Goedkoop parkeren in Amsterdam

Wie net als ik niet uit de randstad komt, kan het nogal een intimiderend idee vinden om in een grote stad als Amsterdam te moeten parkeren. Ten eerste is daar de wetenschap dat parkeren een klein fortuin kost en ten tweede is er de onzekerheid van het onbekende. Waar moet je parkeren, hoe werkt dat dan en hoe lang mag ik ergens staan?

Gelukkig is er een oplossing bedacht door de Gemeente Amsterdam. In P+R parkeergarages parkeer je voor €1,- per 24 uur, mits je er een OV kaart van het GVB bij koopt.

Je kunt dus met z'n tweeën voor €5.50 + €1,- een hele dag parkeren én met het OV naar de binnenstad.

Ik kan me voorstellen dat ik je interesse gewekt heb, maar dat het nog niet duidelijk is hoe het precies werkt. 

Ik neem P+R ArenA als voorbeeld.

Gelukkig heeft de Gemeente Amsterdam een stappenplan gemaakt. 

Ik kan eraan toevoegen dat:

  • stap 1 makkelijker is dan het lijkt. De speciale P+R inrit wordt goed aangegeven als je aan komt rijden. 
  • de blauwe automaten op level 1 staan, dus als je bij het informatieloket staat, moet je 1 trap naar beneden.

 

Overal in de parkeergarage zijn schone, gratis toegankelijke toiletten. Een zeldzaamheid in Amsterdam. Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee.

Als je je OV kaarten hebt aangeschaft, kun je vrij eenvoudig de aanwijzingen richting station Bijlmer-Arena volgen. Als je in de binnenstad wilt winkelen, raad ik je aan metrolijn 54 richting Amsterdam CS te nemen. 

Als je aan het eind van de dag weer terug wilt naar de parkeerplaats, neem je metrolijn 54 richting Gein. Vergeet niet uit te checken! (Lijkt me moeilijk om te vergeten, aangezien je anders niet door de poortjes kunt. Maar toch.)

Binnen een uur na het uitchecken moet je je parkeergeld betalen. Dit doe je bij deze automaten. Zodra je je parkeerkaart hebt ingevoerd, krijg je het bedrag te zien dat je had moeten betalen als je het OV niet had gebruikt. (zie rechts) Vervolgens scan je je OV kaart, en wordt het te betalen bedrag aanzienlijk lager: €1,-

Helaas is de foto wat onscherp, ik stond natuurlijk iets te bewegelijk te juichen vanwege de lage kosten.

In dit filmpje van de Gemeente Amsterdam zie je nog heel duidelijk hoe goedkoop parkeren in Amsterdam werkt: