Inpakken en wegwezen!

Ingepakte auto, klaar voor vakantie.

Eindelijk, vakantie!

Het is zover, het is vakantie! Yes! Daar heb je natuurlijk het hele jaar naar uitgekeken, maar dan heb ik het natuurlijk niet over de voorbereiding, zoals de auto wassen, het regelen van de juiste documenten en al helemaal niet over het inpakken van de auto. Dat is namelijk een heel gepuzzel, want ook al heb je nog zoveel ruimte om te vullen, op de een of andere manier komt dit op magische wijze toch altijd weer vol.

Een goed begin...

Hoe pak je dat nou het beste aan? Een goed begin is het halve werk luidt het gezegde. En laat dat nou precies zijn waar wij beginnen, namelijk met het inpakken van de auto. Wij zelf gaan met z'n drietjes op vakantie, dus gaat één van de achterbanken plat, hier komen twee koffers plat op elkaar te liggen met daartussen een mat om het verschuiven tegen te gaan. Bovenop de koffers liggen de laptoptassen met ook daartussen een antislipmat. Tussen deze stapel en passagiersstoel leg ik onze trouwe picknickmat, die al jaren meegaat, om de loze ruimte op te vullen met daaronder de fietspomp voor de MTB van mij en de fiets van onze dochter.

 

Daar achter komen de reistassen met daarin de handdoeken, strandlakens, koeltas, rugtas etc. Bovenop de tassen ligt mijn rugtas met apparatuur en spullen die je onderweg eventueel snel moet kunnen pakken, zoals een portemonnee, rijbewijs en legitimatie. Hiernaast staat het opvouwkrat met alles wat het beste rechtop vervoerd kan worden, en daar weer bovenop mijn fietsspullen en fietskleding.

De indeling

Kofferruimte

De kunst is om alles in deze ruimte te laten passen. Zoals je ziet hebben wij behoorlijk wat opbergruimte, maar laat schijn je niet bedriegen. Dit gaat gewoon helemaal vol. Voor nog meer ruimte zou je de plaat in de kofferbak kunnen laten zakken, deze kun je namelijk eruit tillen en een verdieping lager plaatsen, in ieder geval bij de Opel Meriva. Wat je natuurlijk ook kunt doen is de ruimte onder de vloerplaat benutten door bijvoorbeeld de kleding in te pakken in platte tassen. Hieronder ga ik daar dieper op in onder het kopje "Verborgen ruimte".

Lege kofferruimte & neergeklapte passagiersstoel achterin.

Koffers

We gaan met z'n drieën, dus bij ons gaat er een bank plat voor extra ruimte. Links voorin komt het zwaarste, namelijk de koffers met kleding. Deze leg ik op elkaar met daartussenin een antislipmat om het verschuiven tegen te gaan. Trouwens, dit werkt verrassend goed!

De eerste koffer met daarop een anti-slipmat voor de koffer bovenop

De koffer bovenop ligt op de anti-slipmat en zal niet wegglijden

Laptoptassen

Daarbovenop komen beide laptoptassen, eveneens met een antislipmat ertussen. Voor vertrek heb ik natuurlijk wel even getest of het geheel inderdaad niet zou gaan verschuiven. Tijdens de rit naar onze vakantiebestemming werd het resultaat van mijn test bevestigd, bij aankomst bleek alles nog precies zo te liggen als bij vertrek.

Bovenop de koffers nog een anti-slipmat voor de laptoptassen

Laptoptassen liggen veilig op de anti-slipmat

Loze ruimte

Rechts naast de koffers heb ik onze strandmat ingepakt om de loze ruimte op te vullen. Zo voorkom je dat de boel gaat verschuiven. Je kunt natuurlijk ook een ingepakte shopper, deken of een opgerolde antislipmat gebruiken.

Loze ruimte die ik heb opgevuld met onze strandmat

Reistassen & de rest

In de kofferbak zelf heb ik alle vier de reistassen op elkaar gestapeld, één met handdoeken, badhanddoeken, schoenen en spullen waarmee je je kunt vermaken, zoals spelletjes, rackets en zwemspullen. Hiernaast staat een krat met alles wat het beste rechtop vervoerd kan worden, zoals flessen met drinken en schoonmaakmiddelen. Bovenop de reistassen ligt mijn rugtas met daarin de tas met kabels en laders en de rest van mijn apparatuur, zoals mijn telefoons, tablet, bluetooth speaker, scheerapparaat, elektrische tandenborstel en bluetooth koptelefoon, maar ook mijn portemonnee met bankpassen en rijbewijs, legitimatie en digipas voor eventuele grote transacties die niet via de bankierapp van de SNS kunnen worden gedaan. Mocht de nood aan de man zijn, dan heb ik deze tas altijd binnen handbereik. Op het krat liggen mijn fietsspullen, een box met benodigdheden voor mijn MTB met daarboven mijn fietsrugtas met helm en fietskleding. 

Onze Opel Meriva tot de nok toe gevuld

Koffers, tassen & benodigdheden

Kofferset, een kleine voor een weekendje weg, de grote voor de zomervakantie

Koffers

De koffers gebruiken wij voor het opbergen van onze kleding, aangezien alles gestreken is, is een hard case koffer hiervoor uitermate geschikt. Heb je nog kofferruimte over, dan zou je dit nog kunnen aanvullen met het één of ander, aangezien de koffers toch al een vaste hoeveelheid ruimte innemen, tenminste de koffers met een harde behuizing. Voor de zomervakantie, waarin wij twee weken op vakantie gaan, nemen wij de grote koffers mee, voor een weekendje weg hebben wij een maatje kleiner.

Reistassen

Een groot voordeel van reistassen is dat je ze kunt vormen om ze te laten passen, maar ook makkelijk kunt stapelen, daarnaast zijn er extra vakken aanwezig voor wat extra ordening. Dit in tegenstelling tot shoppers die wij voorheen gebruikten, deze kun je weliswaar vormen, naar stapelen is een stuk lastiger en zijn niet in te delen door het gebrek aan vakken. Naast dat deze tas veelzijdig in gebruik is, zijn ze ook nog eens goedkoop.

 

Ook handig is dat ze in verschillende maten te koop zijn zodat je de laadruimte effectief kunt indelen, namelijk in de maten: 41 L. (H 34, B 65, D 28 cm), 62 L. (H 30, B 55, D 25 cm) en 76 L (H 35, B 75, D 29 cm). Ben je geïnteresseerd in een van deze reistassen, neem dan eens een kijkje bij Bol.com. Voordat je tot aanschaf overgaat kijk eerst even op Wissel.nl of ze misschien een cadeaubon aanbieden met korting. Een VVV-bon kun je bij Bol.com besteden mits je deze eerst omzet bij de VVV. Ben je lid van Euroclix, dan ontvang je voor je aankoop ook nog korting in de vorm van Euroclix-punten.

Verborgen ruimte

Veel auto's hebben een vloerplaat in de kofferruimte, onder deze plaat zit extra ruimte verscholen, waar natuurlijk ook weer het een en ander opgeborgen kan worden. Maar ja, die ruimte is natuurlijk wel beperkt, voornamelijk qua hoogte. Alles los opbergen wil je natuurlijk niet, een tas of iets dergelijks past er niet in. Een mooie, maar ook een hele goedkope oplossing is de PÄRKLA van IKEA. Dit is een vierkante opbergtas met bescheiden afmetingen tegen een wel heel gunstige prijs van €1,99.

Rugtas

Wat natuurlijk niet mag ontbreken op de vakantie is een goede rugtas, deze heb je natuurlijk ook weer in allerlei soorten en maten. Zelf hebben wij er al jaren een van de Lidl in gebruik, deze gaat ook elke vakantie mee. Superhandig voor bijvoorbeeld een uitje naar het strand, stad of de bergen. Handig zijn veel vakken zodat je je spullen kunt organiseren en makkelijk kunt bereiken. Ben je zuinig ingesteld dan zou je je versnaperingen kunnen meenemen voor onderweg, voor een eventuele regenbui een paraplu of je gekochte spullen kunnen opbergen, dan hoef je niet de hele dag te slepen met de spullen. Handig zijn vakken aan de buitenzijde van de rugtas voor bijvoorbeeld een flesje drinken en en een waterdichte hoes die je over de rugtas heentrekt in geval van buitje.

Mijn rugtas met appratuur, zoals mijn telefoon, tablet, bluetoothspeaker, koptelefoon en organizer met laders en kabels

De rugtas die wij gebruiken voor uitjes met handige opbergvakken en riemen voor om je borst en middel

Dezelfde rugtas, maar dan met de regenhoes eromheen, onderin zit namelijk een vakje met een uitneembare regenhoes

Toilettas

Wat uiteraard ook niet mag ontbreken is een toilettas. Hier kun je je tandenborstel, tandpasta, douchegel, shampoo, gel, deodorant, kam, borstel, nagelschaartje, scheermesje en bijvoorbeeld ook een scheerappraat of ladyshave in bewaren. Uiteraard zijn ook deze in verschillende soorten en maten te verkrijgen. In de lijst onderaan deze pagina vind je enkele suggesties wat betreft toilettassen en alles wat in dit artikel is behandeld.

Onze eigen IKEA-toilettas

Onze IKEA-toilettas met inhoud

Vuile kleding

Na afloop van de vakantie is het inpakken van de auto opeens een stuk lastiger. Waarom? Ook op vakantie kom je weleens een leuke, onweerstaanbare aanbieding tegen die je niet kunt laten liggen. Daarnaast is er natuurlijk een hele berg wasgoed die op de heenreis niet aanwezig was. Wij wassen daarom een paar dagen voor vertrek nog even het meeste weg zodat het weer netjes opgevouwen in de koffers of reistassen kan worden opgeborgen. Daarom is het handig om een extra reistas in te pakken voor alle aankopen. Voor je wasgoed kun je speciale opvouwbare waszakken kopen die nauwelijks ruimte in beslag nemen. Ook loop je minder te kijk, zoals wij dat voorheen deden met een vuilniszak als waszak, als je je kleding wilt gaan wassen bij de lokale wasserette op het park of op de camping.

Laptoptas

Onze laptops bergen wij op in een laptoptas met verschillende compartimenten voor niet alleen de laptop, maar ook voor de voedingskabel, muis, sd-kaartjes en usb-sticks. Je wilt je kostbare apparatuur immers goed beschermen. Denk bij het bestellen van een laptoptas natuurlijk aan de maat van je laptop en aan het model: een draag- of rugtas. Let ook op of de tas extra bescherming biedt in de vorm van een extra stootkussen.

Afmetingen laptops

Inch Lengte x hoogte scherm Diagonale afmeting scherm
10,1” 22,4 x 12,6 cm 25,7 cm
11,6” 25,7 x 14,5 cm 29,5 cm
12,3” 27,2 x 15,3 cm 31,2 cm
13.3” 29,4 x 16,6 cm 33,8 cm
14” 31,0 x 17,4 cm 35,6 cm
15.6” 34,5 x 19,4 cm 39,6 cm
17,3” 38,3 x 21,5 cm 43,9 cm

Onze laptoptassen

Indeling van de IKEA-laptoptas.

Organizer voor kabels en laders

Voor de laders, kabels, telefoon etc. heb ik een organizer aangeschaft op Amazon, dit is een kleine tas die is onderverdeeld in verschillende compartimenten. Zo is er een compartiment voor je mobiele telefoon, tablet of ander apparaat, bijvoorbeeld een telefoon, tablet, bluetooth speaker of scheerapparaat. Dit compartiment is zelf in te delen door middel van dividers (scheidingsstroken met klittenband), het andere compartiment met elastieken en opbergvakjes, is voor de kabels en laders. De bouwkwaliteit is robuust en de opbergruimte is dik in orde. Onderaan deze pagina vind je een link naar deze organizer.

Krat

Zelf nemen wij altijd een (opvouwbaar) krat mee voor de spullen die het best rechtop vervoerd kunnen worden, zoals flessen met drinken en schoonmaakmiddel. Mocht een dop niet goed zijn vastgedraaid of dat er iets lekt dan heb je in ieder geval geen smeerboel als je aankomt op je bestemming. Daarnaast is een opvouwbaar krat makkelijk op te bergen.

Apparatuur beschermen

Je kunt natuurlijk ook gaan voor een specifieke, pasklare beschermhoes voor een specifiek apparaat, zoals een scheerapparaat, bluetooth speaker, je digitale camera of elk ander apparaat. Een goedkope oplossing is Amazon of AliExpress. Zoek bijvoorbeeld op het merk, het type van het apparaat en de soort hoes, bijvoorbeeld flip case, pouch of een rubber cover voor een telefoon. Voor andere apparaten kun je vaak kiezen voor een hard of soft case, waarbij de hardcase natuurlijk de beste bescherming biedt.

Anti-slip matten

Om het verschuiven van de koffers, maar ook de laptops die daar weer bovenop liggen tegen te gaan kun je anti-slip matten gebruiken. En geloof mij, het werkt heel goed. Deze zijn heel voordelig bij de Action te koop en verkrijgbaar in een dunne en een dikke versie.

Twee verschillende ant-slipmatten, de grijze is een dikkere versie, de zwarte mat volstaat prima

Paraplu's

Handig om alvast in de kofferbak van de auto te hebben zijn paraplu's. Ga je op vakantie, dan vergeet je ze ook niet. Dit is nou net iets waar je niet aan denkt, helemaal niet als het mooi weer is bij vertrek. Ga je bijvoorbeeld onverwachts de hort op dan heb je in ieder geval de paraplu's bij de hand. Onderstaande paraplu's zijn windvaste paraplu's die ik bij de Action heb gekocht. Of ze echt windvast zijn heb ik nog niet kunnen testen. Wat ik alvast wel heb kunnen testen op vakantie is dat ze in ieder geval hun basisfunctie, namelijk het tegenhouden van water goed vervullen. 

De uitschuifbare windbestendige paraplu's die standaard in de auto liggen

Uitgeklapte windbestendige paraplu

Gereedschap

Ook handig is een schroevendraaier met verschillende bitjes, voor kleine reparaties op vakantie. Zelf heb ik hier al meerdere keren wat aan gehad, van het verstellen van een zadel van een huurfiets tot het vastdraaien van een schroefje van mijn laptop.

Schoon op de terugreis

Voordat de reis begint ben je waarschijnlijk door de wasstraat heen geweest en daarbij de auto gelijk even schoon gezogen. Maar hoe doe je dat nou op de terugreis? Natuurlijk zou je de stofzuiger in de vakantiewoning kunnen gebruiken, vaak wil dat wel. Maar wat nou als het snoer niet lang genoeg is, je op de camping of in een appartement logeert? Dan is bijvoorbeeld een kruimeldief een goede keuze. Deze moet natuurlijk wel erg portable zijn, je neemt immers al genoeg mee. Een handig stofzuigertje waar ik toevallig een keer tegenaan liep is de Xiaomi Mi Vacuum Cleaner Mini, deze is voor onder de 40 euro verkrijgbaar. Een groot voordeel is dat ie niet alleen heel klein, maar ook krachtig is. Daarnaast heb je twee hulpstukken tot je beschikking, namelijk een verlengstuk waarop je ook een borsteltje kunt monteren. Zoals je ziet op de foto hieronder heb ik hem gedemonteerd opgeslagen in mijn organizer.

Opvullen loze ruimtes

Zorg er ook voor dat alles strak is ingepakt, dus dat zoveel mogelijk loze ruimte is opgevuld om verschuiven tegen te gaan. Gebruik eventueel een deken als opvulling. Heb je spullen onderweg nodig of moeten die als eerste worden uitgepakt? Zorg dan dat dit bovenop ligt of dat je het voorin bij je houdt voor een goede bereikbaarheid. Let er natuurlijk ook op dat je vrij zicht hebt als je in de achteruitkijkspiegel kijkt, dus niet te hoog stapelen.

Meten is weten

Meet van te voren de kofferbakruimte op, met daarbij ook de ruimte van een achterbank die eventueel plat moet. Door het opmeten van de ruimte weet je niet alleen hoeveel spullen ermee kunnen, maar ook welke maat koffers en tassen er in passen.

Houd bij het inpakken rekening met de verdeling van de tassen en koffers. Pak het zo in dat het zwaarste in het midden staat en het lichtste het verst van het midden af, dus van midden naar buiten, van zwaar naar licht. Plaats daarbij ook het zwaarste zoveel mogelijk onderop. Plaats bijvoorbeeld de zware koffers of reistassen op de neergeklapte bank en de lichtere tassen in de kofferbakruimte.

Bijzaken

Zorg voor een volle tank, onderweg aan de snelweg betaal je namelijk de hoofdprijs. Ook de bandenspanning is met een volgeladen auto anders, dit vind je terug in de handleiding van de auto. Krijg je een mankement onderweg, dan is een pechhulp-verzekering een must. Let hierbij ook op of de dekking voldoende is, bijvoorbeeld alleen voor Nederland of Europa. Vaak krijg je bij de dealer van je auto gratis pechhulp.

Korting op vakantiespullen

Hieronder vind je een complete lijst met goedkope oplossingen voor de vakantie met in de meest rechter kolom verschillende mogelijkheden om korting te verkrijgen voor het betreffende product. Zoals Cashback.nl en EuroClix waarbij je de korting achteraf krijgt in een soort van spaarpotje. Met Honey kun je daarentegen gemakkelijk kortingscodes automatisch laten proberen tijdens het afrekenen en kun je op bepaalde websites sparen voor Gold-punten waarmee je bij het behalen van een bepaald aantal punten een kortingskaart krijg om elders te besteden. Ten slotte kun je op Wissel.nl cadeaukaarten met korting kopen die je kunt inzetten bij het afrekenen van een product. Het kan zijn dat een cadeaukaart op het moment is uitverkocht, je kunt op de website aangeven of ze je een reminder sturen wanneer de kaart weer aanwezig is. Lees hoe dat moet in het artikel Korting op cadeaubonnen met Wissel.nl.

Koffers, tassen & de rest van de reisbenodigdheden

Afbeelding Verkrijgbaaar in Webshop Prijs Verzendkosten Korting

Spilbergen trolley Dublin

Spilbergen trolley Dublin
 • Verschillende maten
Action €39,95 Ophalen

Spilbergen Dublin trolley

Spilbergen Dublin trolley
 • Verschillende maten
Action €19,95 Ophalen

Enduro 1+1 kofferset (28"/20") - zwart

Enduro 1+1 kofferset (28
 • Verschillende maten
 • Verschillende kleuren
Bol €79,99 Gratis Cashback.nl Cashback.nl Cashback.nl

TOPMOVE® Kofferset antraciet

TOPMOVE® Kofferset antraciet
 • Verschillende kleuren
 • Verschillende maten
Lidl Shop €75 €4,99 Cashback.nl Cashback.nl

Voetbaltas / Sporttas /
Reistas Essentiel 75 liter marineblauw

TOPMOVE® Reistas
Decathlon €19,99
 • Bezorging: €3,95
 • PostNL afhaalpunt: €2,95
Cashback.nl Cashback.nl

TOPMOVE® Reistas

TOPMOVE® Reistas
 • Verschillende maten
Lidl Shop €24,99 €4,99 Cashback.nl Cashback.nl

Enrico Benetti Orlando 35301
M Reistas / sporttas 62 liter - zwart

Enrico Benetti Orlando 35301 M Reistas / sporttas 62 liter - zwart
 • Verschillende kleuren
 • Verschillende maten
Bol €24,60 Gratis Cashback.nl Cashback.nl Cashback.nl

PÄRKLA

Anti-slip mat
IKEA €1,99 Ophalen

Rugzak

Rugzak
 • Verschillende kleuren
Action €11,95 Ophalen

CRIVIT® Trekkingrugzak

CRIVIT® Trekkingrugzak
 • Verschillende kleuren
Lidl Shop €16,99 €4,99 Cashback.nl Cashback.nl

NEEKFOX Lichtgewicht opvouwbare reisrugzak, wandelrugzak, dagrugzak, 35 l opvouwbare campingrugzak, Utra lichte outdoor sportrugzak

 • Verschillende kleuren
Amazon 21,99 Cashback.nl

Uitgebreide toilettas met haak

Uitgebreide toilettas met haak
Action €2,79 Ophalen

Uitgebreide toilettas met haak

Uitgebreide toilettas met haak
 • Verschillende kleuren
AliExpress €24,60 Gratis Cashback.nl Cashback.nl

IHOMAGIC waszak

IHOMAGIC waszak
Amazon €19,99 Cashback.nl

TOPMOVE® Laptop rugtas

TOPMOVE® Laptop rugtas
 • Verschillende kleuren
Lidl Shop €19,99 €4,99 Cashback.nl Cashback.nl

Brinch Laptoptas

Brinch Laptoptas
 • Verschillende kleuren
 • Verschillende maten
AliExpress €18,99 - €21,52 Gratis Cashback.nl Cashback.nl

Laptop Sleeve Rugzak

Laptop Sleeve Rugzak
 • Verschillende maten
AliExpress €20,84 - €24,11 Gratis Cashback.nl Cashback.nl

Laptop Rugzak

Laptop Rugzak
 • Verschillende maten
 • Verschillende kleuren
AliExpress €19,20 Gratis Cashback.nl Cashback.nl

Ruberg Kabelorganizer

Ruberg Kabelorganizer
 • Verschillende kleuren
Amazon €14,99 Cashback.nl

Klapkrat 32 l in verschillende kleuren

Klapkrat 32 l in verschillende kleuren
 • Verschillende kleuren
Hornbach €3,70
 • Ophalen
 • Verzenden: €4,95

Jumbo Boodschappenkrat Geel / Zwart Max 30kg

Jumbo Boodschappenkrat Geel / Zwart Max 30kg
Jumbo €5,95 €6,00 Cashback.nl Cashback.nl Cashback.nl

Anti-slip mat

Anti-slip mat
Action €0,56 Ophalen

Duizend-dingen-mat

Duizend-dingen-mat
Action €3,19 Ophalen

Windproof paraplu

Windproof paraplu
 • Verschillende kleuren
Action €3,19 Ophalen

Werckmann bitten- en doppenset

Werckmann bitten- en doppenset
 • Verschillende kleuren
 • Action €6,95 Ophalen

  KMDF - Kruimeldief - Nat en Droog - Stofzuiger Zonder Zak - 6000PA
  M Reistas / sporttas 62 liter - zwart

  Enrico Benetti Orlando 35301 M Reistas / sporttas 62 liter - zwart
  Bol €21,95 Gratis Cashback.nl Cashback.nl Cashback.nl

  XIAOMI MI VACUUM CLEANER MINI
  M Reistas / sporttas 62 liter - zwart

  Enrico Benetti Orlando 35301 M Reistas / sporttas 62 liter - zwart
  AccessMarket €39 €4,95

  Deel deze pagina;

  Volg ons op: