Vinted, de moeite waard?

Iedereen die wel eens televisie kijkt, heeft de Vinted reclame gezien. Voor de mensen die geen idee hebben: Vinted is een app waarmee je je tweedehands kleding, boeken en andere spullen kunt verkopen.

Mijn eerste reactie: tweedehands kleding? Nee, dank je.

Onze dochter Marleen is met haar elf jaar een echte fashionista en zag juist mogelijkheden te over. Binnen de kortste keren had ze al haar te klein geworden kleding en afgekeurde knuffels bij elkaar gescharreld. Of ik dat even wilde verkopen.

Duidelijk: hier ging ik niet onderuit komen. Snel maar eens ontdekken hoe dat werkt, Vinted.

Zoals te verwachten viel, moest ik eerst een profiel aanmaken. Gelukkig kostte dat geen enkele moeite. 

Bij Vinted zijn er verschillende dingen waar je van tevoren goed rekening mee moet houden. Leer van mijn fouten, dat scheelt je gedoe.

Ten eerste: ga naar Mijn instellingen, en kies bij Verzending de Verzendopties die haalbaar zijn voor je. Ik was dat vergeten aan te passen, en kon vervolgens de halve stad doorfietsen naar een Mondial Relay afgiftepunt om het eerste verkochte pakje af te kunnen geven.

 

Ten tweede: Let op de Bundelkortingen. Bundelkortingen zijn een toffe optie op Vinted. Zoals de term al doet vermoeden, krijg je meer korting bij een verkoper als je meerdere items afneemt. Je kunt dat zelf instellen. Bij onze tweede verkoop kwamen we erachter dat de Bundelkorting automatisch erg hoog ingesteld stond, zodat we wel erg veel verkochten aan een mevrouw, maar er zelf zowat niets aan overhielden. 

Vinted profiel bovenste deel

Vinted profiel onderste deel

Verkopen op Vinted

Hoe verkoop je via Vinted?

Verkopen op Vinted kan bijna niet makkelijker.

Qua lay-out doet de app denken aan Marktplaats, met het verschil dat Vinted zich vooral richt op kleding. 

Mijn tip: hang je kleding aan een kledinghanger, hang die aan een deur met een neutrale kleur en plaats zoveel mogelijk afbeeldingen. De voorkant, de achterkant, een foto van opzij en vergeet zeker de foto's van eventuele gebreken en mooie details niet. Foto's van labels zijn ook geen overbodige luxe.

Als je de titel hebt ingevuld (zoals "witte sweater H&M"), neemt Vinted zoveel mogelijk gegevens al voor je over, kijk die goed na, vul de resterende gegevens aan, en je advertentie kan online. Je moet ook meteen aangeven hoe groot het pakket zal zijn waarin je je item wilt versturen.

Nog een tip: Engelstalige boeken en speelgoed verkopen erg goed op Vinted.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om eerlijk te zijn in je advertenties. Ten eerste natuurlijk omdat de wereld er mooier van wordt, ten tweede omdat je een beoordeling krijgt van de ontvanger, en je wilt natuurlijk wel meteen als betrouwbaar te boek staan.

Zodra iemand een item van je gekocht heeft, kiest diegene zelf de verzender uit de mogelijkheden die je aangevinkt hebt en betaalt meteen voor zowel het item als het verzendlabel. Vinted stuurt je een melding en een verzendlabel in de app en via e-mail dat je iets verkocht hebt en je kunt je pakketje versturen.

Het werkt een klein beetje anders als je meerdere items in één keer verkoopt. Vinted stuurt je dan een melding met de vraag hoe groot het te verzenden pakket zal zijn, je geeft dat door aan je klant, en die kan dan de keuze maken het pakket wel of niet van je over te nemen. Let alsjeblieft op bij de pakketgroottes, dat verschilt per verzender.

Zodra je pakketje is aangekomen bij de ontvanger, stort Vinted het bedrag in je portemonnee. Je kunt het geld overstorten op je eigen bankrekening, je kunt het natuurlijk ook gebruiken om het weer uit te geven op Vinted. 

Navigeren door Vinted

Kopen op Vinted

Zodra we geld hadden verdiend op Vinted, mocht onze dochter dit geld weer uitgeven in deze app. Als ik in hotels in bedden kan slapen waar een vreemde in gelegen heeft, als ik in restaurants met bestek eet dat een ander gebruikt heeft, dan kan ik ook tweedehands kleding aanschaffen. Het is natuurlijk nog milieuvriendelijk ook!

Het is erg makkelijk om te zoeken op merk, maat, categorie en kleur. Als je wilt, kun je deze voorkeuren ook opslaan. Handig! Al snel hadden we leuke vestjes, jurkjes, broeken en hoodies gevonden.

Bij het afrekenen kwam ineens het verdienmodel van Vinted om de hoek kijken in de vorm van "kopersbescherming".

Zodra je iets koopt op Vinted, betaal je €0,70 + 5% van de artikelprijs aan deze bescherming. Wat dit inhoudt? Vinted regelt het aanmaken van de labels, de communicatie, en het uitbetalen van het verdiende geld. Ook als iets mis is met het pakket dat je ontvangen hebt, zorgt Vinted ervoor dat je je geld weer terugkrijgt. Klik daarom pas op de "Alles is oké"-knop, als alles inderdaad oké is, want daarna kan Vinted niets meer voor je doen.

Je krijgt dus wel iets terug voor de kopersbescherming, al is het extra bedrag wat mij betreft een beetje een tegenvaller, omdat dit bedrag pas op het allerlaatste moment in beeld komt. 

 

Betalen op Vinted

Vinted wordt door mij ook gebruikt om speciale edities van boeken te vinden. Zo ontdekte ik laatst dat je kunt zien hoeveel advertenties er toegevoegd zijn sinds de laatste keer dat je zocht.

Zoals je op de afbeelding hiernaast kunt zien, zijn er sinds de laatste keer dat ik op Illumicrate zocht, 17 advertenties bijgekomen van mensen die dat woord in hun omschrijving hebben staan. Er is 1 Vila Vestje in maat 42 bijgekomen enzovoort. 

Voor iemand die zo fanatiek kan zijn als ik ben, is dit een heel handige, en ondergewaardeerde eigenschap van Vinted.

Inmiddels zijn we enthousiaste gebruikers van Vinted. We hebben er merkkleding kunnen kopen die nog als nieuw was, en normaalgesproken boven ons budget zou zijn. We hebben kleding verkocht die we anders in de kledingcontainer gegooid zouden hebben én daar heel blije reacties op gekregen. De app leert ons steeds beter kennen, en komt met steeds betere suggesties. Nee, dat is inderdaad niet goed voor mijn portemonnee, maar leuk is het zeker!

Niet alleen kleding

In de reclame van Vinted lijkt het erop dat er alleen kleding verkocht en gekocht kan worden op het platform, maar niets is minder waar. Zo wordt er naast kleding ook speelgoed, dvd's, blu-ray's en boeken verhandeld. Zo hebben we de complete Playmobil collectie, verpakt als verschillende sets, van onze dochter op Vinted en Marktplaats geplaatst.

Vinted knalt!

En wat bleek? Op Vinted ging het als warme broodjes, terwijl de handel op Marktplaats ver achter bleef. Het grootste voordeel van deze nieuwe online marktplaats is natuurlijk het grote aantal gebruikers: waar Marktplaats alleen actief is in Nederland, opereert Vinted internationaal. En is er een deal beklonken, dan kun je er niet meer tussenuit knijpen, in tegenstelling tot Marktplaats waar je maar moet afwachten of je je geld of product ontvangt.

Advertentie tips

Let bij het maken van een advertentie op de volgende punten:

  • Een complete omschrijving van het product, Google bijvoorbeeld het product voor de eigenschappen.
  • Zorg voor goede foto's, gebruik hierbij bijvoorbeeld de portretstand zodat de nadruk op het te verkopen product komt te liggen, een goede belichting en close-ups.
  • Verpak de spullen goed, zoals een doos op maat, bubbeltjes plastic of papieren proppen. Mensen zullen jou als verkoper absoluut beoordelen op hoe goed je het product verpakt hebt. 
  • Vertrouw niet al teveel op de prijssuggesties van Vinted, vlak voordat je de advertentie plaatst. Om de één of andere reden willen ze dat je laag inzet.

Deel deze pagina:

Volg ons op: