Goedkoper autorijden met apps

Voordellig autorijden met apps.

Autorijden is tegenwoordig een kostbare bezigheid, denk aan brandstof, afschrijving en reparaties. Om de pijn enigszins te verzachten bespreek ik in dit artikel apps waarmee je voordeliger kunt rijden. Denk aan een app waarmee je ziet waar je het goedkoopst in de buurt kan tanken, waar de goedkoopste laadpalen staan of waar je het voordeligst kunt parkeren. Maar wist je dat je ook een app hebt waarmee je je smartphone omtovert in een heuse dashcam?

Brandstof

De grootste kostenpost voor een auto is uiteraard de brandstof. Daar kan natuurlijk op bespaard worden. En het is nog simpel ook: Door te kijken welke pomp deze het goedkoopst aanbiedt. Alle aanbiedingen doorspitten is natuurlijk veel werk, waar niemand op zit te wachten. Door gebruik te maken van apps, die elke dag controleren waar jouw brandstof het goedkoopst is, kun je flink besparen op brandstofkosten. Twee handige apps hiervoor zijn: DirectLease en de ANWB Onderweg app. Voor beide apps geldt: "Je geeft als eerste je brandstof voorkeur op, waarna aan de hand van je huidige locatie de voordeligste prijzen worden getoond.".

Tankpistool.

Direct Lease

De app Direct Lease komt goed uit de bus met 4,2 van de 5 sterren. Je kunt kiezen voor een lijst- of kaartweergave of zoeken op adres. In de kaartweergave zie je pointers in verschillende kleuren, namelijk groen, geel, oranje en rood, oftewel de brandstofprijzen van laag naar hoog. Tik je op een pointer (tankstation) in de kaartweergave, dan verschijnt er een tekstballon met daarin de naam en de prijs. Na het tikken op deze ballon krijg je het adres, de openingstijden en de afstand tot de pomp. Tik je hierop, dan verschijnt de route naar het tankstation in de door jou geïnstalleerde navigatie app.

 • Actueel
 • Lijst- en kaartweergave
 • Op adres zoeken
 • Kleur pointers op kaart geven indicatie van de prijs
 • Navigatie opstarten vanuit app

Android IOS

DirectLease kaart

DirectLease lijst

ANWB Onderweg

Bij de ANWB Onderweg app is het ook mogelijk om naast de huidige locatie ook een adres of postcode op te geven. Handig, bijvoorbeeld voor als je de vakantie aan het plannen bent. Door uit te zoomen op de kaart worden er meer tankstations weergegeven Je kunt deze trouwens ook in een lijst bekijken, gesorteerd op afstand. Net zoals bij de Direct Lease app zijn de tankstations ingedeeld in verschillende kleuren, waarbij wit staat voor extra korting voor ANWB-leden.Tik je op een tankstation, dan krijg je hier meer informatie over te zien, zoals de openingstijden, voorzieningen en het adres van de pomp. Vanuit de ANWB Onderweg app kun je ook direct naar het tankstation navigeren door middel van Google Maps. Handig!

 • Actueel
 • Lijst- en kaartweergave
 • Op adres zoeken
 • Kleur pointers op kaart geven indicatie van de prijs
 • Navigatie opstarten vanuit app
 • Extra korting indien je ANWB-lid bent

Android IOS

ANWB Onderweg kaart

Elektrisch

Tegenwoordig wint elektrisch rijden steeds meer aan populariteit, waardoor ook hiervoor tal van apps te downloaden zijn. Hieronder bespreek ik er twee, waarmee je uiteraard kunt besparen. PlugShare blinkt uit in het vinden van zoveel mogelijk oplaadpunten wereldwijd, terwijl Shell Recharge juist goed is in het vinden van het goedkoopste oplaadpunt en betaalgemak binnen Europa.

Electrische auto aan laadpaal.

PlugShare

Met de app PlugShare heb je de beschikking over meer dan 300.000 laadpalen wereldwijd. De app is net zoals Waze, gemaakt voor en door gebruikers. Heb je een laadpaal gespot? Dan kun je deze in de app toevoegen. Voor elk type elektrische auto is er wel een laadpaal te vinden, in de app staan namelijk de verschillende typen aansluitingen vermeld. Doordat deze app volledig onafhankelijk is, worden ook gratis laadpunten getoond. Een leuke bijkomstigheid is dat je via je navigatie app naar de locatie van de laadpaal wordt geleid. Nadeel is dat je met deze app vooralsnog niet in Europa kunt betalen en vaak wordt de prijs per kWh niet vermeld.

  • Wereldwijd 300.000 laadpunten
  • Voor en door gebruikers
  • Tonen van gratis laadpalen
  • Vanuit app navigeren naar laadpaal

  PlugShare kaart

  PlugShare  menu

  • Buiten VS niet betalen via app

  Android IOS

  Shell Recharge (Newmotion)

  Shell Recharge, voorheen bekend als Newmotion, is niet alleen als app beschikbaar, maar daarnaast ook als pas en sleutelhanger. Het is dan ook een platform waarmee je niet alleen laadpunten kunt vinden, maar ook kunt betalen, het verenigt namelijk verschillende laadpunt aanbieders in één. Je hebt hierdoor dus niet van elke aanbieder een apart pasje nodig. De dekking van deze app is uitstekend, niet alleen in Nederland worden alle laadpunten ondersteund, maar ook in de rest van Europa is de ondersteuning goed. Ideaal dus voor op vakantie. Per laadsessie betaal je €0,35 aan Shell Recharge met daarnaast de kosten per kWh van het laadpunt. De prijzen per kWh zijn voor elk laadpunt beschikbaar, zodat je op voorhand de goedkoopste kunt kiezen. Handig is dat je het laadproces in de app in realtime kunt volgen. Navigeren naar de dichtstbijzijnde laadpaal behoort tot de mogelijkheden.

  • Per laadsessie €0,35
  • Pas, sleutelhanger
  • Laadproces realtime
  • Europa, goede dekking
  • Nederland, goede dekking
  • Vanuit app navigeren naar laadpaal

  Android IOS

  Shell Recharge kaart

  ShellRecharge lijst

  Parkeren

  Je kunt betaald parkeren door bij een kaartautomaat een kaartje te betalen, maar dan sta je vaak te wachten in de rij en moet je gokken hoe laat je weer terug bent. Teveel betaald parkeergeld ben je natuurlijk wel kwijt! De oplossing voor dit probleem? De parkeer app! Met zo’n app hoef je namelijk niet de auto te verlaten en kun je per minuut betalen, zodat je niet in de rij hoeft te staan en teveel betaalt.  Je betaalt dus per keer een klein bedrag voor het gebruik van de app, en je bespaart enorm op parkeerkosten.

   

  Hoe het werkt?

  Parkeer apps ondersteunen tegenwoordig veel parkeergelegenheden in verschillende landen en plaatsen. Deze worden weergegeven op de kaart in de app. Zoek op voorhand dus uit of er een parkeerplaats aanwezig is, die door de app wordt ondersteund. Eenmaal aangekomen ziet de app via GPS op welke parkeerplaats je je bevindt en welk zonenummer daarbij hoort. Elke parkeerplaats heeft namelijk een uniek zonenummer. Voordat je het zonenummer accepteert, controleer aan de hand van het zonenummer op de parkeerautomaat of dit het juiste is. Je kunt dit trouwens ook via Google Maps controleren indien je langs de weg geparkeerd staat, namelijk door streetview te gebruiken en naar de parkeerautomaat te navigeren. Eventueel is ook de parkeertijd van te voren in te stellen, die via de app achteraf uiteraard is aan te passen. Kun je je niet aan- of afmelden in de app, dan kun je meestal bellen of sms'en naar een speciaal telefoonnummer.

  Slagboom parkeerplaats.

  ParkMobile

  Dekking

  ParkMobile is voornamelijk gericht op Nederlandse en Belgische parkeergelegenheden.  In Nederland biedt ParkMobile ondersteuning voor 185 parkeerplaatsen tegen €0,27 per parkeersessie of een maandelijks abonnement voor €2,50. ParkMobile behoort hierbij tot de goedkopere parkeer apps van Nederland.

  Meldingen

  Net zoals bij EasyPark kun je meldingen ontvangen in de vorm van SMS, pushbericht of e-mail. Hierin staat bijvoorbeeld dat je parkeertijd bijna verstreken is. Deze meldingen zijn gratis, behalve SMS,  je betaalt €0,25 per bericht.

  Een extra nummerbord registreren kost €1, en 2 stickers €2,50, hiermee kan je aantonen dat je via ParkMobile parkeert (niet verplicht).

  Het is ook mogelijk een token van €5 aan te schaffen. Hiermee kan je bij alle parkeergarages terecht, terwijl je met de app alleen kunt parkeren in de parkeergarages van ParkBee.

  Member-get-member

  Het verdienen van gratis parkeertegoed kan door middel van de Member-get-member actie. Hierbij deel je een persoonlijke link via e-mail, Facebook, Twitter of je eigen website. Voor het aanmaken van zo'n link moet je inloggen op de website van ParkMobile. Hiervoor is uiteraard een wachtwoord benodigd, die je niet hebt ontvangen als je je hebt geregistreerd via de app. Je kunt via de link Wachtwoord vergeten? een wachtwoord instellen.

  Je ontvangt €5 voor iedere aangebrachte vriend of vriendin als zij eerst voor €7,50 hebben geparkeerd. 

  ParkMobile kaart

  ParkMobile parkeerinformatie

  Hoe verloopt een parkeersessie nou van begin tot eind?

  1

  Eenmaal gearriveerd op de parkeerplaats lokaliseert de app aan de hand van het GPS -signaal op welke parkeerplaats en in welke zone je auto zich bevindt. 

   

  Je hoeft dus alleen maar op de groene knop Parkeer hier te tikken.

  2

  Het zonenummer die in de app wordt getoond vindt je terug op de parkeerautomaat. Heb je twijfels of het zonenummer klopt, dan kan je dat dus terug vinden op de parkeerautomaat.

  3

  Zoals je ziet is de parkeeracite gestart, de teller begint te lopen.

  4

  Na een middag shoppen in Assen tik ik op de knop Stop.

  4

  Tik op Stop Parkeeractie om de digitale parkeermeter te stoppen.

  6

  Als laatste krijg je de samenvatting van je parkeersessie voorgeschoteld. De parkeersessie kun je naderhand terug vinden onder de knop Activiteit onderaan het scherm.

  • Parkeersessie €0,27
  • Abonnement €2,50 per maand
  • Kiezen tussen betalen per parkeersessie of abonnement
  • Abonnement is voordeliger bij meer dan 10 keer per maand parkeren
  • automatische incasso of creditcard
  • Stickers €2,50
  • Token €5

  Android IOS

  EasyPark

  Europa

  Met EasyPark kun je in een groot deel van Europa parkeren, namelijk in 15 verschillende landen, waaronder Nederland, België en Duitsland.  De dekking in Nederland is goed vertegenwoordigd met ruim honderd woonplaatsen. Voor een overzicht van beschikbare parkeerlocaties klik je hieronder links bovenin op het icoontje op de balk van de kaart. 

  Meldingen

  Met deze app stel je van te voren de tijd in die je denkt nodig te hebben, je kunt later de tijd nog naar beneden of boven bijstellen of gewoon stoppen. Ben je bang dat je de parkeertijd vergeet? Geen nood! Je kunt namelijk een pushnotificatie instellen, die je, voordat de parkeertijd verstrijkt, op de hoogte stelt hiervan. Bij het stoppen van de parkeersessie is het zelfs mogelijk om een pushbericht te ontvangen met de factuur.

  Promocode

  Een leuk extraatje in de app is het inwisselen van een promo code, die je ontvangt via de mail of kunt vinden met Google. Het uitnodigen van vrienden wordt ook beloond met €2 voor jou en €3 voor je vriend of vriendin. Hier is wel een voorwaarde aan verbonden, diegene die de uitnodiging ontvangt moet eerst een account aanmaken en voor minimaal €1 parkeren.

  • Europa, goede dekking
  • Parkeersessie €0,25
  • Abonnement €1,99 per maand
  • Gratis sticker via e-mail (zelf uitprinten)
  • Kiezen tussen betalen per parkeersessie of abonnement
  • Abonnement is voordeliger bij meer dan 8 keer per maand parkeren
  • Betalen met PayPal
  • Promocode 
  • Nederland, redelijke dekking
  • Betalen met creditcard

  Android IOS

  EasyPark informatie parkeerplaats

  EasyPark menu

  P+R (Park & Ride)

  Oftewel Parkeren en Rijden. Als je een dagje uit gaat, bijvoorbeeld in de stad, en je moet daar parkeren dan is dat vaak een hele klus. Je moet een parkeerplaats zoeken in een wirwar van straten en vaak betaal je de hoofdprijs voor een parkeerplek. Dat kan anders, namelijk door te parkeren op een zogenaamde Park & Ride. Dit is een parkeerplaats, waar je niet alleen parkeert, maar ook vervoer krijgt naar bijvoorbeeld het centrum met het openbaar vervoer, zoals de bus, tram of metro. Het kaartje uit de parkeerautomaat is dan tevens je vervoersbewijs. Bijkomend voordeel is dat dit een fractie is van wat je betaalt voor een parkeerkaartje in het centrum.

  Een P+R vind je door dit als zoekopdracht op te geven in je navigatie. In je navigatie zoek je bijvoorbeeld op “p+r + plaatsnaam” onder Point Of Interest. Tip! Google Maps leent zich uitstekend voor het zoeken naar P+R parkeerplaatsen. Ook op de website van de ANWB kan je met behulp van een zoekmachine zoeken naar P+R parkeerplaatsen.

  Navigatie

  De meest recente auto's bevatten standaard navigatie. Handig!? Totdat je hoort hoe duur de update is. Daarnaast krijgt ingebouwde navigatie niet al te vaak updates. Het is veel handiger en goedkoper om navigatie op je telefoon of tablet te gebruiken. Niet alleen is navigatie op je mobiel gratis, zoals Google Maps of Here WeGo, maar ze krijgen vaak, naast kaartupdates ook updates qua functies, zoals weergave van de maximumsnelheid en meldingen van flitsers. Handig, zodat je over de meest actuele route beschikt en dus niet verkeerd rijdt. De meest actuele flitsers worden ook weergegeven, zodat er enkele weken later geen boete op de mat ligt.

  Overlay modus

  Heb je een navigatie app geïnstalleerd, maar ontbreken hierin bepaalde functies, zoals de maximumsnelheid, de melding van flitspalen, en de filemelding, dan is het mogelijk om hiernaast een app als FlitsMeister te laten draaien. Deze ondersteunt namelijk wel deze meldingen. FlitsMeister kan je in een zogenaamde overlay modus zetten, zodat je wel de huidige en maximumsnelheid ziet. In de overlay modus draait FlitsMeister gewoon door op de achtergrond. Uiteraard krijg je ook nog meldingen te zien, zoals flitsers, files etc.

  Kompas met kaart.

  Google Maps

  Online & Offline

  Er zijn een aantal navigatie apps die eruit springen met elk hun eigen voordelen, zoals de meest bekende, Google Maps, die de laatste jaren belangrijke updates heeft gehad. Zo is het mogelijk om naast online ook offline te navigeren. Voor vertrek download je de route, zodat Maps ook offline te gebruiken is. Ideaal in gebieden met een slechte internetverbinding. Selecteer het deel van de kaart waar je route zich bevindt en tik op Downloaden. Een gedownloade kaart blijft maximaal een jaar bewaard tenzij je deze update via het menu (drie stipjes naast de gedownloade kaart).

  Opties

  Doordat Maps eigenlijk bedoeld is om online te navigeren, beschikt de app altijd over de nieuwste kaartupdates en kun je verschillende typen kaarten tonen. Zo is er bijvoorbeeld de Satelliet, Terrein, OV, Verkeer, Fietsen, 3D en StreetView weergave. Na het invoeren van de route zie je hoe druk het is op de weg. Trouwens, sinds vorig jaar worden ook de maximumsnelheid en flitspalen weergegeven, wat natuurlijk ook weer een aardige duit kan schelen.

  • Kaarten altijd up to date
  • Kaarten offline downloaden
  • Verschillende weergaven (Satelliet, Terrein, OV, Verkeer, Fietsen, 3D en StreetView)
  • Geschikt voor auto, ov, fiets en lopen
  • Alternatieve routes in het grijs weergegeven
  • Locatie delen
  • Weergave drukte op de route
  • Weergave maximum snelheid, flitspalen en files
  • Goeie zoekfunctie
  • Verkennen van de buurt (restaurants, cafés, pretparken etc.)

  Google Maps verkeersdrukte

  Android IOS

  Waze

  Waze community

  Waze is een vreemde eend in de bijt onder de navigatie apps. Het idee is dat niet alleen informatie door Waze zelf verschaft wordt, zoals files, flitsers etc, maar voornamelijk door gebruikers zelf, die direct via de app in verbinding staan. Waze is een van de meest uitgebreide navigatie apps die ik ken. Niet alleen wordt de huidige snelheid en maximum snelheid weergegeven, maar ook files en flitsers. Doordat gebruikers direct meldingen kunnen doorspelen naar de app is er geen vertraging, waardoor meldingen van flitsers en files direct zichtbaar zijn.

  Extra’s

  Wil je goedkoop tanken? Dan kan dat ook met Waze, je kunt namelijk een lijst tonen van tankstations in de buurt met bijhorende prijzen, ingevuld door gebruikers van Waze. Uiteraard wil je niet te laat komen voor een afspraak. Door Waze te koppelen aan je agenda weet de app niet alleen waar je naar toe moet, maar ook hoe laat je moet vertrekken. Hierdoor kan Waze in combinatie met realtime verkeersinformatie precies het moment van vertrek aangeven. Een unieke optie is dat je de aankomsttijd kunt versturen naar degene bij wie je op bezoek gaat. Dit gebeurt via SMS, maar heeft de ander ook Waze geïnstalleerd dan kan hij of zij jou volgen op de kaart.

  Hoor je stemmen?

  Waze ondersteunt drie Nederlandse stemmen om mee te navigeren, namelijk Femke, Bram en Thomas (Vlaams). Maar ook het opnemen van je eigen stem is mogelijk. Via Instellingen -> Stem en geluid -> Waze stem - > Nieuwe stem opnemen kun je je eigen stem opnemen. Je moet hiervoor 39 verschillende instructies inspreken.

  Pechhulp

  Zoal je ziet raak ik niet uitgepraat over Waze. Als laatste wil ik nog even de functie Hulp bij pech toelichten. Met Waze kun je namelijk mede-Wazers oproepen om je te hulp te schieten. Je kunt dan een bericht versturen naar andere Waze gebruikers, die je locatie op de kaart kunnen zien. Ook een noodroep via 112 en het oproepen van de reguliere pechhulp is mogelijk.

  • Van gebruikers, door gebruikers
  • Kaarten altijd up to date
  • Locatie delen
  • Weergave maximum snelheid, flitspalen en files
  • Koppelen aan agenda
  • Brandstofprijzen
  • Pechhulp via mede-Wazers
  • Eigen of andere navigatiestem gebruiken

  Waze navigatie

  Waze start navigatie

  Rondleiding door de Waze app.

  • Alleen geschikt voor auto en motor
  • Kaarten offline downloaden mogelijk, maar met beperking (de route kan in de cache worden opgeslagen, maar zodra je hiervan afwijkt heb je alsnog een internetverbinding nodig)

  Android IOS

  Flitsers

  Een van de grootste onnodige kostenposten voor automobilisten zijn de boetes door flitspalen. Boetes kunnen hoog oplopen als je vaak onderweg bent. Van opzet hoeft niet altijd sprake te zijn indien je in de veronderstelling bent dat je je aan de maximum snelheid houdt, maar net op dat stuk toch net even iets minder hard gereden mag worden. Daarnaast hebben we natuurlijk ook de snelheidsduivels. Voor al deze bestuurders is de flits app natuurlijk onmisbaar!

  Flitscamera.

  FlitsMeister

  Even lachen, flits

  De meest bekende en uitgebreide app om meldingen te krijgen van flitspalen en daaraan verwante zaken is FlitsMeister. Zo word je gewaarschuwd voor mobiele flitsers, vaste flitspalen, trajectcontroles en nog veel meer.

  Extra's

  FlitsMeister begon als app waarmee flitsers gespot konden worden, maar vandaag de dag is deze app meer dan dat. Naast meldingen van flitspalen krijg je tegenwoordig ook meldingen van openstaande bruggen, matrixborden en zelfs naderende ambulances. Navigatie is tegenwoordig ook onderdeel van FlitsMeister, samen met de parkeerfunctie waarmee je voor €0,25 per parkeersessie kunt parkeren. Hiernaast betaal je nog wel de standaard parkeerkosten, maar dan per minuut. Je betaalt dus precies voor de tijd dat je daadwerkelijk geparkeerd staat. Daarnaast is de app ook beschikbaar op Apple CarPlay, en nog niet op Android Auto.

  Overlay

  Flitsmeister kan ook in combinatie worden gedraaid met andere apps, zoals navigatiesoftware. Je kunt dan kiezen voor de overlay modus, zodat er een mini venster bovenop de navigatie app wordt getoond, met de huidige- en maximum snelheid. Daarnaast ontvang je ook nog meldingen van flitser, files etc.

  • Goede dekking flitspalen, mobiele flitsers en trajectcontroles
  • Melding openstaande brug
  • Weergave matrixborden
  • Naderende ambulance, brandweer, politie en pijlwagen
  • Parkeren
  • Ondersteuning Apple CarPlay 
  • Overlay
  • Geen ondersteuning Android Auto

  Android IOS

  FlitsMeister home

  FlitsMeister menu

  Dashcam

  Dashcam?

  Voor diegenen die nog niet van een dashcam hebben gehoord, eerst even een korte introductie. Een dashcam is, zoals de naam doet vermoeden, een camera voor op het dashboard van de auto. Hiermee kun je aanrijdingen of gevaarlijk gedrag vastleggen en eventueel als bewijs gebruiken. De dashcam slaat vaak automatisch aan bij een aanrijding of kan continu opnemen. Daarnaast is een dashcam ook ideaal voor het filmen van mooie landschappen vanuit de auto. Voor een goede dashcam betaal je al gauw €50 tot meer dan €100. Natuurlijk zijn ze ook voor enkele tientjes al te koop, maar deze blinken dan vaak niet uit in kwaliteit en mogelijkheden. Gelukkig heeft bijna iedereen tegenwoordig een smartphone met daarop al een goede camera, zodat je deze met behulp van een zogenaamde dashcam app in kunt zetten als volwaardige dashcam.

  Dashcam.

  DailyRoads Voyager

  Smartphone als dashcam?

  Altijd al een dashcam willen proberen, maar twijfelde je over het nut of de prijs, dan kan dat nu geheel gratis. Er is namelijk een goede app beschikbaar, die al sinds 2009 in ontwikkeling is. De DailyRoads Voyager app! Met deze app tover je je smartphone om in een geavanceerde dashcam.

  Mogelijkheden

  Met DailyRoads Voyager start je bij vertrek de video opname. Bij een plotselinge verandering in snelheid of een tik op het scherm wordt het laatst opgenomen videofragment beveiligd tegen verwijdering. Oude opnames worden namelijk verwijderd indien de opslag hiervoor vol raakt. In de video kun je ook allerlei belangrijke informatie laten vastleggen, zoals de snelheid, gps-coördinaten, hoogte, datum en tijd. Mocht je getuige zijn van een ongeval of hierbij zelf betrokken zijn, dan kan je dit als bewijs voorleggen aan de politie of verzekering.

  GPS

  Aan de hand van de gps-coördinaten kunnen plaatsen worden geïdentificeerd, zodat je bijvoorbeeld makkelijk een adres kunt achterhalen. Het is zelfs mogelijk om de video gelijk te laten lopen met de gereden route. Naast video kunnen er ook foto's worden genomen met vaste intervallen, de zogenaamde time-lapse.

  Overlay

  Een handige functie is Overlay, hiermee kun je de app bedienen als deze op de achtergrond draait. Er verschijnt dan een mini-bedieningspaneel (een opnameknop en een knop voor het terugkeren naar DailyRoads Voyager) bovenop de app, die op dat moment op de voorgrond draait, bijvoorbeeld de navigatie app. Werkt deze functie niet? Vergeet dan de app niet te machtigen om op de achtergrond te draaien, Instellingen -> Achtergrond mode -> Systeem toestemming -> Weergeven vóór andere apps toestaan.

  • Informatie in video: snelheid, gps-coördinaten, hoogte, datum en tijd
  • Informatie in foto: gps-coördinaten, hoogte, datum en tijd
  • Time-lapse (reeks foto's, genomen met vast interval)
  • Overlay
  • Video in maximaal 4K-resolutie
  • Foto in maximaal 12 MP
  • Opgeslagen time-lapse of video beveiligen bij aanrijding of tik op het scherm 

  Android

  DailyRoads Voyager camerabeeld

  DailyRoads Voyager kaart

  Deel deze pagina:

  Volg ons op: