Tips voor goedkoper boodschappen doen

Voordelig boodschappen doen met deze tips.

 

 

Dit wordt geen pagina waarop ik precies ga uitleggen welke supermarkt het goedkoopst is. Dat is een discussie die ik graag met iedereen voer, en ik weet uit ervaring dat je daar niet uitkomt. 

Ik heb wél verschillende tips voor het boodschappen doen zelf. Met andere woorden, hoe geef je zo weinig mogelijk geld uit als je in de supermarkt bent?

  • Om te beginnen zou je het boek De supermarktsurvivalgids kunnen lezen, geschreven door Teun van de Keuken (bekend van De Keuringsdienst van Waarde) . In dit boek legt Van de Keuken uit hoe supermarkten ingericht zijn, en hoe etenswaren worden gepresenteerd. Het is een nogal ontluisterend boek,  als consument word je op allerlei manier gemanipuleerd. Het fijne is, dat je zodra je de trucjes doorziet, je er veel minder gevoelig voor bent, en dat zie je terug op je kassabon. De belangrijkste tip die ik eruit gehaald heb: De supermarkt heeft expres zo weinig mogelijk daglicht, en je zult er ook geen klok tegenkomen. De achterliggende gedachte is, dat je je gevoel voor tijd snel kwijtraakt, en je dus geneigd bent langer te blijven rondlopen.
  • Ga alleen boodschappen doen. Natuurlijk is het stukken gezelliger om met bijvoorbeeld man en eventueel nageslacht te gaan, maar tien tegen één dat manlief een nieuwe smaak dropjes ontdekt, en dat er net een bijzonder soort schroevendraaier in de aanbieding is. Dat kinderen hun uiterste best zullen doen om te thuis te komen met K3 chocoladepasta of Superman-koekjes behoeft geen verdere toelichting. 
geen reclame
  • Maak een lijstje. Het ligt zo ontzettend voor de hand, en toch zie ik maar zelden mensen met lijstjes in de supermarkt.
  • Haal een Nee-Nee sticker bij de gemeente. Er zijn zoveel redenen om af te zien van folders, en in deze context zou ik willen benadrukken dat het je echt geld scheelt. Voorbeeld: zodra ik weet dat ik Tony Chocolonely-repen met korting kan kopen, doe ik dat, ook als ik dat helemaal niet van plan was.
  • Doe pas boodschappen nadat je gegeten hebt. Met een volle maag kan je onnodige boodschappen veel beter weerstaan en kom je met een minder volle kar bij de kassa. Als je echt voor etenstijd naar de supermarkt moet, neem dan vooral geen kinderen mee. Ik hoef vast niet uit te leggen waarom niet.
  • Ga hooguit twee keer per week naar de supermarkt. Bij ieder bezoek word je verleid om dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt, en als je minder vaak gaat, word je ook minder vaak verleid.
  • Als het even kan: neem een mandje. Als je een wagentje pakt, gooi je er veel makkelijker extra boodschappen in. 
  • Mocht je fanatiek willen gaan besparen, dan zou je de app TooGoodToGo kunnen overwegen. Via deze app kun je voor een klein prijsje bij verschillende winkels en restaurants eten kopen dat tegen de houdbaarheidsdatum zit. Mijn eigen favoriet is Backwerk, als je er op tijd bij bent, kun je bij hen een tas vol belegde broodjes voor ongeveer €5 kopen, waar je dan weer met z'n vieren van kunt eten. Mijn moeder koopt vaak pakketten bij supermarkten en hier plant ze dan haar maaltijden omheen. Dit scheelt haar een paar tientjes per maand! Bijkomend voordeel: je helpt voedselverspilling voorkomen. 
too good to go logo

Deel deze pagina:

Volg ons op: