vermelding Output:

 

Voorbeeld:

Formule:

Volt x Ampère = Watt

Specificatie:

5.0V - 3.0A - 15.0W

Berekening

5 Volt x 3 Ampère = 15 Watt

Controleren

Controleer ook of je telefoon überhaupt snelladen ondersteunt. Is dit het geval, kijk dan ook of dit wordt ondersteund door de powerbank. Dat is wel zo handig, maar niet noodzakelijk. De telefoon schakelt automatisch over op normaal laden indien snelladen niet wordt ondersteund door de powerbank. Zorg er in ieder geval wel voor dat de powerbank minimaal 2.4 A ondersteunt, anders laadt je telefoon wel erg langzaam op.

Juiste lader en kabel

Is je lader defect dan vind je het snellaadprotocol met de bijbehorende versie op je lader, in mijn geval Quick Charge 3. Ook zou je dit op de verpakking of in de handleiding van je telefoon kunnen achterhalen. Googelen is natuurlijk ook een optie. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de usb-kabel, de kabel hoeft niet het juiste protocol te ondersteunen, maar wel het maximale wattage. Let ook op het maximale laadvermogen in Watt, dit is belangrijk indien je meerdere apparaten tegelijk oplaadt. Het is dan goed mogelijk dat de capaciteit wordt verdeeld onder de apparaten en de laadsnelheid per apparaat afneemt. 

Specificaties lader telefoon Output

poort Volt Ampere Watt
USBA 5V 3A 15W
9V 3A 27W
12V 2.25A 27W
20V 1.35A 27W
11V 3A 33W

De orginele lader van mijn POCO-telefoon

Op de lader staat onder output vermeld wat de verschillende laadsnelheden zijn, ook is het logo van Quick Charge 3 aanwezig

Twee standaarden

Alle versies van Quick Charge zijn backwards compatible, dat wil zeggen dat de nieuwste versie alle onderliggende oudere versies ondersteunt. Vanaf versie 4 is Quick Charge ook compatibel met USB Power Delivery. Andersom is dit helaas niet het geval. USB Power Delivery wordt waarschijnlijk wel de toekomstige standaard doordat deze door Google en Apple worden ondersteund. Onderstaand staan twee tabellen met alle eigenschappen van Quick Charge en Power Delivery.

Eigenschappen Quick Charge

Versie USB Power Delivery Compatible Spanning Stroomsterkte Maximaal vermogen
Qualcomm Quick Charge 1.0 6.3 V 2 A 10 W
Qualcomm Quick Charge 2.0 5V / 9 V / 12 V / 20 V 3 A 36 W
Qualcomm Quick Charge 3.0 3.6 V - 22 V 2.6 A of 4.6 A 36 W
Qualcomm Quick Charge 4.0 Ja 3.6 V - 20 V 2.6 A of 4.6 A Quick Charge100 W
USB Power Delivery 5 V / 9 V 3A 27 W
Qualcomm Quick Charge 4.0+ Ja 3.6 V - 20 V 2.6 A of 4.6 A 100 W
USB Power Delivery 5 V / 9 V 3 A 27 W

Eigenschappen Power Delivery

Versie Spanning Stroomsterkte Maximaal vermogen
USB Power Delivery 1.0 5 V 2 A 10 W
12 V 1.5 A 18 W
12 V 3 A 36 W
20 V 3 A 60 W
20 V 5 A 100 W *
USB Power Delivery 2.0/3.0 5 V 0.1 - 3.0 A 10 W
9 V 1.67 - 3.0 A 15 - 27 W
15 V 1.8 - 3.0 A 27 - 45 W
20 V 2.25 - 3.0 A 45 - 100 W
20 V 3.0 - 5.0 A 45 - 100 W

Powerbanks

Powerbanks zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zo zijn er powerbanks van 2000 mAh tot wel 20.000 mAh. De mAh staat voor milliampère-uur en is een eenheid om de hoeveelheid energie in o.a. een powerbank aan te geven. Hoe meer energie een powerbank bevat, hoe groter en zwaarder deze is.

Veel minder capaciteit dan je zou verwachten

Maar wist je dat de opgegeven capaciteit op een powerbank niet overeenkomt met de praktijk? Ook al zit er in een powerbank van bijvoorbeeld 10.000 mAh daadwerkelijk 10.000 mAh, dan betekent dit niet dat je een smartphone met een batterij van 5.000 mAh twee keer kunt opladen, zoals je zou verwachten.

35% capaciteitsverlies

Je moet namelijk rekening houden met een verlies van ongeveer 35% van de capaciteit van de powerbank. Dus een powerbank van 10.000 mAh houdt ongeveer nog zo'n 10.000 mAh x 65% = 6500 mAh over van de opgegeven capaciteit. Dit geldt overigens voor elke powerbank, ongeacht merk en type.

Hoe kan dat nou?

Hoe zit dit nou? Tijdens het laden van de telefoon of tablet moet het voltage van de powerbank van 3.7 volt worden omgezet naar 5 Volt, het voltage van de USB-poort. Hiervoor wordt de spanning opgevoerd van 3.7 V naar 5 V wat resulteert in een verlies van ongeveer 25% aan energie. Daarnaast vergt de daadwerkelijke omzetting ook wat energie en gaat er ook nog eens energie verloren als hitte, wat nog eens ongeveer 5% extra verlies betekent. Er gaat dus totaal zo'n 1/3 van de capaciteit verloren. Dus als je denkt dat je met een powerbank van 5.000 mAh een telefoon met een batterij van 5.000 mAh kan opladen, kom je bedrogen uit.

Controleer de capaciteit van je batterij

Kijk voordat je een powerbank koopt dus altijd eerst naar het vermogen van het apparaat wat het meest verbruikt en haal 1/3 van het vermogen van de powerbank af om te kijken of het apparaat in kwestie in ieder geval een keer volledig opgeladen kan worden. Het is natuurlijk wel zo handig als de powerbank geschikt is voor al je oplaadbare apparaten.

Levensduur batterij verlengen

Een simpele manier om je batterij van je telefoon, tablet of laptop langer mee te laten gaan is om deze niet tot de volle 100% op te laden, maar tot 80%, boven deze grens van 80% slijt de batterij namelijk sneller. Hou je je aan deze regel dan zou de batterij ongeveer twee keer zo lang mee moeten gaan. Je kunt hiervoor de gratis app AccuBattery gebruiken voor zowel Android als IOS.  Deze geeft een melding op het moment dat de lading 80% is, het laden stopt echter niet totdat je de lader zelf ontkoppelt. Dat komt doordat dit door de meeste telefoons hardwarematig nog niet wordt ondersteund. Laad dus bij voorkeur je telefoon overdag op zodat je de telefoon op tijd van de lading kunt halen. Tijdens het laden is het aan te raden om de telefoon uit het hoesje te halen waardoor deze zijn warmte goed kwijt kan. Ik zelf heb een flipcase en open het hoesje alvorens te laden.

Magnetische laadkabel

De usb-poort van een telefoon is een zwakke schakel doordat deze steeds weer wordt belast door er een connector in te drukken en weer uit te trekken. Een remedie hiervoor is een magnetische usb-kabel die je verbindt met een magnetische connector die je in de usb-poort drukt en vervolgens daarin laat zitten. Niet alleen wordt zo de usb-poort gespaard, maar is het ook handig tijdens bijvoorbeeld het navigeren in de auto. Dreigt de telefoon uit te vallen, dan klik je zo de laadkabel eraan zonder dat je eerst de auto aan de kant hoeft te zetten.

Puntje van aandacht

Koop je een laadkabel, dan is een puntje van aandacht dat deze niet alleen voor opladen geschikt is, maar ook voor het overdragen van data, zoals je foto's en muziek. Dat is wel zo handig! Kijk voordat je een laadkabel koopt, of dit nou een reguliere of magnetische usb-kabel betreft, en naar het aantal ampère dat benodigd is. Dit staat helaas niet bij alle kabels vermeld, maar hieronder heb ik al twee kabels uitgelicht. Deze zijn voor zowel Quick Charge als Power Delivery of elk ander snellaadprotocol geschikt tot 3A en 5A. De kabel hoeft namelijk niet het specifieke protocol te ondersteunen, zolang deze maar het maximale aantal ampère aankan. 

Magnetische snellaad- datakabel tot 3A

Magnetische kabel voor elke laadstandaard en compatible met verschillende connectoren, zoals micro-usb, usb-c en lightning met een maximale stroomsterkte van 3 Ampère. Een leuke bonus is dat deze kabel kan scharnieren zodat je bijvoorbeeld je telefoon makkelijk kunt blijven gebruiken tijdens het laden zonder dat deze los raakt.

Magnetische kabel voor snelladen tot 3A, zoals Quick Charge en Power Delivery met schanier

Magnetische snellaad- datakabel tot 5A

Magnetische kabel voor elke laadstandaard, inclusief de nieuwste standaarden met het hoogste laadvermogen, zoals Quick Charge 4 en Power Delivery 2 en 3.

Magnetisch kabel voor snelladen tot 5A, zoals Quick Charge en Power Delivery

Action

Zoals je zelf misschien al weet heeft Action ook aardig wat op het gebied van elektronica, met name accessoires voor de telefoon en tablet, zoals autoladers, powerbanks en kabels. Maar hoe voorkom je nou een miskoop? Het lastige is dat niet alle benodigde specificaties online of op de productverpakking staan. Meestal staan de benodigde gegevens wel in de handleiding, maar die is vaak niet online te vinden, vaak zit deze wel in de verpakking bijgesloten. Daarom heb ik van een aantal accessoires de handleidingen en specificaties hier gepubliceerd.

Re-load USB dual auto-snellader €3,99

Met deze autolader laad je je telefoon of tablet in de auto met lightning speed op doordat deze niet alleen Quick Charge 3.0 (18 Watt) ondersteunt maar ook Power Delivery (20 Watt). En om de prijs hoef je het niet te laten, voor €3,99 ben jij de nieuwe eigenaar.

Poort Snellaadprotocol Volt Ampere Watt
USBA Quick Charge 3.0 5V 3A 15W
9V 2A 18W
12V 1.5A 18W
USBC Power Delivery 5V 2.4A 12W
9V 2.22A 20W
12V 1.67A 20W
Maximum Total Output 20W

Handleiding Re-load Dual USB Car Charger

Powerbanks

Grixx powerbank 20.000 mAh - €19,95

Met deze Grixx-powerbank met een capaciteit van maar liefst 20.000 mAh kun je je batterij meerdere malen opladen, zelfs als je rekening houdt met een capaciteitsverlies van een 1/3, zoals hierboven uitgelegd. Ook ondersteunt deze powerbank naast Quick Charge ook Power Delivery, beiden tot een maximaal vermogen van 18 Watt. Deze batterij is tegenwoordig ook verkrijgbaar in twee andere capaciteiten.

Grixx powerbank 15.000 mAh - €16,95

In een capaciteit van 15.000 mAh, ook met Quick Charge en Power Delivery maar zonder display.

Grixx powerbank 10.000 mAh - €13,95

In een capaciteit van 10.000 mAh, ook met Quick Charge en Power Delivery maar zonder display.

Specificaties Grixx powerbank 20.000 mAh

Poort Snellaadprotocol Volt Ampere Watt
USBC Power Delivery 5V 3.1A 15.5W
9V 2A 18W
12V 1.5A 18W
USBA - 1 Quick Charge 5V 3.1A 15.5W
9V 2A 18W
12V 1.5A 18W
USBA - 2 Quick Charge 5V 3.1A 15.5W
9V 2A 18W
12V 1.5A 18W
Maximum Total output 18W

De Grixx powerbank in actie

Op de Grixx-powerbank staan o.a. de ondersteunde laadsnelheden vermeld onder Output, maar ook de capaciteit van de batterij

De aansluitingen van de Grixx-powerbank, zoals je ziet ondersteunt deze USB A & USB B snelladen via QuickCharge, USB C daarentegen ondersteunt Power Delivery

Deel deze pagina:

Volg ons op: