BTW en AliExpress

Kopen op AliExpress vanaf 1 juli 2021.

1 juli 2021

Sinds 1 juli 2021 moet er voor elk pakketje buiten de EU 21%  BTW worden betaald, dus ook voor pakketjes tot €22 die tot voor kort, tot 1 juli 2021 niet belast waren. Dit geldt dus ook voor AliExpress.

Situatie voorheen

Voor 1 juli hoefde je voor een product met een prijs tot van €0 tot €22 geen BTW te betalen, voor een product van €22 tot €150 daarentegen moest wel 21% BTW worden betaald aan de douane en daarnaast ook nog eens inklaringskosten aan het postbedrijf (€22 - €150: PostNL €13). Vanaf €150 was je naast BTW en inklaringskosten ook nog eens invoerrechten kwijt, indien van toepassing. Niet op elk product worden invoerrechten geheven.

Huidige situatie

In de huidige situatie betaal je van €0 tot €22 nu wel 21% BTW en inklaringskosten (€0 - €22: PostNL €4). Dat wordt, zoals je ziet, een wel heel dure hobby voor laag geprijsde artikelen! De situatie voor producten vanaf €22 tot €150 blijft hetzelfde, dat geldt ook voor artikelen van €150 of meer.

EU-regeling

Hier is gelukkig een regeling voor in het leven geroepen door de EU onder de naam Import One Stop Shop (IOSS). Webshops die hierbij zijn aangesloten verrekenen de BTW al direct met de klant zodat het postbedrijf, bijvoorbeeld PostNL, hiermee niets meer van doen heeft en dus ook geen inklaringskosten meer hoeft te rekenen. Dit scheelt je €4 aan inklaringskosten op aankopen tot €150 en €10 op aankopen vanaf €150 indien het pakket wordt bezorgd door PostNL.

AliExpress

Hoe zit dat nou met AliExpress? AliExpress is gelukkig aangesloten bij IOSS waardoor laag geprijsde producten niet exorbitant duurder worden. Zij heeft de BTW van prijzen tot €150 al in de aankoopprijs verwerkt. Boven de €150 blijft het bij het oude, dan draag je de BTW, invoerkosten en inklaringskosten af aan de douane. Maar dat blijkt niet altijd zo te zijn, voor producten die via een EU-magazijn worden verstuurd lijkt de IOSS regeling ook te gelden. Dat betekent dus ook dat er geen inklaringskosten worden gerekend.

Voorbeeld

Wil je weten hoeveel BTW er in rekening wordt gebracht? Dan is dat een kwestie van het in de winkelwagen plaatsen van het product, de inhoud bekijken en links onderaan op het vraagteken tikken naast VAT. Je ziet nu hoeveel BTW je moet betalen, dit zit overigens al in de prijs verwerkt. Wil je dit even narekenen dan gebruik je de volgende formule:

 

Eindtotaal (Onderaan, na verrekening van verzendkosten en kortingen) x 21 (BTW-tarief) ÷ 121 =

 

1 & 2

In onderstaand voorbeeld wordt dat dus: €21,11 x 21 ÷ 121 = €3,66

BTW berekenen van een laptoptas van €21,11

1

Door op VAT included ? te tikken krijg je een specificatie van de BTW van dit product. Staat deze tekst bij een product, dan betekent dit dat de BTW door AliExpress volgens IOSS wordt afgedragen en er geen verdere kosten meer bijkomen.

2

Hier is de VAT (BTW) a 3,66 berekend, dit zit al in het Eindtotaal van €21,11 berekend.

Bestellen van een telefoon met een prijs van bonven de €150 in de EU (Spanje):

1

Hier bestel ik een telefoon, ondanks dat je hier geen magazijn locatie kunt kiezen wordt deze telefoon wel vanuit Spanje verstuurd, dus binnen de EU. In de oude situatie betaalde je hooguit de verzendkosten, maar nu betaal je daar ook nog eens BTW over. Zoals je ziet is dit product hoger geprijsd dan €150, maar toch int AliExpress hier de BTW. 

2

De Orginele prijs is een soort van adviesprijs, eigenlijk meer een wassen neus. Je betaalt namelijk bij geen enkele concurrent deze prijs. De eerste korting van 25% is dus geen echte korting. De tweede korting, oftewel de Winkelkorting is een officiële korting van de verkoper.

3

Ondanks dat het product hoger geprijsd is dan €150 betaal je hier wel de BTW aan AliExpress en dus niet aan de douane.

4

De te betalen BTW, dit is al verrekend in het Eindtotaal van €268,34.

BTW afdragen aan douane

Voor producten boven de €150 geldt de IOSS-regeling niet. In dit geval wordt de BTW niet links onder het kopje VAT vermeld, maar in de berekening van het Eindtotaal, dit bedrag wordt vooraf gegaan door de vermelding Price Adjustment?. Dit bedrag wordt berekend over de prijs van het product minus de korting. AliExpress geeft hiermee aan hoeveel BTW je dient af te dragen aan de douane, hierbij moeten de inklaringskosten en eventuele invoerrechten ook nog worden opgeteld die niet in de berekening staan vermeld.

Bestellen van robotstofzuiger met een prijs van boven de €150 in China:

1

In dit voorbeeld bestel ik een robotstofzuiger uit China. Onderin het scherm staat Koop het voor ongeveer €219,27, tik je hierop dan kom je in het volgende scherm terecht met daarin een berekening van de uiteindelijke prijs.

2

De Orginele prijs is een soort van adviesprijs, eigenlijk meer een wassen neus. Je betaalt namelijk bij geen enkele concurrent deze prijs. De eerste korting van 58% is dus geen echte korting. De tweede korting, oftewel de Winkelkorting is een officiële korting van de verkoper.

3

Zoals je ziet is bij deze order de BTW niet inbegrepen, de tekst VAT included ontbreekt namelijk. In plaats daarvan staat boven het Eindtotaal de vermelding Price adjustment.

4

Na het tikken op de vermelding Price adjustment krijg je een tekst te zien waarin staat vermeld dat je de BTW en eventuele andere kosten, zoals inklaringskosten en invoerrechten moet afdragen aan de douane. Deze vallen dus niet onder IOSS en worden dus niet door AliExpress afgehandeld.

EU-magazijn

Veel verkopers op AliExpress werken met EU-warehouses, oftewel Europese magazijnen van waaruit producten worden verstuurd. Voorheen kon je zo toeslagen, zoals BTW, invoerrechten en inklaringskosten voorkomen. Dat blijkt nu ook tot het verleden te horen, in ieder geval wat betreft de BTW.

Bestellen van robotstofzuiger met een prijs van boven de €150 in de EU (Spanje):

1

Hier bestel ik hetzelfde product, maar dan uit Spanje, dus binnen de EU. In de oude situatie betaalde je hooguit de verzendkosten, maar nu betaal je daar ook nog eens BTW over. Zoals je ziet is dit product hoger geprijsd dan €150, maar toch int AliExpress hier de BTW. 

 

2

De Orginele prijs is een soort van adviesprijs, eigenlijk meer een wassen neus. Je betaalt namelijk bij geen enkele concurrent deze prijs. De eerste korting van 58% is dus geen echte korting. De tweede korting, oftewel de Winkelkorting is een officiële korting van de verkoper.

3

In tegenstelling tot het bestellen van hetzelfde product in China betaal je hier wel de BTW aan AliExpress en dus niet aan de douane.

4

De te betalen BTW, dit is al verrekend in het Eindtotaal van €219,27.

De prijs drukken

Manieren om de prijs te drukken in de vorm van kortingen op AliExpress zijn er uiteraard legio. Zo kun je op veel producten AliExpress Coupons, Select Coupons en Seller Coupons inzetten. Maar tegenwoordig behoort het sparen van munten ook tot de mogelijkheden om korting te vergaren. Deze verkrijg je door het doen van handelingen, zoals het dagelijks inloggen en het doen van simpele spelletjes. Maar kom niet in de verleiding om je gespaarde munten te vergokken met het spelen van gokspelletjes. 

Nog meer korting?

Via de website Cashback.nl krijg je ook nog eens indirecte korting. De korting die je ontvangt wordt achteraf bijgeschreven op je account van Cashback.nl, zo bouw je een leuk zakcentje op aangezien bij deze website nog veel meer webshops zijn aangesloten.

Deel deze pagina:

Volg ons op: