Gratis retourneren op zijn retour? Niet met PayPal!

Nadeel online shoppen
Wie koopt er tegenwoordig nou niet online? Naast de vele voordelen die online winkelen biedt, zoals uit je luie stoel de nieuwste gadgets en kleding bestellen heeft dit natuurlijk ook zijn nadelen. Een van de grootste is toch zeker wel het retourneren van producten. Naast het ongemak van het verpakken en opsturen van het pakket zijn de kosten natuurlijk de grootste boosdoener. Je betaalt al snel zo'n €7 per pakketje. Gratis retourneren wordt weliswaar aangeboden, maar dit geldt meestal voor de grotere bedrijven. Gratis retourneren is immers niet verplicht. Je hebt overigens wel recht hebt op het gratis terugsturen van een product als het een defect vertoont.
Controleer retourbeleid
Controleer vooraf dus het retourbeleid van de betreffende webshop. Helemaal als je niet zeker weet of je de juiste maat van een product bestelt, denk hierbij aan kleding of schoenen waarvan je niet zeker weet of ze zullen passen. Worden er toch retourkosten berekend dan zou je eventueel kunnen uitwijken naar een webshop die dit wel gratis aanbiedt of naar één met een ophaallocatie, zoals C&A, BCC en The Sting. Een andere mogelijkheid is om te betalen met PayPal als dit door de betreffende winkel wordt aangeboden. Deze betaaldienst biedt namelijk gratis retourneren aan indien de aankoop is betaald met PayPal - ongeacht de reden. Je kunt maximaal 12 retourzendingen per kalenderjaar versturen met een maximum bedrag van €30 per zending. Na het doorlezen van de voorwaarden kon ik geen addertjes onder het gras ontdekken.
PayPal-account aanmaken
Nog geen PayPal? Geen nood! Je maakt makkelijk een gratis een account aan. Eenmaal een account aangemaakt, kun je ervoor kiezen om geld te storten op je online wallet of om je bankrekening of creditcard te koppelen. Ook een combinatie hiervan is mogelijk. Om in aanmerking te komen voor retourkosten-vergoeding moet deze service eerst in je account worden geactiveerd.
De retourprocedure in het kort:
- Je logt in op je PayPal-account via de website (dus niet via de app, de optie voor retourkosten vergoeding ontbreekt hierin namelijk).
- Je selecteert de transactie.
- In het geopende venster tik je op Verzoek om terugbetaling retourkosten.
- In het geopende formulier vul je de gevraagde gegevens in.
Hoe vraag je een retourkostenvergoeding aan?
Wat heb je geretourneerd?
3
kies de categorie waarin het te retourneren product in valt.
4
Kies de reden voor retour.
Hoe heb je voor je retourzending betaald?
5
Ik heb op het postkantoor of aan een koeriersdienst betaald.
1
Ontvangstbewijs van het postbedrijf met het verzendadres van de verkoper:
Ik heb in dit voorbeeld de Post.nl app gebruikt waarmee je de retourzending betaalt en een verzendlabel ontvangt. Het venster waarin je de zending volgt kan als ontvangstbewijs worden gebruikt door er een screenshot van te maken. Je vindt dit onder de knop Ontvangen (niet afgebeeld) in de Post.nl app.
Breng je het pakket naar het postkantoor dan ontvang je bij afgifte van het pakket het ontvangstbewijs Vervolgens kun je het bewijs inscannen of fotograferen met je telefoon. Een handige app hiervoor is ClearScanner voor Android of IOS. Deze app verandert, zoals de naam al doet vermoeden, je telefoon in een soort van geavanceerde scanner. Het document wordt namelijk automatisch bijgesneden en verbeterd. Ook kun je OCR (tekstherkenning gebruiken) zodat je de tekst uit de afbeelding kunt kopiëren.
2
Document met de kosten van de retourzending:
Aangezien het betaalde bedrag ontbreekt op het ontvangstbewijs heb ik nog een screenshot gemaakt van het venster met de ordergegevens (inclusief het bedrag) in de Post.nl app. Te vinden onder de knoppen Je account -> Mijn bestellingen (niet afgebeeld).
6
Indien de verkoper de retourkosten in mindering heeft gebracht op de terugbetaling van het geretourneerde product selecteer dan: De verzendkosten zijn in mindering gebracht op de terugbetaling die de verkoper heeft gedaan.
7
Vul de valuta in waarin je de retourkosten hebt betaald, het bedrag en de datum, vink als laatste Ik heb de Voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord aan.
8
Tik op de knop Verzenden om de retourkostenvergoeding aan te vragen.
Welke documenten dienen er te worden geüpload?
Gebruik de website van PayPal om in te loggen op je account, vanuit de app kun je namelijk geen retourkostenvergoeding aanvragen. Het meest voor de hand liggend is gebruik te maken van de mobiele website op je telefoon of tablet, van hieruit kun je makkelijk een foto maken of een bestaande foto uploaden.
Hoe heb je voor je retourzending betaald?
● Ik heb op het postkantoor of aan een koeriersdienst betaald.
Documenten die geüpload dienen te worden als bewijs voor de retourzending:
1
Ontvangstbewijs van het postbedrijf met het verzendadres van de verkoper:
● Deze krijg je bij afgifte van het pakket bij het postagentschap.
● Screenshot van de app van het postbedrijf, zoals bijvoorbeeld de app van Post.nl voor Android of IOS.
Indien er geen adres van de verkoper op bovenstaande documenten staat:
● Foto van het pakket met het adres van de verkoper.
2
Document met de kosten van de retourzending:
● Kassabon met de kosten van de retourzending.
● Screenshot van de app van het postbedrijf, zoals bijvoorbeeld de app van Post.nl voor Android of IOS.
● Kopie van het bankafschrift met daarop de betaling.
● De verzendkosten zijn in mindering gebracht op de terugbetaling die de verkoper heeft gedaan.
Documenten die geüpload dienen te worden als bewijs voor de retourzending:
1
E-mail van de verkoper met daarin de bevestiging van het bedrag dat aan u is terugbetaald.
2
Document met de kosten van de retourzending en de prijs van het geretourneerde product:
● Kosten van de retourzending.
● Prijs van het geretourneerde product.
Indien er geen prijs van het geretourneerde product op bovenstaande documenten staat:
● Originele ontvangstbewijs waarop de prijs staat van het object dat je hebt teruggestuurd:
● Factuur (e-mail met factuur als bijlage, in je account bij de webshop is de factuur ook vaak te vinden).
● E-mail.
volg ons op:
Deel deze pagina: