Gratis alternatieven voor bekende software

Voordelige plaatsvervangers voor populaire software.

Gratis Software

Gratis software bestaat al heel lang, al zo lang het internet bestaat. Deze software is vaak verzameld op zogenaamde verzamel sites. Zo zijn er heel wat plaatsvervangers voor bekende programma's te vinden, zoals Libreoffice, een gratis variant op Microsoft Office, Gimp, een vervanger voor Adobe Photoshop, ShotCut, een alternatief voor Adobe Premiere, Easeus Partition Master Free om de harde schijf in te delen in partities, Easeus Todo Backup Free om backups mee te maken en terug te zetten.

Gratis software is in te delen in verschillende categorieën: 

 

 • Freeware: Gratis software met of zonder reclame, met of zonder beperkingen. Betaalde programma's kennen vaak ook een gratis variant, maar dan uitgekleed of gesponsord met advertenties. Vaak is de gratis versie alleen voor de consument beschikbaar en niet voor bedrijven.
 • Shareware: Gratis software die je voor een bepaalde proefperiode kunt gebruiken, of een uitgeklede versie van het origineel.
 • Open source: Gratis software zonder enige beperkingen, programmeurs wereldwijd leveren hieraan een bijdrage waardoor de ontwikkeling van het programma eigenlijk nooit stopt. Open source software is hierdoor ook heel veilig en krijgt regelmatig updates.

 

Een lijst met pareltjes uit mijn eigen collectie:

 

 • Open Office (open source): Tekstverwerker (Writer), spreadsheet (Calc), tekenprogramma (Draw), presentatieprogramma (Impress), database (Base) en een rekenprogramma (Math).
 • Thunderbird (open source): Mailprogramma met een wereld aan extensies. Ontbreekt een funtie, dan voeg je doormiddel van een extensie deze toe.
 • GIMP (open source) : Een uitgebreide grafische editor met zwevende vensters waarmee je bewerkingen kunt uitvoeren.
 • ShotCut  (open source): Uitgebreide, maar ingewikkelde video editor. Voor elke bewerking is echter een video tutorial te vinden op YouTube.
 • KeePass (open source): Een wachtwoord beheerder.
 • Brave - open source: Een browser zonder advertenties, zelfs YouTube is advertentievrij.
 • Eclipse (open source): Zeer professionele editor waarmee je kunt programmeren en webpagina's kunt schrijven.
 • Ease US Todo Backup (freeware): Een back-up programma, een gratis versie van het orgineel, zonder enige echte beperkingen.
 • ShareX (open source): Uitgebreid programma om screenshots en video's van je beeldscherm te maken.

Major Geeks

Softpedia

Filehippo

Sourceforge

Korting op commerciële Software

Ook op software kun je grote kortingen krijgen, bijvoorbeeld op Microsoft Windows, Microsoft Office producten en virusscanners. En die kortingen liegen er niet om, het gaat hierbij om kortingen die kunnen oplopen tot wel 75% en waarbij je altijd een legaal programma aanschaft. Op de website waarop de software wordt aangeboden betaal je voor een bepaald product, vervolgens krijg je een link om het programma te downloaden en een bijbehorende licentie voor het activeren van het programma.

Let op een eventuele geldigheidsduur en op hoeveel apparaten het programma kan worden geïnstalleerd. Dit geldt met name voor Internet Security pakketten, deze zijn aan een abonnement gekoppeld.

Eigen Ervaring

Open source

Zelf gebruik ik veel gratis software, zoals ShotCut voor het maken van YouTube video's, OpenOffice voor het tekstverwerken en Thunderbird om te mailen. Een groot voordeel van al deze programma's is dat het allemaal open source is. Open source betekent dat het programma niet alleen gratis is, maar ook vrij van advertenties. Elke programmeur, wereldwijd, kan een bijdrage leveren aan de software, dat betekent dat de software continu wordt doorontwikkeld. Dus updates zijn aan de orde van de dag, dit maakt de software niet alleen veiliger, maar ook uitgebreider.

GameKey Discounter

Licentiecodes

Softwarelicense 4U

Deel deze pagina:

Volg ons op: