Kopen in China zonder invoerkosten

Zonder invoerkosten producten aanschaffen in China.

Addertje onder het gras

Kopen in China is goedkoop: laag geprijsde artikelen en geen of heel weinig verzendkosten. Maar er schuilt een addertje onder het gras, namelijk de invoerkosten. Wanneer moet je deze nou betalen? Hoeveel moet je betalen? En kan het ook zonder deze te betalen? Op deze laatste vraag is het antwoord: "Ja"! Je moet alleen weten hoe je de juiste wegen bewandelt.

Allereerst een voorbeeldje

Heb je een mooie deal gezien op één of andere Chinese website, dan kan die deal een heel stuk duurder uitvallen wanneer bij ontvangst van het pakketje blijkt dat er invoerkosten moeten worden betaald. Er heerst hier nog veel onduidelijkheid over, waardoor er nog veel vragen zijn, zoals: "Wanneer moet je deze nou betalen? Hoeveel moet je betalen?" Op deze vragen krijg je op de pagina Invoerkosten een antwoord. Hier vind je o.a. een tabel met de invoerrechten, invoerbelasting en inklaringskosten met daaronder een tabel met invoerrechten van de meest online bestelde goederen.

 

Voorbeeld 1:

Je bestelt een telefoon in China, voor deze telefoon betaal je €200 met daarbij €10 aan verzendkosten. Voor de zekerheid neem je een verzendverzekering van €2 .

Normaalgesproken betaal je invoerrechten vanaf €150, maar in deze categorie zijn de invoerrechten 0%, dus vrij van invoerrechten.

Er moet echter wel 21% invoerbelasting worden betaald over het totaalbedrag. De telefoon wordt afgeleverd door Post.nl, deze rekent €13  inklaringskosten (oftewel administratiekosten voor het importeren van goederen).

Voorbeeld 1:

Prijs 200
Verzendkosten 10
Verzekering 2 +

Totaal 212
0% (Invoerrechten) x 0% =
Invoerrechten 0 +

Totaal 212
21% (Invoerbelasting) x 21% =
21% (Invoerbelasting) 44 ,52
Inklaringskosten Post.nl 13 +

Totaal Invoerkosten 57 ,52
Prijs + Verzendkosten 212 +

Totaal 269 ,52

Alle kosten in het rood zijn de invoerkosten

Warehouse (Magazijn)

Er zijn verschillende manieren om je bestelde goederen invoerkostenvrij te ontvangen. Bij verschillende Chinese webshops is het bijvoorbeeld mogelijk om via een zogenaamd Europees magazijn te bestellen, van hieruit worden dan de bestelde producten verstuurd. Zo hebben Gearbest en Banggood bijvoorbeeld magazijnen in Spanje en Duitsland. In de EU gelden er namelijk alleen verzendkosten en geen invoerkosten. Bijkomend voordeel is dat je de bestelde producten ook eerder in huis hebt. Niet alle producten die je in de Chinese webshop kunt bestellen kunnen worden besteld in een EU-magazijn, dit zijn normaal gesproken de hardlopers in het assortiment. Daarnaast zijn de prijzen van de producten die uit een alternatief magazijn komen vaak ook wat hoger.

AliExpress

AliExpress werkt met wederverkopers, AliExpress is namelijk alleen een platvorm waarop verkopers hun producten kunnen aanbieden.  Bij AliExpress is het mogelijk om aanbieders van producten te sorteren op warehouses (magazijnen) in verschillende landen binnen de EU. 

  1. In de app voer je eerst een zoekopdracht uit met het product waarnaar je op zoek bent.
  2. Tik op de knop Filter.
  3. Tik op het pijltje, naast de tekst Ship From.
  4. Hier staan de beschikbare magazijnen vermeld van waaruit je het pakket kunt laten versturen.

AliExpress warehouses

AliExpress- Magazijn 

Magazijn (Warehouse ) locatie
België
Duitsland
China
Frankrijk
Polen
Italië
Spanje
Tsjechië
Turkije
Verenigid Koninkrijk

Gearbest

Gearbest is net zoals Banggood een grote jongen als het om Chinese webshops gaat. Deze Chinese webshop lijkt wel wat op Bol.com, zij werken namelijk met wederverkopers, maar daarnaast verkopen zij zelf ook. Bij Gearbest is het mogelijk om een pakket te laten bezorgen vanuit een warehouse. Dit kan via de website van Gearbest, onder het product staat dan vermeld welke warehouses beschikbaar zijn voor het betreffende product. Via deze webpagina van Gearbest krijg je gelijk een compleet overzicht van alle producten die besteld kunnen worden via verschillende warehouses. Gearbest heeft, net zoals zoveel webshops, een eigen app waarmee je uiteraard ook via één van de EU-magazijnen kunt laten bezorgen.

Gearbest magazijn

Gearbest - Magazijn afkortingen

Magazijn (Warehouse ) locatie Magazijn (Warehouse) afkortingen
Australië AU-1
China CN-099, CN-ED, CN-2, CN-0991, CN-MI, CN-59
Duitsland Fast-24, G-W-21
Frankrijk Fast-30, Fast-028
Groot-Brittannië Fast-27, Fast-014, Fast-09, CN-001, G-W-15
Hongkong HK, HK-2, HK-4, HK-23, HK-6
Italië Fast-010, Fast-36, CN-004
Japan JP, JPN
Polen Fast-08, Fast-026
Portugal G-W-25
Rusland RU-EST, RU-1, RU-2, RU-3
Spanje Fast-29, CN-006, Fast-07, Fast-013, CN-021
Tsjechië / Duitsland Fast-23, G-W-19
Turkije CN-002
Verenigde Staten US-5, US-LA, US-NYC, US-NY,US-1, US-2, US-3, US-4

Banggood

Banggood, één van de populairste Chinese webshops, biedt ook producten aan in hun magazijnen die over de hele wereld zijn verspreid. Meestal is het zo dat een magazijn in China of Hong Kong goedkoper is dan een magazijn in Europa, maar dan loop je het risico op invoerkosten indien niet de juiste verzendmethode beschikbaar is. Hieronder zie je twee voorbeelden van magazijnen in Hong Kong en Spanje, op bovenstaande product pagina's is de telefoon duurder in Hong Kong dan in het magazijn in Spanje (ES), op de onderste twee is de telefoon in Hong Kong juist goedkoper.

Dezelfde telefoon is in magazijn HK (Hong Kong) duurder dan in magazijn ES (Spanje)

Dezelfde telefoon  is in magazijn ES (Spanje) goedkoper dan in magazijn HK (Hong Kong)

Dezelfde telefoon is in magazijn HK (Hong Kong) goedkoper dan in magazijn ES (Spanje)

Dezelfde telefoon  is in magazijn ES (Spanje) duurder dan in magazijn HK (Hong Kong)

Banggood - Magazijn afkortingen

Magazijn (Warehouse ) locatie Magazijn (Warehouse) afkortingen
Australië AU
China CN
Frankrijk FR
Hong Kong HK
Rusland RU
Spanje ES
Verenigde Staten US
Vereingd Koninkrijk UK

Geekbuying

Geekbuying, een bekende Chinese webshop waar ik al jaren bestel, heeft magazijnen over de hele wereld om zonder invoerkosten je pakketje te leveren. Zij hebben ook een speciaal EU-magazijn. Zelfs in Nederland hebben zij er één. Naast het laten bezorgen vanuit een EU-magazijn, via de website en app, is het ook mogelijk om door middel van een speciale webpagina van Geekbuying te laten bezorgen uit local warehouses.

Geekbuying magazijnen

Geekbuying - Magazijn afkortingen

Magazijn (Warehouse ) locatie Magazijn (Warehouse) afkorting
Australië AU
België BE
China CN
Duitsland DE
Europa EU
Frankrijk FR
Hong Kong HK
Ierland IE
Italië IT
Japan JP
Nederland NL
Rusland RU
Spanje ES
Tsjechië CZ
Verenigd Koninkrijk UK
Verenigde Staten US

Priority Direct Mail & EU Priority Line 

Een andere manier om zonder invoerkosten je pakket te ontvangen is door de juiste verzendmethode te kiezen: die van Priority Direct Mail (Banggood) , EU Priority Line (Gearbest) of Ocean Shipping (Geekbuying). Let wel goed op dat je bij het afrekenen de juiste verzendmethode selecteert. Vaak kun je naast de verzendmethode ook aangeven of je wilt dat het pakketje verzekerd is. Betaal je met PayPal dan kun je dit achterwege laten, want dan is je zending automatisch al verzekerd.

Banggood

Deze Chinese webshop gigant hanteert de verzendmethode Priority Direct Mail (PDM) voor verzending zonder invoerkosten naar Nederland. Dit geldt alleen voor producten besteld uit CN (China), maar niet uit HK (Hong Kong), dit zijn de zogenaamde warehouses, oftewel magazijnen van waaruit de bestelling wordt verstuurd. Let dus bij het bestellen van een product of verzending vanuit CN (China) mogelijk is. Dit staat vermeld op de productpagina. Mocht je toch invoerkosten moeten betalen, dan kun je dit reclameren bij Banggood.

 

Voordat je bestelt bij Banggood ...

Voordat je bestelt is het handig om de onderstaande instellingen te veranderen. Doe je dit niet, dan is de site weliswaar in het Nederlands, maar worden bepaalde zaken slecht vertaald. Zoals bijvoorbeeld de verzendmethode, er staat dan geen EU Priority Line maar Ik Prioriteit Regel. Om er zeker van te zijn dat je de juiste verzendmethode selecteert is dit natuurlijk wel van belang.

a

Selecteer in het menu International Site.

b

Selecteer in het menu EUR als valuta.

Banggood instellingen

Het kiezen van de verzendmethode EU Priority Line en het deselecteren van de bijbehorende verzekeringen

a

De verzendmethode EU Priority Line is geselecteerd.

b

Betaal je met PayPal, dan is je aankoop al verzekerd. Deze extra's hoef je dus niet aan te vinken.

c

Stel de verzendmethode in op EU Priority Line zoals te zien is bij punt a.

Banggood verzendmethode & verzekeringen

Banggood EU Priority Line

Gearbest

Bij Gearbest kies je voor EU Priority Line bij het afrekenen, waardoor je bij ontvangst van het pakket geen invoerkosten hoeft te betalen. Dit kun je nalezen op verschillende websites, zoals Gear Coupon en Xiaomi Planet. Gearbest zegt dat de ervaring leert dat dat inderdaad zo is, maar dat ze geen harde garanties kunnen geven. De wachttijd voor deze verzendmethode ligt rond de twee weken.

 

Het kiezen van de verzendmethode EU Priority Line en het deselecteren van de bijbehorende verzekering

a

De verzendmethode Priority Line (Express Standard Shipping) is geselecteerd.

b

Betaal je met PayPal, dan is je aankoop al verzekerd. Shipping Guarantee hoef je dus niet aan te vinken.

c

Stel de verzendmethode in op Priority Line zoals te zien is bij punt a.

Gearbest verzendmethode & verzekeringen

Gearbest Priority Line

Geekbuying

En als laatste de Chinese webshop Geekbuying. Tegenwoordig heeft Geekbuying ook een speciale verzendservice, genaamd Ocean Shipping waarmee je zonder invoerkosten kunt bestellen. Deze methode is alleen beschikbaar voor Europese landen, dus ook voor Nederland. Er is wel een maar: het duurt wat langer, 40 tot 50 dagen. Dat komt doordat het verzendproces is opgedeeld in meerdere delen. Als eerste worden alle pakketten met de bestemming Europa verzameld, daarna wordt alles in een keer naar Europa verscheept, waar Geekbuying zorgt voor de invoerformaliteiten. Als laatste stap worden de pakketten bezorgd met DPD of GLS tot aan de voordeur.

Geekbuying Ocean Shipping

EU-land EU-land
België Litouwen
Bulgarije Luxemburg
Denemarken Nederland
Duitsland Oostenrijk
Estland Polen
Finland Portugal
Frankrijk Roemenië
Griekenland Spanje
Hongarije Slovenië
Ierland Slowakije
Italië Sweden
Kroatië Tsjechië
Letland Vereingd Koningrijk

Tot €22 bestellen

Tot en met €22 kan je zonder kosten invoeren, althans dit jaar nog, volgend jaar gaat dit veranderen. Dan vervalt deze grens helemaal en betaal je over elk bedrag 21% invoerbelasting tenzij je dus van een EU-warehouse of van Priority Direct Mail, EU Priority Line of Ocean Shipping gebruik maakt. De grens van €150, die geldt voor invoerkosten blijft ongewijzigd. Maar in ieder geval dit jaar kun je nog gebruik maken van deze grens. Heb je een product met een prijs tot €22, dan wordt deze zonder invoerbelasting of invoerkosten geleverd. Wil je meerdere producten tegelijk bestellen met een maximale waarde van in totaal €22 bij dezelfde verkoper, zorg er dan voor dat het bedrag per bestelling niet over de de €22 komt. Zo ontloop je de invoerbelasting, dat scheelt dus mooi 21%.

 

Voorbeeld 1 (Tot en met december 2020):

Je bestelt een draadloze oplader in China, voor deze oplader betaal je €10 met daarbij €2 aan verzendkosten. Voor de zekerheid neem je een verzekering van €0,50 .

Onder de €150 betaal je geen invoerrechten. Invoerbelasting betaal je niet onder de €22, aangezien het totaal (aanschafprijs + verzendkosten + verzekering) onder de €22 is wordt er ook geen invoerbelasting in rekening gebracht. 

Voorbeeld 1 (Tot en met december 2020)

Prijs 10
Verzendkosten 2
Verzekering 0 ,50 +

Totaal 12 ,50
0% (Invoerrechten) x 0% =
Invoerrechten 0 +

Totaal 12 ,50
0% (Invoerbelasting) x 0% =
21% (Invoerbelasting) 0

Extra kosten 0
Prijs + Verzendkosten 12 ,50 +

Totaal 12 ,50

Alle kosten in het rood zijn de invoerkosten

Voorbeeld 2 (Vanaf 2021):

Je bestelt een draadloze oplader in China, voor deze oplader betaal je €10 met daarbij €2 aan verzendkosten. Voor de zekerheid neem je een verzekering van €0,50 .

Onder de €150 betaal je geen invoerrechten. Invoerbelasting betaal je altijd over het totaal (aanschafprijs + verzendkosten + verzekering) vanaf 2021.

Voorbeeld 2 (Vanaf 2021):

Prijs 10
Verzendkosten 2
Verzekering 0 ,50 +

Totaal 12 ,50
0% (Invoerrechten) x 0% =
Invoerrechten 0 +

Totaal 12 ,50
21% (Invoerbelasting) x 21% =
21% (Invoerbelasting) 2 ,63

Extra kosten 2 ,63
Prijs + Verzendkosten 12 ,50 +

Totaal 15 ,13

Alle kosten in het rood zijn de invoerkosten

Dus in 2121 betaal je €2,63 meer, namelijk €15,13 (2021) - 12,50 (2020) = 2,63

Deel deze pagina:

Volg ons op: